RABARBERPAJ MED JORDGUBBAR OCH HALLON

rabarberpaj

Varför smakar allt du skapar själv eller har hjälpt att bli till, att komma till liv, så mycket bättre än allt du köper? Så känns det för mig i alla fall. Jag har odlat, vattnat, get kärlek och sen skördat egna rabarber. Tyvärr kan jag inte säga samma sak om varken jordgubbarna eller hallonen i denna paj. Men jag plockade dem själv, plockade dem med kärlek så det borde räknas det med. Jag var på självplock nära stugan och kom ut därifrån med flera liter bär. Så denna rabarberpaj med jordgubbar och hallon är den ultimata pajen, full av aromer och smaker och gjord med kärlek. Rödkärlek.

Passar perfekt att inleda semestern med. Kanske hinner jag till och med köra en repris innan alla rabarber är slut och byta ut jordgubbarna och hallonen mot körsbär eller blåbär. Har kommit fram till att rabarber går så bra ihop med bär, det ger balans och det blir en brytning mot den sura, en sötsyrlig arom och en underbar färg. Så vacker.

rabarberpaj
rabarberpaj

RABARBERPAJ MED JORDGUBBAR OCH HALLON

rabarberpaj med jordgubbar

INGREDIENSER:

En sats ger ca 10 bitar, en rund paj på ca 24 cm
Tid: 1 timme
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS++++

Ingredienser fyllning:

  • 4-5 rabarberstjälkar skivade i ca 1 cm bitar
  • 250 g solmogna svenska jordgubbar delade i bitar
  • 200 g färska hallon
  • 1 1/2 dl ljust muscovadosocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Ingredienser paj täcke:

  • 75 g kallt smör i kuber
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 1 dl strösocker
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 2 msk smör att smörja formen med
  • 1/2 dl florsocker att sikta över den färdiga pajen.
INSTRUKTIONER:
  1. Blanda alla ingredienser till fyllningen i en skål och ställ åt sidan.
  2. Sätt ugnen på 175 º C och smörj och mjöla en paj form samt ställ åt sidan.
  3. I matberedaren eller i en skål blanda de torra ingredienserna till pajskalen.
  4. Tillsätt grädde och blanda väl.
  5. Lägg fyllningen i botten på formen.
  6. Häll över smeten och släta till ytan.
  7. Grädda i mitten på ugnen för ca 35-40 minuter tills den får en gyllenbrun yta.
  8. Servera pajen ljummen eller kall.
  9. Sikta florsocker innan servering.


SKRIV UT


Jag serverade pajen med en skopa vaniljglass till. Tycker nästa den blir godare än med vaniljsås. 
rabarberpaj
rabarberpaj
FOTO: SIMONA MUNTEANLämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.