back-button

Simona Muntean

Picture of the author

CHOKLAD­BRIOCHEBULLAR

  • 20-24 stycken

Det här med chokladbrioche bullar blev en kladdig historia. Började med massor av fyllning och slutade med ett mycket kladdigt kök. Första bullen slängde jag direkt i soporna i ren desperation. Alltså, tänk dig choklad överallt och då menar jag ÖVERALLT. Till den andra bullen hade jag lyckats skära remsan för bred och vek bara dubbelt. Vet inte riktigt hur jag lyckades manövrera remsan men det slutade med en någorlunda jämn och fin snurrbulle. Kladdig med fin. Hade snurrat remsan för hårt och halva fyllningen hade runnit utmed kanterna. Fortsatte med resterande deg och när jag vad klar insåg jag. Hade vänt alla bullar med den öppna sidan uppåt. Det var snyggare så. Man såg det fina mönstret på bullarna, som en spinn som hypnotiserar dig. När bullarna var färdigt gräddade insåg jag en sak. Inte en droppe choklad hade hamnat på papper. Total lycka.

Hur

Gör så här

1.

Smula jästen i en liten skål och blanda med 1 msk strösocker, 2 msk vetemjöl och 1/2 dl fingervarm mjölk. Plasta in och låt stå tills det börja börjar bubbla

2.

I assistent blanda alla ingredienser förutom Nutella

3.

Kör på medelhastighet tills degen är blank och smidig

4.

Plasta in bunken och låt stå och jäsa på en dragfri plats ca 2 timmar eller tills den fördubblar sin storlek

5.

Sätt ugnen på 175º C

6.

Ta fram degen på bakbordet

7.

Kavla till en rektangel, ca 1/2 cm tjock

8.

Bred på Nutella

9.

Skär i ca 5 cm breda remsor

10.

Vik varje remsa dubbelt och börja snurra från båda hållen

11.

Ställ bullarna på bakplåtspapper på plåt med fen öppna sidan uppåt. Då kommer all den goda fyllningen att vara kvar i bullen under gräddningen

12.

Låt bullarna jäsa under kökshandduk minst 30 minuter eller tills dem dubblar sin storlek

13.

Grädda bullarna i mitten av ugnen för ca 10-15 minuter, tills dem är gyllenbruna. Låt svalna på galler

Tips!

1.

Du kan pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker innan gräddningen. Eller så kan du pensla bullarna med sockerlag direkt efter gräddningen, se här hur du gör. Fyll bullarna med kanel eller kardemumma, en god sylt eller varför inte en hemmagjord valnötsmassa.

Ingredienser

Deg

15 – 15.5 dl vetemjöl

0.25 dl salt

1 tsk vaniljsocker

1 dl strösocker

40 g färsk jäst

4-5 msk kondenserad mjölk

2.5 dl mjölk (byt ut 1 dl mjölk mot vispgrädde)

3 ägg

150 g smör rumstempererat

Fyllning

0.5 burk Nutella att fylla bullarna med