VANILJDOFTANDE OSTKAKA I LÅNGPANNA – EN ROSA MÅNAD

ostkaka i långpanna

Himmel och pannkaka! Vilken god långpannekaka. Ha ha ha…låter som en sångremsa eller billigt reklam jag vet men kom inte på annat fiffigare. Kändes ändå som oavsett vad jag skulle säga så kunde jag omöjligt göra denna kaka rättvisa. Mördegsbotten och krämig ostfyllning. Vaniljdoftande ostkaka i långpanna, himmelriket i varje ruta.

Jag anser mig själv vara en person med mycket stor vilja och för första gången i mitt liv hade jag ingen vilja alls. Så fort jag hade tagit kakan ur ugnen skulle ta en liten smula innan den kallnade. Var lite nyfiken på smaken eftersom det doftade så gott i hela köket. Det slutade med att jag åt ALLA kanter runt om kakan. Men nog om självbehärskning. Låt oss baka en långpannekaka!
( Alltså jag måste sluta med dessa kommentarer )

Dottern reagerade på bilderna och jag antar att du som har hängt med här på bloggen reagerar också. Det är mycket rosa och det är mycket ljus och det är ovanligt för att vara jag. Men det är oktober och vi behöver all ljus vi kan få denna rosa månad.

ostkaka i långpanna
ostkaka i långpanna
ostkaka i långpanna

GODASTE OSTKAKA I LÅNGPANNA

ostkaka i långpanna
INGREDIENSER:

En långpannekaka, ca 40-50 bitar beroende på hur stora du delar dem.
Tid: ca 45 minuter
Svårighetsgrad: super enkelt
Betyg: SSSSS+++++

Ingredienser mördeg:

  • 500 g smör
  • 10 dl vetemjöl 
  • 4 dl strösocker
  • 4 msk vaniljsocker
  • 1 msk bakpulver

Ingredienser fyllning:

  • 5 dl naturell kvarg
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl strösocker
  • 4 ägg
  • florsocker att sikta över
INSTRUKTIONER:
  1. Sätt på ugnen på 200º C. Kläd en form på ca 30 X 40 cm med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
  2. Arbeta ihop smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver till en smuldeg.
  3. Har du en matberedare är det att föredra men det fungerar att knåda för hand också. Det gjorde jag efter att felaktigt ha försökt göra mördegen i assistenten. Hela köket och jag inklusive blev fulla med mjöl. Aldrig mer.
  4. Tryck ut hälften av mördegen i en långpanna. Har använt baksidan av en matsked med det går lika bra att trycka ut med fingrarna.
  5. Ställ plåten åt sidan tills du förbereder fyllningen.
  6. Vispa ihop ägg, kvarg, crème fraiche, strösocker och vaniljsocker.
  7. Häll fyllningen över  över mördegsbottnen i formen.
  8. Smula resten av mördegen över.
  9. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min.
  10. Låt kakan svalna lite i pannan och sen lyft försiktigt med bakpapper.
  11. Låt den helst kallna helt innan du delar den i rutor. Då får kakan mycket finare och jämnare kanter.
  12. Sikta över lite florsocker innan servering.

Spröd och så himla god kaka som räcker långt eller till många. Om du bara ska göra en kaka till nästa kalas är denna du ska sikta dig in på. Lova mig!
ostkaka i långpanna
ostkaka i långpanna
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

2 comments / Add your comment below

    1. Hej Barbro, jag har inte fryst in utan förvarat i kylskåp i låda med lock. Den håller bra och länge. Men jag kan inte se varför den inte skulle gå att frysa in 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.