CHOKLADTÅRTA TILL HALLOWEEN

chokladtårta till halloween

Snart Halloween. Vill inte avsluta meningen med att snart är det jul för det är för tidigt och verkligen en skrämmande tanke. Istället ska vi glädja oss åt att det är lite över två månader kvar till jul så vi hinner planera allting, pynta och även fira annat. Halloween först för egen del. Sen blir det sonens födelsedag följd av makens. Så innan jag planerar jultårtan ska jag planera några tårtor till. Precis som man brukar säga kommer Halloween snart knacka på dörren och då vill man vara förbered eller hur? Visst godis i massor men man dör inte av en chokladtårta eller två…

Här vill jag egentligen tipsa om att med enkla medel eller praktiskt taget ingenting alls kan man dekorera en tårta som gästerna eller familjen kommer att minnas. Jag är blodigt allvarlig när jag säger att tårtan är dödligt god. Saftiga chokladbottnar fyllda med choklad ganache och sylt på sura körsbär och täckt i mer choklad ganache. Du kan ta i princip ditt favorit recept på bottnar eller fyllning. Täck med en mörk kräm, ta några vissna rosor som du ringlar lite röd ätbar färg över och ta da. Tjusigt eller ska jag säga skrämmande?

Krämen kan du få så där kolsvart med hjälp av aktivt kol som finns att köpa på apotek eller i hälsokostbutiker. Det fungerar även med Dr Oetker svart färg men det behövs mycket mer.

chokladtårta till halloween
chokladtårta till halloween
chokladtårta till halloween

CHOKLADTÅRTA TILL HALLOWEEN

chokladtårta till halloween
INGREDIENSER:

En sats ger 10 bitar
Tid:
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS++++

Ingredienser bottnar:

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 dl mörk osötat kakao
  • 2/3 tsk bikarbonat
  • 2/3 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 2 ägg
  • 1 1/4 dl buttermilk ( mjölk och 2 msk vinäger, låt stå i 5 minuter )
  • 1 1/4 dl rapsolja eller annan neutral olja
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 1/4 dl kaffe 
  • 1 dl choklad hackad

Ingredienser choklad ganache fyllning och dekorering:

  • 400 g färgad choklad typ Candy Melts eller vanlig mörk choklad + 1 tsk aktivt kol 
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl syrlig sylt typ körsbär
INSTRUKTIONER:
  1. Lägg chokladen i en värmetålig skål.
  2. I en kastrull värm vispgrädden på spisen nästan tills den börjar koka.
  3. Ta bort från spisen och häll den över chokladen.
  4. Låt stå 1 minut och sen blanda väl tills all choklad har smält.
  5. Ställ ganachen kallt för minst 4 timmar eller över natten. detta kan du med fördel göra dagen innan. Du kan forcera ganachen att kallna genom att ställa in i frysen men då måste du passa den innan det börjar frysa.
  6. Sätt ugnen på 150º. Smörj och mjöla 2 eller 3 formar på ca 16-18 cm. Lägg bakplåtspapper i botten och ställ åt sidan.
  7. Blanda alla torra ingredienser i en stor skål med höga kanter.
  8. Lägg i ägg, buttermilk och olja och vispa slät.
  9. Blanda het kaffe med choklad och låt det smälta. Rör i då och då.
  10. Vispa i smeten. Var försiktig så inte hela köket blir chokladsmet.  Smeten är väldigt rinnig.
  11. Fördela i formarna 
  12. Grädda i mitten av ugnen för ca 30-35 minuter.
  13. Om du är osäker på när bottnarna är klara gör tandpetartestet. Jag har ingenting emot om bottnarna är lite kladdiga. 
  14. Låt dem svalna under en kökshandduk.
  15. Låt dem kallna helt på galler. 
  16. Vispa ganachen och aktiv kol luftigt under ett par minuter.
  17. Ställ ena botten på ett serveringsfat och bre på sylt och sen ganache.
  18. Lägg över nästa botten och fortsätt. Avsluta med sista botten som du täcker med ganache och sen runt hela tårtan.
  19. Dekorera efter tycke. Ställ tårtan kallt tills servering.

Kaffet ger absolut inte tårtan smak utan gör den bara saftigare men vill du inte ha kaffe i kan byta ut det mot vatten. Jag använde hälften röd candy melts med vaniljsmak till fyllningen och hälften svarta för att täcka tårtan med och ”blodet” är ätbar färg som du kan köpa i varenda matbutik och som du ringlar eller droppar över de vissna rosorna. 
chokladtårta till halloween
chokladtårta till halloween
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.