SAFTIG MANDELKAKA MED VANILJ OCH BJÖRNBÄR

saftig mandelkaka

Du vet någonting som man ser och bara måste ha? Nu pratar jag inte om en saftig mandelkaka utan om loppisfynd. Jag har länge velat gå på loppis i Norrtäljetrakterna. Ska finnas massor av fina saker man kan fynda. Jag är väldigt svag för udda saker, gamla ting. Sånt som går att ha med på bild vid fotografering. Fick tillfälle att gå på ett stor förra helgen. Så fort jag la ögonen på den vackra enkla formen visste jag bara. Såg till och med framför mig vad jag skulle baka i den. 15 ynka kronor fick jag betala för. Shoppade lite annat fint. Köpte 6 glasformar till pannacotta eller annat gott, den vackraste mjölkflaska och så bakformen. En sån Kaiser form, rund som en pajform men med upphöjd mitten och sänkta kanter. När du sen vänder på kakan kommer du att få en fördjupning i mitten. perfekt att lägga en god fyllning som inte rinner på sidorna.

Vet inte varför men mandelkaka tycker jag passar perfekt att baka i en sån form. Jag pratar som värsta experten men låt dig inte luras. Om jag ändå ska erkänna så hade jag inte bakat mandelkaka tidigare. Så en kväll kavlade jag upp ärmarna och satte igång och bakade. Tog mitt recept på yoghurtkaka med hallon och modifierade den lite. Blev supernöjd med resultatet. En saftig, mjuk och lätt kaka som inte smular sönder. Passar lika bra med en gräddfyllning som med  en lite mer sofistikerat crème pâtissière, hemmagjord vaniljkräm.

saftig mandelkaka
saftig mandelkaka med vanilj och björnbär
saftig mandelkaka
saftig mandelkaka
saftig mandelkaka

MANDELKAKA MED VANILJ OCH BJÖRNBÄR

saftig mandelkaka
INGREDIENSER:

En sats ger ca 10 bitar
Svårighetsgrad: lätt
Tid: ca 45 minuter
Betyg: SSSSS+++

Ingredienser mandelbotten:

  • 2 dl vetemjöl
  • 2/3 dl mandelmjöl
  • en nypa salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 små ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 dl gräddfil eller fett yoghurt
  • 2/3 dl olja neutral i smaken, typ rapsolja

Ingredienser topping:

  • björnbärssylt
  • 3 dl vispad grädde
  • färska björnbär och mynta till garnering
INSTRUKTIONER:
  1.  Sätt ugnen på 175 º C och smörja och mjöla en rund form ca 24 cm. Har använt en så kallad Kaiser form som har lite upphöjda kanter när du vänder den färdiga kakan uppochner.
  2. Blanda vetemjöl, mandelmjöl, salt och bakpulver i en skål och ställ åt sidan.
  3. I en större skål vispa ägg med strösocker och vanilj.
  4. Tillsätt gräddfil och olja och vispa jämt.
  5. Häll i mjölblandningen och blanda jämt.
  6. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen för ca 35-40 minuter beroende på ugn. 
  7. Låt kakan svalna i formen under en kökshandduk.
  8. Vänd kakan på ett serveringsfat.
  9. Blanda vispad grädde med 2-3 msk björnbärssylt för färgens skull.
  10. Bredd på ett tunt lager sylt på kakan.
  11. Spritsa grädde över i ett fint mönster eller bredd på.
  12. Garnera med björnbär och mynta.

En mycket lätt bakat kaka som kan toppas med vad du gillar, t ex chokladkräm och grädde eller maräng. Nötter och kola är en annan uppskattad  kombination här hemma. 
saftig mandelkaka med vanilj och björnbär
saftig mandelkaka
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

5 comments / Add your comment below

  1. Cloudberry är hjortron? björnbär heter blackberry eller dewberry, mitt favoritbär! Kakan ser riktigt god ut ?

  2. Hej Simona!
    När du skriver ”vispa”, menar du bara blanda ihop till jämn konsistens, eller ska man vispa hårt med elvisp?
    Tack!
    /Hannah

    1. Hej Hanna,
      Eftersom du vispar ägg och socker med elvisp eller i assistent så använder du samma när du ska vispa jämnt, alltså till jämn konsistens.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.