Sätt ugnen på 120-125 º C.
Mini Pavlova. Små fluffiga, söta moln toppade med grädde, färska jordgubbar och krossad spån. Med krispig utsidan och med en kletig och seg insidan. Den enklaste midsommardesserten. Inte alls svårt att göra. Den viktigaste delen är att låta marängerna vila i ugnen på eftervärme, ju längre desto bättre. Och se till att du är lätt på handen, hanterar marängerna varsamt så dem inte går sönder. Men skulle några ändå gå sönder så är det inte hela världen. Ät de krossade marängerna med en eller två skopor glass och några färska jordgubbar. Ringla över lite chokladsås och Ta Da…
1.
Sätt ugnen på 120-125 º C.
2.
Lägg bakplåtspapper på en plåt. Ställ åt sidan.
3.
Vispa äggvitor till hård skum.
4.
Tillsätt strösockret en matsked åt gången under fortsatt vispning. Vispa ca 5-6 minuter till marängen är hård och blank.
5.
Stoppa mixern, tillsätt citronsaft och vaniljsocker. Vispa tills allt har blandats väl.
6.
Klicka marängerna glest på bakplåtspapper . Bygg på höjden så du får önskad form.
7.
Grädda Pavlovan i mitten av ugnen för 1 timme.
8.
Stäng av ugnen och låt marängerna kallna helt med stängd ugnslucka. Jag lämnade den i 3 timmar men har du inte lika bråttom som jag hade kan den lika gärna stå inne över natten.
9.
Lägg mini Pavlovan försiktigt på serveringsfat, toppa med vispad grädde och frukt samt citronmeliss eller mynta
3 äggvitor motsvarar 1 dl, rumstempererade
1.75 dl strösocker blandad med 1 tsk maizena mjöl
0.5 msk citronsaft
0.5 msk vaniljsocker
10- 12 fin krossade spån från Grenna polkagriskokeriet
5 dl vispad grädde
färsk frukt eller bär m m
(Variera topping efter smak)
ca 10 krossade mormorskuddar med jordgubbssmak
citronmeliss eller mynta