KANELBULLEKAKOR

kanelbullekakor

Kanelbullar utan jäsning, klara på nolltid, någon? Eller kanske inte nolltid direkt men på mindre än en timme? Kanelbullekakor pratar jag om. Superenkelt att göra och så jättegoda. Mördegskakor smaksatta med kardemumma och kanel. Det bakade jag igår kväll.

Hela köket luktade som kanelbullar och C var superexalterad. ”Bullar med kall mjölk, tjuhu!”, uppropade han glad. ”Jag vill ha så fort du är klar gumman”. Han vägrade äta middag innan utan ursäktade sig att han inte var så jättehungrig. ”Ge mig bara några ljumma bullar ”. Ok några bullar lätt för mig som han var ganska så hungrig ändå. Men men…ingen ide att tjata när han har fått något för sig. Så fort kakorna var klara la jag så där fint 4 stycken på en liten assiett och bar den in till honom med en kopp kall mjölk. Du skulle ha sett hans besvikna min när har såg några småkakor istället för de stora och luftiga bullar jag brukar annars göra. ”Men du sa ju bullar Simona!”. Nej det sa jag aldrig utan han tog förr givet att det var bullar jag bakade bara för det doftade så.  

För att göra en lång historia kort…

Är dem så små och smälter i munnen får man faktiskt ta flera utan problem, sa C efter första tuggan och hela hans ansikte sken upp.

kanelbullekakor
kanelbullekakor

KANELBULLEKAKOR

kanelbullekakor
INGREDIENSER:

En sats ger ca 30 stycken
Tid: ca 45 minuter
Svårighetsgrad: ganska lätt
Betyg: SSSSS++

Ingredienser deg:

  • 5 1/4 dl vetemjöl
  • 200 g smör
  • 1 1/4 dl strösocker
  • 1 äggula
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk malen kardemumma
  • 1/2 msk mörkt kakao annars 1 msk vanlig kakao
  • 1/2- 1 tsk malen kanel beroende på hur kraftig kanelsmak du vill ha
  • 1 äggvita att pensla över
  • 1 dl pärlsocker till garnering
INSTRUKTIONER:
  1. º Sätt ugnen på 175º C. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
  2. I matberedaren eller för hand kombinera vetemjöl, smör, strösocker, vaniljsocker och äggula. 
  3. Dela degen i två lika delar. 
  4. Blanda kardemumma i den ena och kakao och kanel i den andra.
  5. Ställ båda degarna i kylen för ca 15 minuter.
  6. På mjölat bakbord, kavla båda degarna ca 15 X 30 cm. 
  7. Lägg kaneldegen ovanpå kardemummadegen och rulla från den korta sidan.
  8. Skär i ca 1 cm tjocka skivor och lägg på bakplåtspapper med lite plats emellan.
  9. Vispa lätt äggvitan och pensla kakorna.
  10. Strö över pärlsocker.
  11. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter tills dem börjar få färg.
  12. Lägg kakorna på galler tills dem kallnar helt.
  13. Förvaras i burk med lock.

Spröda och supergoda samt enkla att bara kakor. Vill du inte ha med kakao och kanel kan du blanda 1 tsk kardemumma i hela degen. Kavla ut ca 1 cm tjockt och stansa rundlar eller andra former.  Grädda som vanligt.
kanelbullekakor
kanelbullekakor
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

12 comments / Add your comment below

  1. Hej!
    Testade att baka dessa kakor idag men de blev inte alls lika dina i färgen. Undrar om måtten stämmer på kardemumma kakao och kanel?
    Dina är superfina!

      1. Håller med Elina. Mina blev inte heller lika starka i färgen som dina. Gick punkt och pricka efter receptet.

        1. Hej Jennifer, Nu vet jag vad det är. Jag har en väldigt mörk, utländsk kakao som måste ha gjort kakorna mörkare i färgen. Har testat idag med vanligt svensk och dem blev inte lika mörka. Då ska man ha lite mer kakao och kanske lite mer kanel för att inte tappa bort smaken. Ändrar i receptet eftersom inte alla hittar super mörk kakao.

    1. Hej Elin,
      Nu vet jag vad det är. Jag har en väldigt mörk, utländsk kakao som måste ha gjort kakorna mörkare i färgen. Har testat idag med vanligt svensk och dem blev inte lika mörka. Då ska man ha lite mer kakao och kanske lite mer kanel för att inte tappa bort smaken. Ändrar i receptet eftersom inte alla hittar super mörk kakao.

    1. Hej Fredrica, klart det ska inte vara så mycket kardemumma. Det ska vara tsk. Tack för att du uppmärksammade det. Ändrar asap.

  2. Jag vet inte vad jag gjorde för fel, rätt mycket nybörjare vad gäller kakor, men degen vägrade att samarbeta.
    Att flytta ena kavlade degplattan upp på den andra visade sig vara omöjligt
    Slutade med att jag kavlade båda plattorna på plastfolie och typ slängde den ljusa över den mörka (den ljusa gick ändå sönder)
    Insåg där och då att den mörka skulle ha varit över sen ljusa
    Så nu befinner sig ut och in vända kanelbullekakor i ugnen 🙈

    1. Om degen är för varmt blir det svårt att hantera. Kyl den lite och sen lättare att kavla ut den mellan bakplåtspapper. Hoppas de blir bra nästa gång och att du tyckte om smaken i alla fall. det är det viktigaste.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.