CHOKLADTÅRTA MED JORDNÖTSSMÖR OCH EXTRA ALLT

chokladtårta med jordnötssmör

Årets sista inlägg. Vad är egentligen Nyårsafton om inte massa glitter, glamour och choklad förstås? Chokladtårta med jordnötssmör och extra allt i mitt fall. Hade bakat denna till C:s 50 årsdagen och den blev så uppskattad så jag blir tvungen att baka den igen. Det gör mig ingenting att vi har ätit denna tidigare. Smaken är to die for så att säga. 

chokladtårta med jordnötssmör
chokladtårta med jordnötssmör
chokladtårta med jordnötssmör

CHOKLADTÅRTA MED JORDNÖTSSMÖR OCH EXTRA ALLT

chokladtårta med jordnötssmör
INGREDIENSER:

En sats ger en tårta i tre lager, ca 22 cm
Tid: 1 timme
Svårighetsgrad: medel
Betyg: SSSSS++

Ingredienser chokladbottnar:

  • 4 3/4 dl vetemjöl
  • 4 3/4 dl strösocker 
  • 1 3/4 dl mörk osötad kakao
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 2 stora ägg
  • 2 1/2 dl filmjölk naturell
  • 2 1/2 dl rapsolja eller annan neutral olja
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 2 1/2 dl kokt vatten

Ingredienser jordnötssmörkräm:

  • 2 1/2 dl strösocker
  • 230 g smör
  • 1 1/2 dl kondenserad mjölk
  • 1 burk marshmallow fluff
  • 2 dl jordnötssmör
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 150 g smör rumstempererat blandas med krämen på slutet

Ingredienser chokladganache:

  • 1 1/2 dl choklad hackad
  • 3/4 dl vispgrädde
  • 1 msk smör
INSTRUKTIONER:
  1. Sätt ugnen på 150º C. Olja och mjöla dina formar. Jag brukar för det mesta använda engångsformar i aluminium. Lägg bakplåtspapper i botten på formarna så blir det lättare att få ut de gräddade kakorna sen.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en stor skål med höga kanter. Lägg i ägg, filmjölk och olja och vispa slät.
  3. Vispa i sist det kokta vatten. Var försiktig så inte hela köket blir chokladsmet. Smeten är väldigt rinnig.
  4. Fördela i formarna och grädda i mitten av ugnen för ca 30-35 minuter eller gör tandpetartestet. Kommer tandpetaren nästan torr ut då är kakorna klara.
  5. Låt bottnarna svalna under en kökshandduk innan du tar ut dem ur formarna. Låt dem kallna helt på galler.
  6. Blanda socker, smör och kondenserad mjölk i en kastrull och värm upp på spisen, på låg värme. Blanda i då och då tills sockret har smält och den börjar koka.
  7. Koka för ca 1-2 minuter och ta bort från spisen. Rör i krämen tills den är slät.
  8. Blanda i jordnötssmör och marshmallow fluff.
  9. Låt den kallna i rumstemperatur.
  10. Vispa 150 g smör luftigt och tillsätt sen den kalla krämen, 1-2 matskedar i taget. Vispa kontinuerligt.
  11. Blanda med vispgrädde tills det blir en slät fin kräm.
  12. Sätt ihop tårtan med kräm emellan, spackla och täck med kräm. Halvnakna tårtor älskar jag men täck ordentligt om du inte vill ha det på det sättet.
  13. Värm vispgrädde till ganache nästan till kokpunkten .
  14. Häll den över chokladen och låt stå ca 30 sekunder. 
  15. Blanda snabbt jämt och tillsätt smöret.
  16. Låt ganachen stå lite tills den har svalnat och blivit trögflytande. 
  17. Låt den rinna snyggt mot kanterna och täck hela toppen med.
  18. Dekorera med choklad, kräm ifall du har kvar, vispad grädde, strössel m m. 

Här har jag spritsat kräm , siktat guld över hela toppen och dekorerat med lyxchoklad. Bara din fantasi kan sätta gränser. Hoppas du vill testa för det kommer du definitivt inte ångra dig.
Nu säger jag inte så mycket mer än bara… 
Gott Nytt År och tusen tack för detta år!
chokladtårta med jordnötssmör
chokladtårta med jordnötssmör
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.