BLÅBÄRSCHEESECAKE KRÄMIG OCH DRÖMGOD

blåbärscheesecake

Tänk utanför ramarna. Gå din egen väg och följ din dröm. Det brukar vara sånt som driver mig att göra det jag gör och fortsätta med det trots alla sena kvällar, nätter och helger. Om jag någon gång önskar mig att dygnen hade fler timmar så är det inte för att kunna vila upp mig utan för att få mer tid till skapandet och fotografering.  Alla fina ord och kommentarer både här på bloggen och på Instagram gör det värt. Så denna blåbärscheesecake är för varje en av er följare som, någon gång, har kommenterat, gillat och ställt massor med nyfikna frågor.

Think outside the box. Tänk utanför ramarna. För en gång skull höll jag mig faktiskt innanför eller vad säger du?

blåbärscheesecake
blåbärscheesecake

BLÅBÄRSCHEESECAKE

blåbärscheesecake
INGREDIENSER:

En sats ger ca 10 bitar, en rund cheesecake ca 18 cm
Tid: ca 1 timme och 30 minuter
Svårighetsgrad:
Betyg: SSSSS++

Ingredienser botten:

  • 20 st Digestive kex finkrossade
  • 6 msk smält smör
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 50 g riven eller finhackad vitchoklad att lägga över botten

Ingredienser cheesecake:

  • 400 g färskost typ Philadelphia
  • 1 dl strösocker
  • 2 små ägg
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 1/4 dl vispgrädde
  • 2 msk maizena mjöl
  • 1 1/2 dl blåbärssylt att toppa cheesecake med
    Färska blåbär och mynta till dekor.
INSTRUKTIONER:
  1. Sätt ugnen på 175º C. Lägg bakplåtspapper i botten på en form med löstagbara kanter. Smörj in kanterna. Ställ formen åt sidan.
  2. Blanda finkrossade kex med vaniljsocker och smält smör.
  3. Tryck i botten på formen och halvvägs upp mot kanterna. Använd baksidan av en matsked.
  4. Strö vitchoklad över botten. Ställ kallt tills du förbereder cheesecake fyllningen. 
  5. Vispa färskost med strösocker och vanilj.
  6. Tillsätt ett ägg i taget och vispa emellan. Skrapa fyllningen ner från kanterna.
  7. Tillsätt maizena mjölet och vispa jämt.
  8. Sist häller du i vispgrädden och blandar till en jämn smet.
  9. Ställ formen i ugnen i en större form och tillsätt kokhet vatten, ungefär halva vägen upp.
  10. Grädda högst upp i nedersta delen av ugnen tills kanterna har satt sig men cheesecake är fortfarande lite dallrig i mitten, ca 1 timme.
  11. Ta ut och låt den kallna helt innan du lägger på sylten.
  12. Förvara  kallt tills den ska serveras.
  13. Innan servering dekorera ev med färska blåbär och ätbara blad.

Vill du helst ha färska blåbär på toppen istället för sylt går det utmärkt att mosa med strösocker och 1-2 msk maizena till en sås. Koka upp på spisen tills den blir lite tjock i konsistensen som en sylt. Eller varför inte vispa lite grädde och klicka på toppen och dekorera med färska blåbär och blad? Jag tycker att Önos blåbärssylt duger  alldeles utmärkt i alla fall.
blåbärscheesecake
blåbärscheesecake
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.