LUFTIGA SAFFRANSBULLAR MED VANILJKRÄM

saffransbullar med vaniljkräm

Början på ny vecka. Kände för lite bus.  Och nej det är inte vad du tror.  För visst för en sekund eller en millisekund så tänkte du tanken? Erkänn det. Du ser inga lusse semlor, det lovar jag dig. Skenet bedrar faktiskt. Det är vanliga hederliga saffransbullar med världens enklaste hemmagjord vaniljkräm.

Trodde att dottern skulle tacka nej till dessa och ta med hem bara släta saffransbullar för det älskar hon. Men nej du, hon skulle ta med minst två stycken av allt jag hade bakat.

Och de vackra bullarna vill jag ha fyra av om det finns, mamma.

saffransbullar med vaniljkräm
saffransbullar med vaniljkräm

LUFTIGA SAFFRANSBULLAR MED VANILJKRÄM

saffransbullar med vaniljkräm
INGREDIENSER:
En sats ger ca 24 bullar 
Tid: …
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS++++
 
Ingredienser deg:
 
  • 1 msk torrjäst
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 msk mjölk
  • 1 kuvert saffran
  • 1 msk alkohol att lösa saffranet i 
  • 1 tsk strösocker
  • 5 dl mjölk ( brukar ersätta 1 dl med grädde)
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk salt (uteslut om smöret är saltat)
  • 1 ägg
  • 175 g rumstempererat smör
  • 15 dl vetemjöl 
  • 1 dl vetemjöl till utbakning
  • 1 äggvita att pensla bullarna med

Ingredienser vaniljkräm:

  • 3 dl mjölk
  • 1 2/3 dl strösocker
  • 4 msk vetemjöl
  • 225 g smör rumstempererat
  • 1-1 1/2 tsk vaniljsocker
  • florsocker att sikta över
 
INSTRUKTIONER:
  1. Aktivera torrjästen genom att blanda med 1 msk strösocker och 2 msk mjöl och ca 4 msk mjölk, täck med plastfolie och ställ åt sidan för minst 10 minuter eller tills det börjar bubbla.
  2. I en liten skål stött saffran med 1 msk strösocker och blanda med alkohol. Låt stå och dra ca 15 minuter.
  3. Blanda alla ingredienser till degen förutom smöret, i köksassistent , börja med 15 dl vetemjöl, och arbeta den i minst 10 min.
  4. Tillsätt smöret under fortsatt knådning. Knåda degen i minst 10-15 minuter till. Degen kommer att kännas ev kladdig och lös i början, men tillsätt absolut inget mer mjöl. Degen kommer att gå ihop när gluten utvecklas.
  5. Har du tid låt degen kalljäsa i kylskåp för minst 12-16 timmar.
  6. Förbered krämen under tiden. Blanda mjölk, vetemjöl och strösocker i en kastrull och koka upp på spisen och sen sjuda under omrörning tills krämen tjocknar.
  7. Täck med lock och ställ kallt. 
  8. Vispa smöret luftigt.
  9. Tillsätt den kalla krämen , en matsked åt gången. Vispa jämt emellan. 
  10. Tillsätt vaniljsocker och vispa lätt. Förvara krämen svalt tills bullarna är gräddade.
  11. Tag fram degen på lät mjölat bakbord.
  12. Dela den i 24 lika delar och rulla till bollar. Ställ handen över ena bollen och rör handen i cirklar över den. Lätt lätt så den rör sig under din handflata och formas till en boll. Du kommer få superfina runda bollar.
  13. Ställ dem på bakplåtspapper på en plåt. Lämna lite plats mellan så bullarna kan jäsa fritt. Täck med en kökshandduk och låt dem jäsa till dubbelstorlek.
  14. Förvärm ugnen till 175- 150° C .
  15. Pensla bullarna med lättvispad äggvita.
  16. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
  17. Låt bullarna kallna på galler under en kökshandduk.
  18. Skär ett lock på alla bullar och spritsa krämen i ett fint mönster.
  19. Sätt på locket och sikta över florsocker.

Krämen är superenkelt att göra och jättegod, inte alls för söt, du kan ta mindre strösocker från början . Klart du kan även göra lusse semlor av detta recept. Byt ut vaniljkrämen mot riven mandelmassa blandad med lite grädde till en krämig konsistens och självklart toppad med vispad grädde. Jag tänker faktiskt vänta lite med det.
saffransbullar med vaniljkräm
saffransbullar med vaniljkräm
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

1 comment / Add your comment below

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.