BLACK VELVET CROISSANTS MED FÄRSKOST FÖR HALLOWEEN

croissants

Böljande som svart sammet, mörkare än den mörkaste natten. Tusen lager av tunna kolsvarta blad varvade med tunna lager av smör. Svart och vit i en perfekt harmoni. Är inte expert på smördeg men när jag delade degen i två tappade jag nästan andan. Så så vackert med alla lager. Finns det något vackrare än det? Finns det något godare än hemgjorda croissans? 

Tanken med de svarta croissants hade jag fått inför Halloween. Svarta, läbbiga croissants att servera till familjen på morgonen. När jag hade hittat aktivt kol på nätet hoppade upp av lycka. Hade jag vetat hur mina händer och framför allt hela köket skulle se ut när jag hade öppnat påsen så skulle jag kanske ha tänkt en eller två gånger till innan jag skulle starta ett sånt projekt. Fint fint kolsvart pulver som lägger sig som en hinna överallt. Syns kanske inte från början men när du stryker med handen som jag gjorde lämnar det gråa ränder. Tar du en blöt trasa och stryker över då blir det riktigt svarta ränder som lägger sig i alla springor och hål. Händelsen i sig är en skräckhistoria.

Formen blev långt ifrån perfekt, det behöver jag jobba mer på och definitivt inte i ett varmt kök. Men i alla fall inget som får dig att sätta benen på ryggen och fly. Smaken är to die for men på ett bra sätt inte som på film. Inte ens försöket till den blodiga rosen ger mig kalla kårar. Ska det verkligen vara totalt misslyckande att baka dessa till Halloween? Nej men vet du vad? Dessa är skrämmande goda. Riktigt riktigt skrämmande för du kommer bara skrika efter mer…

croissants
croissants
croissants
croissants

BLACK VELVET CROISSANTS MED FÄRSKOST

croissants
INGREDIENSER:

En sats ger ca 18 croissants
Tid: se till att inte ha bråttom utan planera din bakning
Svårighetsgrad: medel svårt
Betyg: SSSSSS+++++

Ingredienser deg:

  • 8 1/2 dl vetemjöl
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 msk torrjäst
  • 1/2 tsk salt
  • ca 1 dl kall vatten (börja med 1/2 dl och addera vb)
  • 1 1/2 dl kylskåpskall mjölk
  • 40 g mjuk rumstempererat smör
  • 1 msk kakao
  • 2 msk aktiv kol

Ingredienser laminering :

  • 280 g kall smör i ca 1 cm tjocka skivor
  • degen från dag 1

Ingredienser fyllning:

  • 100 g färskost Philadelphia
  • 1/2 dl strösocker
  • uppvispad äggvita att pensla över innan gräddningen
  • florsocker att sikta över innan servering
INSTRUKTIONER:
  1. Dag 1 blanda alla ingredienserna till smördeg i assistent eller för hand.
  2. Forma degen till en platta, plasta in i folie och ställ kallt i kylskåpet över natten eller minst 12 timmar.
  3. Dag 2 kavla degen på lätt mjölat bakbord, behövs väldigt lite mjöl, det fastnar inte. Kavla till en rektangel ca 20 cm X 50 cm . Lägg smöret över 2/3 delar av rektangeln, i mitten. Vik alla ändar mot mitten som ett kuvert. Se till att stänga smöret mellan.
  4. Vänd paketet 90 grader så du får de öppna ändarna upp och ner och kavla igen till en rektangel 20×50 cm. Gör det försiktigt, börja i mitten och kavla utåt så inte degen spricker och smöret kommer ut. Vik ihop i tre till ett paketet, plasta in och ställ i kylskåpet för 30 minuter. 
  5. Jag kavlar/viker/kyler minst 4 gånger, degen får vila 30 minuter eller mer mellan två vikningar. Det kallas laminering. Ju fler gånger du gör lamineringen desto fler lager kommer croissanterna ha. Tänk bara på att du ska arbeta i ett kallt kök. Smöret emellan alla lager deg ska inte smälta.
  6. Efter sista lamineringer vik degen till ett paket och ställ kallt i minst 6 timmar, helst över natten.
  7. Dag 3 kavlar du degen till en avlång platta, ca 30 cm X 60 cm och delar på mitten. Då får du två remsor som är 15 cm breda. Dela först varje remsa i 5 delar, ca 12 cm breda som du delar sen diagonalt. Då har du 10 trianglar med basen 12 cm.
  8. Fyll croissanterna med önskad fyllning och rulla från den breda delen mot spetsen. Rulla lätt utan att trycka ihop degen.
  9. Ställ på bakplåtspapper med spetsen ledig så dem kan jäsa fritt. Täck med en kökshandduk och låt dem jäsa ca 30 minuter.
  10. Jag fyllde hälften med färskost och hälften fick vara utan fyllning. 
  11. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  12. Pensla med uppvispad äggvita och grädda i mitten av ugnen för ca 15-20 minuter tills dem ser färdiga ut.
  13. Vill du inte grädda alla kan du frysa in innan sista jäsningen.
  14. Ta fram de frysta croissanterna och låt dem vila i rumstemperatur ca 2 timmar innan gräddning.

Dessa croissants smälter i munnen, det salta smöret med den söt och lätt syrliga färskostkrämen går riktigt bra ihop men det vet du inte innan du har testat. Det är värt all den tid det tar att laminera och kavla, kyla, laminera, vika, kavla… Bry dig inte om dem inte blir perfekta i formen, det struntar jag i. För smaken, smaken är to die for. Så ha en riktigt skrämmande Halloween! 
croissants
croissants
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

1 comments / Add your comment below

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.