back-button

Simona Muntean

Picture of the author

ROSA BANDET-PRINSESSTÅRTA

  • 10 personer

Oktober. En månad då hela Sverige färgas i rosa. En månad där företag och privatpersoner jobbar tillsammans med Cancerfonden för att öka medvetandet om sjukdomen, samla in pengar till forskning och påverka. En månad när vi tänker extra mycket på de människorna vi saknar i vårt liv och som har förlorat kampen mot sjukdomen. Och då tänker jag inte bara på dem vi har förlorar till bröstcancer utan alla. I år har jag inte haft tid eller krafter att samla in pengar som jag har gjort andra år. Så istället har jag donerat en slant och jag har även bakat. Idag har jag bakat tårta, en annorlunda prinsesstårta på alla sätt och vis. En rosbox som jag vill dela med er alla. För tyvärr finns det inte en enda av oss som inte känner någon som inte känner någon som har drabbats.

Hur

Gör så här

1.

Koka upp mjölk och vaniljsocker till krämen. Ta bort från spisen

2.

Vispa äggulorna med strösocker och maizena

3.

Häll över den varma mjölken under fortsatt vispning

4.

Ställ kastrullen tillbaka på spisen och värm upp under omrörning

5.

När krämen börjar tjockna tar du bort kastrullen från spisen och vispar i smöret

6.

Häll i en låda med lock. Låt kallna i rumstemperatur

7.

Sätt ugnen på 250º C. Klå en plåt ca 30 X 40 cm med bakplåtspapper som du smörjer lätt. Ställ åt sidan

8.

Blanda vetemjöl och bakpulver och ställ åt sidan

9.

Vispa ägg och strösocker luftigt

10.

Tillsätt mjölblandningen och vispa jämt

11.

Rör ner mjölken

12.

Bred smeten på bakplåtspapper

13.

Grädda i mitten av ugnen för ca 5 minuter

14.

Lägg ett nytt bakplåtspapper på bakbordet och strö över strösocker

15.

Vänd den gräddade kakan över bakplåtspappret och dra bort det papper som kakan hade gräddats på. Lägg över en kökshandduk och låt den kallna. (Ska du göra dubbelsats upprepa punkt 8-15)

16.

Skär kakorna i 4 lika breda remsor (skär på längden)

17.

Bred på vaniljkräm på 4 stycken och hallonsylt på de resterande 4

18.

Rulla den ena remsa med hallonsylt och fortsätt rulla över sen en med vaniljkräm

19.

Rulla över sen resterande remsor med hallonsylt och avsluta med de remsor med vaniljkräm på

20.

Ställ på ett serveringsfat

21.

Vispa grädden med en knivsudd bakpulver

22.

Täck tårtan med halva mängden vispgrädde

23.

Skär marsipanlocket i två halvor och lägg dem runt tårtan

24.

Böj lite utåt de översta kanterna

25.

Använd resterande vispgrädde till att spritsa rosor på toppen. Du kan färga grädden med ätbar pasta- eller geléfärg

Tips!

1.

Vill du få ett snyggt mönster på marsipanen men har inga verktyg att stansa med? Då kan du använda en spets- eller virkad duk. Lägg duken över marsipanen och tryck en kavel fram och tillbaka över den. Ta da… 

2.

Jag färgade grädden i två olika rosa nyanser och spritsade med stängd stjärntyll. Till denna prinsesstårta gjorde jag dubbelsats på bottnarna.

Ingredienser

Rulltårta - Enkel sats

3 ägg

1.5 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

0.5 dl mjölk

Vaniljkräm

2.5 dl mjölk

1 tsk vaniljsocker eller 0.5 tsk vaniljpulver

2/3 dl strösocker

3-4 st äggulor beroende på storlek

1/3 dl maizena

50 g rumstempererat smör

Fyllning och dekorering

En sats vaniljkräm

2 dl hallonsylt

1 färdig marsipanlock

4 dl vispgrädde