SAFFRANSLÄNGD MED KARDEMUMMA OCH SMÖR

saffranslängd med kardemumma och smör

Ja mina vänner, mer saffran och mer julbakning. I år har jag bakat med saffran som aldrig förr. Men jag började tidigt också så tid har jag haft. Nu blev det en saffranslängd med kardemumma och smör, mycket kardemumma och jättemycket smör. Det är det som gör brödet så saftigt och gott. Tror inte jag skulle kunna ge upp smöret frivilligt. Låter säkert väldigt definitivt och bestämt men så känner jag just nu och det är ingen ide att sticka under stol med det. Ja smöret och kalljäsning är hemligheten bakom de godaste bullarna. 

Imorgon är det Lucia. Mina barn är stora nu så ingen spring till dagis med ungen under ena armen och Luciaklänning  under den andra, snabbt och svettigt för att ta sig till jobbet direkt efter. Härliga tider i min mening så ni som har småbarn NJUT!

saffranslängd med kardemumma och smör
saffranslängd med kardemumma och smör

SAFFRANSLÄNGD MED KARDEMUMMA OCH SMÖR

saffranslängd med kardemumma och smör
INGREDIENSER:

En sats en stor längd
Tid: ta god tid på dig
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS++++

Ingredienser deg:

  • ½ g saffran, ett kuvert
  • 1 msk strösocker
  • ev 1 msk konjak
  • 3 dl kall mjölk
  • 3/4 msk torrjäst
  • ½ dl vit sirap
  • 7–8 dl vetemjöl
  • 100 g smör, rumstempererat
  • ½ tsk salt

Ingredienser fyllning:

  • 100 g smör rumstempererat
  • 2/3 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kardemumma malen
  • 2 msk vetemjöl

     

  • smält smör att pensla brödet med och strösocker att strö över.
INSTRUKTIONER:
  1. Blanda saffran, 1 msk strösocker och konjak i en liten skål och låt det stå minst 5 minuter.
  2. I assistent blanda alla ingredienser till degen förutom smöret.
  3. Kör på medelhastighet i ca 10 minuter eller tills degen är blandad väl.
  4. Tillsätt smöret och kör maskinen på hög hastighet i ytterligare 10 minuter.
  5. Olja lätt en stor bunke och lägg degen i. Plasta in och ställ degen kall över natten eller minst 6- 8 timmar. 
  6. Blanda alla ingredienser till fyllning.
  7. Kavla degen till en rektangel.
  8. Bred på fyllning på rulla från den långa sidan.
  9. Ställ rullen på bakplåtspapper på plåt.
  10. Klipp jack, med 1,5 – 2 cm emellan, med en kökssax men inte igenom hela utan lämna en liten bit.  Lägg bitarna åt den ena och det ena och det andra hålet, alternativt. Se bilden nedan.
  11. Låt längden jäsa till dubbelstorlek, minst 30 minuter.
  12. Sätt under tiden ugnen på 200º C.
  13. Grädda den i mitten av ugnen för 30-40 minuter eller tills den har fått färg och känns färdig. 
  14. Pensla med smält smör och strö över strösocker.
  15. Ställ på galler och låt längden kallna helt.

Vet du hur snabbt den försvann? Så fort jag blev klar med bilderna kastade sig alla över den och haffade åt sig en stor bit. Mer eller mindre…
Kommer du äta lussebullar imorgon? Jag har en deg på jäsning just nu och det ska bli fint fina lussekatter imorgon. Med russin och allt även om jag vet att barnen alltid plockar bort dem.
saffranslängd med kardemumma och smör
saffranslängd med kardemumma och smör
saffranslängd med kardemumma och smör
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

3 comments / Add your comment below

  1. Så fin den ser ut! Säkert god också.
    Jag har precis gjort mina lussebullar för i morgon. Är ledig och tänker titta på Luciamorgon på TV och äta mina bullar samt pepparkakor.
    Har också stora barn, så ingen Lucia på skola/dagis. Inga skolavslutningar heller. Känns lite konstigt men väldigt skönt! (Skolavslutningarna alltså, det var alltid så proppfullt i kyrkan så man fick inte plats. Men ja, man blir lite nostalgisk)

    1. Hej Maria, ingen dum fråga får se om jag kan förklara på något sätt. När du har rullar klipper du uppifrån och lite snett inte rakt men inte helt igenom hela rullen. Sen tar du i toppen och drar åt sidan (växelvis höger och vänster). Typ så… Hoppas du förstår.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.