ENKEL PEPPARKAKSCHEESECAKE

enkel pepparkakscheesecake

Hur många kan säga att de har varit med om att glömma lägga i receptet något så viktig ingrediens som ägg? Inte ett utan tre stycken missade jag. Ja jag kan “skryta” med det. När jag bakade pepparkakscheesecake efter arla´s recept kom jag på att jag hade missat äggen. Hade precis ställt formen i ugnen när min blick drogs mot bakbordet. Där vilade fint fint tre stycken ägg. Min tanke var att ta ut cheesecaken snabbt, skrapa upp all ostmassa och blanda i äggen samt snabbt in i ugnen igen . Min andra tanke, som tur kom jag på en andra tanke, var att låta det vara. Testa och i värsta fall skulle allting hamna i de gröna soporna. Ni anar inte med vilken spänning jag väntade tills cheesecaken hade kallnat tillräckligt för att kunna smaka. Fast och krämig konsistens. C fick också ingå i min testpanel men det talade jag inte om för honom. Han tog en tugga, två, rynkade pannan och tog en tugga till. Sen skakade han på huvudet.

Så krämig och fräsch smak…kan jag få en bit till?

Succén var ett faktum. Därför får ni nedan min version av pepparkakscheesecake receptet. Men jag bakade cheesecaken en gång till och denna gång höll jag mig till receptet till punkt och pricka. God är bara förnamnet. Testa så får ni se.

enkel pepparkakscheesecake
enkel pepparkakscheesecake

ENKEL PEPPARKAKSCHEESECAKE

enkel pepparkakscheesecake
INGREDIENSER:

En sats ger ca 10 portioner
Tid: ca 45 minuter
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS++

Ingredienser botten:

  • 30 stycken pepparkakor finkrossade
  • 75 g smält smör

Ingredienser cheesecake:

  • 250 g kesella
  • 300 g färskost naturell
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ev riven skal av en mindre apelsin 
INSTRUKTIONER:
  1. Sätt ugnen på 175º C.
  2. Blanda pepparkakorna med smält smör.
  3. Tryck ut i botten och en bit upp mot kanterna på en pajform med löstagbara kanter.
  4. Klä utsidan av formen med aluminium folie så slipper du massa droppande i ugnen och rök.
  5. Förgrädda i mitten av ugnen för 5 minuter. 
  6. Vispa alla ingredienser till cheesecake.
  7. Häll över botten och jämna till ytan.
  8. Grädda i mitten av ugnen för ca 25-30 minuter tills fyllningen har stelnat.
  9. Låt kakan stå kallt minst en timme före serveringen.
  10. Garnera med frukt och bär samt ev pepparkaksmulor. 

Förvaras kallt. Denna pepparkakscheesecake är så krämig och god. Det trodde jag faktiskt inte. Och inte efter att ha kommit på att jag hade missat en del i receptet. Här har jag  dekorerat med blåbär och tranbär, pepparkakssmulor och gubbar samt kanel och stjärnanis. 
enkel pepparkakscheesecake
enkel pepparkakscheesecake
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

19 comments / Add your comment below

    1. Hej Karin,

      Ja det fungerar att frysa in cheesecaken utan garnering helst. Ta fram den sen 30 min innan serveringen och garnera.

  1. I love your Swedish version of a cheesecake and this one is so cute with the gorgeous decorations but even though i adore everything Swedish, my godson for one, I’m afraid i don’t speak the language. Is there a chance you could send me the recipe in English please .
    Thank you 🤗

    1. Sorry but I dont have the time for that. I have two jobs and other stuff in my life. But u can use google and ask me if u have any questions.

    2. One batch gives about 10 servings
      Time: about 45 minutes
      Difficulty: easy
      Rating: SSSSS ++

      Ingredients bottom:

      30 gingerbread finely crushed
      75 g melted butter
      Cheesecake Ingredients:

      250 g kesella
      300 g natural cream cheese
      1 dl caster sugar
      1 teaspoon vanilla sugar
      possibly grated peel of a small orange
      INSTRUCTIONS:
      Set the oven to 175º C.
      Mix the gingerbread cookies with melted butter.
      Press out at the bottom and a bit up towards the edges of a pie tin with removable edges.
      Cover the outside of the mold with aluminum foil so you avoid a lot of dripping in the oven and smoke.
      Pre-bake in the middle of the oven for 5 minutes.
      Whisk all the ingredients for the cheesecake.
      Pour over the bottom and smooth to the surface.
      Bake in the middle of the oven for about 25-30 minutes until the filling has set.
      Let the cake stand cold for at least an hour before serving.
      Garnish with fruit and berries and possibly gingerbread crumbs.

    1. Hej, det går jättebra att använda en form med löstagbara kanter om du inte har med löstagbar botten. Annars blir det svårt att få ut snygga bitar.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.