back-button

Simona Muntean

Picture of the author

MJUK PEPPARKAKA MED CHOKLAD OCH GLÖGGKOKTA PÄRON

  • 12 personer

Hur ofta bakar du med päron? Hur ofta bakar du med päron till jul? Jag gör det för sällan och till jul har jag aldrig gjort det tidigare. Så många gånger jag har bara slängt päron eftersom ingen äter hemma. Ett tag slutade jag köpa helt enkelt. Sen för ett par dagar sen blev jag sugen på päron när jag hittade fina i hemmabutiken. Fanns även bra erbjudande på ekologisk choklad så två chokladkakor slank ner i korgen på väg till kassan. Eftersom jag är i full gång med att baka inför jul så gjorde jag en ny variant på min saftiga yoghurtkaka. Det blev en mjuk pepparkaka med choklad och glöggkokta päron.

Hur

Instruktioner

1.

Börja med att skala päronen men behåll stjälken.

2.

Koka lätt i glögg för ca 15-20 minuter.

3.

Ta bort från spisen och låt ligga kvar i glöggen för ca 5 minuter tills du förbereder smeten.

4.

Sätt ugnen på 175° C och klä en brödform med bakplåtspapper. Det blir lättare att kunna få ut kakan.

5.

Vispa äggen med strösocker vit och luftigt, ca 2 minuter.

6.

Tillsätt olja, yoghurt och vanilj och vispa till en jämn smet.

7.

Smält chokladen i mikron, 20 sekunder åt gången, rör i emellan.

8.

Vispa den smälta chokladen i smeten.

9.

Tillsätt mjöl, salt, bikarbonat och bakpulver och vispa snabbt tills allt blandas.

10.

Häll smeten i formen,

11.

Tryck in mer än halva päronen i smeten med stjälken uppåt.

12.

Grädda i mitten av ugnen för ca 35 -45 minuter eller tills kakan känns färdigt. Alla ugnar är olika. Jag gräddade min faktiskt i 45 minuter och la över aluminium folie efter 30 minuter för att inte bränna ytan.

13.

Låt kakan kallna helt innan du siktar florsocker över och skär i bitar.

Ingredienser

Ingredienser

4-5 ganska så små skalade päron

1 l glögg (med eller utan alkohol)

2 stora ägg

1.25 dl strösocker

100 g smält mörk choklad

1.75 dl olja, neutral i smaken, typ rapsolja

2.5 dl naturell yoghurt

1 tsk vaniljsocker

4.5 dl vetemjöl

0.5 dl mörk osötad kakao

1 msk pepparkakskrydda*

2 tsk bakpulver

en knivsudd salt

ca 1 dl hackade nötter att strö över

ev florsocker att sikta över kakan