SEGA SAFFRANSKAKOR MED APELSINCHOKLAD

sega saffranskakor

Blev ett antal projekt jag startade under kvällen. En fördeg till lussebullar, chokladganache till C tårta och en hallonpannacotta som skulle frysas in. Att ha ifall den skulle behövas snabbt någon gång. Och så dessa sega saffranskakor med apelsinchoklad gömma. Låter inte riktigt klokt men allting måste planeras. Bakar ofta på kvällar så jag kan eventuellt dekorera och fotografera på förmiddagen.

Det har blivit så kallt på dagarna, minusgrader faktiskt, och när jag var i skogen idag och letade fina grenar till fotograferingen såg jag några snöflingor dansa ner mot marken. Brrrrr. Det är inte långt till jul, det är snart 3:e Advent men jag kan inte hjälpa att tänka så ändå.  

För tidigt…julen kommer för tidigt i år.

Nu blev mina kakor klara och efter att ha bränt fingertopparna i min iver att smaka en kaka, bränt tungan på den heta smälta chokladbiten inuti, kände jag mig nöjd ändå. Kakorna blev supergoda. Nu gjorde jag dem gigantiska, fick ihop 12 stycken, som nästan gick sönder på mitten. Men nästa gång ska dem vara mindre. 20 stycken blir lagom tycker jag. Då tar man två stycken.

sega saffranskakor
sega saffranskakor

SEGA SAFFRANSKAKOR MED APELSINCHOKLAD

sega saffranskakor
INGREDIENSER:

En sats ger ca 20 stycken
Tid: ca 45 minuter
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS+++

Ingredienser deg:

  • ett kuvert á 0,5 g saffran
  • 1 tsk alkohol typ konjak + 1 tsk strösocker
  • 125 g smör rumstempererat
  • 2 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • en nypa salt
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 20 bitar apelsinchoklad
INSTRUKTIONER:
  1. Klä en plåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
  2. Blanda saffran med alkohol och strösocker och låt stå och dra i minst 10-15 minuter.
  3. Vispa smör och strösocker vit och luftigt.
  4. Tillsätt ägget och vispa jämt.
  5. Tillsätt resten av de torra ingredienserna och blanda till en deg.
  6. Dela degen i 20 lika bitar.
  7. Lägg en bit choklad i mitten och rulla till en boll. Ställ glest på bakplåtspapper.
  8. Ställ plåten kallt för ca 30 minuter.
  9. Under tiden sätt ugnen på 175º C.
  10. Grädda kakorna i mitten av ugnen för ca 7-10 minuter.
  11. Låt kakorna svalna något på plåten innan du flyttar dem till galler för att kallna helt. 

Kakorna är sådär lagom sega och saffran och apelsinchoklad passar perfekt om du frågar mig.
sega saffranskakor
sega saffranskakor
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

4 comments / Add your comment below

  1. Hej! Jag försökte baka de här kakorna men av någon anledning flöt de inte alls ut i ugnen utan höll sig som små bollar. Under gräddningen sprack de på ytan och såg mer ut som drömmar, haha. Smaken blev jättegod så de går absolut att äta, men det blev ju inte sega cookies tyvärr! Har du någon aning vad som kan ha gått fel? Jag hade ingen choklad i men det bör väl inte ha påverkat själva degen?

    1. Hej Frida,
      Kan degen ha varit för torr, att du har haft för mycket vetemjöl i? Och du har rätt att chokladen inte ska påverka själva degen. Jag hade problem att dem flöt ut för mycket… 🙂

  2. Ja, jag funderade också på det. Får prova en gång till och göra degen lite lösare helt enkelt 🙂 tack för svaret!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.