Du vet det där perfekta receptet som du vill använda om och om igen till allt? Receptet som går att använda till olika bakverk? Har hittat ett sånt recept och det blir saftigt, chokladigt och alldeles underbart smak. Blev saftiga chokladmuffins på sonens begäran. Det är inte mycket den här ungen ber mig baka. Nja han är snart 19 år, tar studenten och han är nästan 1,85 lång så kanske att kalla A för unge är inte rätt ord här. Men mitt lilla hjärta ville ha chokladmuffins för en gång skull. Kors i taket. Först hallongrottor och nu chokladmuffins.
Men jag klagar inte. Älskar att baka och jag gör det så gärna för min älskling. Som sagt, det är inte mycket han begär och äter nästan aldrig tårta eller andra bakelser. Så jag tog mitt favoritrecept på saftiga chokladbottnar, du vet sånt One bowl recept där du blandar allting i en skål och vispar slätt. Mer eller mindre. Eftersom smeten är väldigt rinnig och jag ville ha chokladknappar även på, sparade jag hälften och la på när bara ca 10 minuter återstod av gräddningstiden. Då har muffinsarna redan växt och fått en hårdare yta så chokladen inte sjunker in i smeten. Blev väldigt nöjd med både smak och utseende på chokladmuffinsarna. Sonen? Han haffade två stycken på väg ner till sitt rum innan dem hade hunnit svalna ens. Han vände sig i trapporna och sa:
Jag låter dem kallna lite vid fönstret mamsen!
…och så blinkade han så där söt så mitt hjärta tog ett skutt och jag blev knäsvag. Åh vad jag älskar den ungen, om jag får kalla honom fortfarande så.
SAFTIGA CHOKLADMUFFINS
INGREDIENSER:
En sats ger 18 stycken
Tid:
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS++++
Ingredienser chokladsmet:
- 2,4 dl vetemjöl
- 2,4 dl strösocker
- 0,9 dl mörk kakao
- 1 tsk bikarbonat
- 0,5 tsk salt
- 1 stora ägg
- 1,2 dl buttermilk ( mjölk och 2 msk vinäger, låt stå i 5 minuter )
- 1,2 dl rapsolja eller annan neutral olja
- 1 tsk vaniljsocker
- 1,2 dl kokt vatten
- 1 dl chokladknappar
- 1 dl chokladknappar att dekorera med
INSTRUKTIONER:
- Sätt ugnen på 150º. Lägg muffinsformar formar i en plåt. Ställ åt sidan.
- Blanda alla torra ingredienser i en stor skål med höga kanter.
- Lägg i ägg, buttermilk och olja och vispa slät.
- Vispa i sist det kokta vatten. Var försiktig så inte hela köket blir chokladsmet. Smeten är väldigt rinnig.
- Blanda i 1 dl chokladknappar.
- Fördela i formarna med hjälp av decilitermått. Fyl formarna endast 2/3 delar så det finns plats för muffinsarna att växa.
- Grädda i mitten av ugnen för ca 30-35 minuter.
- När det är ca 10 minuter kvar av tiden ta ut plåten bara halvvägs och strö över resterande 1 dl chokladknappar.
- Om du är osäker på när muffinsarna är klara gör tandpetartestet.Kommer tandpetaren nästan torr ut då är dem klara.
- Låt dem svalna under en kökshandduk.
- Låt dem kallna helt på galler.
SKRIV UT
Dessa är supersaftiga, håller väldigt länge och behöver ingen frosting. Dottern fick med sig hem några stycken och fem dagar senare sms hon mig att muffinsarna var ”dödligt” goda som hon uttryckte sig. Ha ha…ungdomar och deras språk.
FOTO: SIMONA MUNTEANLämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
Dom såg riktigt goda ut! Kolla gärna in min blogg där jag just nu bjuder på ett recept på en ljuvlig sommardrink med gurka, fläder och citron! http://www.hemmarecept.blogg.se <3
Tack så mycket.
Då bakar jag enligt receptet till tårtbottnar i helgen! Tack Simona
Lycka till 🙂
Hej. Lever i karantän 70+. Hittade din blogg o njuter o fick så mkt glädje i kroppen. Så mkt fint du bakar Tack snälla! Nu blir det kaffe o hembakad vaniljgiffel?
Åh, tack så mycket för dina fina ord, de värmer <3. Så glad att jag kan bringa lite glädje i en ansträngd tillvaro.
Tack själv och håll dig frisk.
Kram Simona
Alldeles för mkt vätska i. Blev oerhört besviken då smeten blev rinnig sås och resultat ännu värre! Ihopsjunkna svampar…
Hej, smeten ska vara rinnig men muffinsen/cupcaken blir både fluffiga (stora) och densa. Samma smet är till denna kaka, du kan se videon här https://www.instagram.com/reel/CSzp7b_FF9h/, rinnig smet men efter gräddningen , hög och fin. Vet inte vad som gick fel för dig 🙁