SAFTIG PUMPAKAKA MED FÄRSKOST FROSTING

saftig pumpakaka

Visst har jag mina ljusa stunder när allting bara faller på plats och jag kommer på en superbra ide. Hade länge tänkt baka en pumpakaka och häromdagen bestämde jag mig för att testa. Utgick från ett recept på morotskaka som jag justerade lite. Kan man baka med morötter så måste man kunna baka med pumpa eller hur? Blev en mycket saftig och så SÅ god kaka med färskost frosting. Alltså lyckades redan på första försöket så detta recept sparas som favorit. Länge sen jag kom på en så bra ide. Kanske inte så mycket Halloween över denna kaka men den är gjord med pumpa och dekorerat med Halloweengodis så det borde räknas. 

saftig pumpakaka
saftig pumpakaka

SAFTIG PUMPAKAKA I LÅNGPANNA MED FÄRSKOST FROSTING

saftig pumpakaka
INGREDIENSER:

En sats ger ca 30 rutor (en plåt på 20X30 cm)
Tid: ca 40 minuter
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS+++

Ingredienser kaka:

  • 4 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 3 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 2 1/2 dl olja neutral i smaken
  • 6 dl finriven pumpa 
  • 1 dl kokosflingor

Ingredienser frosting:

  • 300 g Philadelphia ost eller annan färskost naturell
  • 100 g saltat rumsvarmt smör
  • 2 dl florsocker
  • ev pasta eller hushållsfärg, smaksättning i form av essens m m
INSTRUKTIONER:
  1. Sätt ugnen på 175º C. Smörj och mjöla eller klä en 20X30 cm plåt med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
  2. Blanda i en bunke mjöl, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker samt salt.
  3. I en annan bunke vispa luftigt äggen med och strösocker och olja.
  4. Vispa mjölblandningen i äggsmeten och blanda i sist riven pumpa och kokosflingor.
  5. Häll smeten i formen och grädda i nedersta delen av ugnen för ca 25-30 minuter tills kakan har fått fin färg och känns färdig. Gör ev tandpetartestet.
  6. Täck eventuell med aluminiumfolie efter halva gräddningstiden om kakan börjar bli brun innan den är färdigt gräddad.
  7. Låt den kallna i formen under en kökshandduk .
  8. Under tiden förbered frostingen.
  9. Vispa smöret vit och fluffigt.
  10. Vispa färskosten och blanda med smöret.
  11. Under fortsatt vispning häll florsocker, ca 1/2 dl åt gången.
  12. Vill du färga eller smaksätta din frosting gör du det sist.
  13. Bred eller spritsa frostingen över den kalla kakan och dela i bitar.
  14. Förvara kakan svalt tills den ska serveras.
  15. Dekorera ev med torkade blommor eller färska blad.

En supersaftig pumpakaka till många. Det behövs egentligen ingen frosting men jag bara älskar att dekorera och måste säga att färskost fyllningen passar perfekt till. Nedan ser du ett steg-för-steg i bilder för en enkel dekorering på några minuter. Istället för att bara smeta frostingen över kaka gör ett fint mönster med hjälp av en spritspåse, en tyll och en liten spatel. Använd en stjärntyll, spritsa en rad och dra med baksidan av en tesked eller liten spatel från mitten och utåt. Upprepa tills du har täckt hela kakan. dekorera med färska blad eller blommor. Jag hittade gulliga gelé pumpor som jag dekorerade med.

saftig pumpakaka
saftig pumpakaka
saftig pumpakaka
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.