TIRAMISU

tiramisu

Tiramisu. Förförisk. Mörk och intensiv smak. Vet du hur länge jag har velat göra Tiramisu? Skäms nästan att säga det högt men trots att jag har haft bloggen i snart tre år har jag ännu inte gjort Tiramisu. Inte innan idag. Men någon gång får man en push i rätt riktning. Dottern frågade mig här om dagen om jag kunde ”baka” Tiramisu. Baka och baka…

Självklart älskling, det gör mamma till dig.

Alltså, jag har inga ord. Visst har jag ätit Tiramisu ute på restaurang men aldrig hemmagjord. Eller visst har jag smakat men aldrig gillat. Min moster är väldigt väldigt förtjust i Tiramisu men trots allas protester på alla middagar så envisas hon med att blanda rom essens i kaffet. Essensen tar över all smak så man nästan känner halsbränna komma smygande. Därför har jag undvikit att både äta och göra själv. Men jag kan ju göra precis som jag vill ha den, med mycket eller lite kaffesmak, med eller utan alkohol.
Eftersom jag hade kvar lite god rom från semestern på Dominikanska blandade jag i 2 matskedar men du gör precis som du tycker.

tiramisu
tiramisu

TIRAMISU

tiramisu
INGREDIENSER:

En sats ger en rund tårta i 2 lager, ca 20cm
Tid: 30 minuter + ett par timmar i kylen
Svårighetsgrad: superenkelt
Betyg: SSSSS+++++

Ingredienser:

 • 1 paket Ladiesfinger kex
 • 4 dl kallt bryggd kaffe 
 • ev 2 msk god rom eller cognac
 • 4 äggulor
 • 1 1/2 dl strösocker
 • 1/2 dl vatten
 • 250 g mascarpone ost
 • 2 1/2 dl vispgrädde
 • kakao att sikta över
INSTRUKTIONER:
 1. Koka upp strösocker och vatten på spisen tills det blir en tjock bubblig sirap.
 2. I en stor skål vispa äggulorna och sirap.
 3. Fortsätt vispa tills gulorna blir krämiga, ljusa och har kallnat helt
 4. Vispa osten och blanda med äggen till en jämn kräm. Ställ kallt tills du vispar grädden.
 5. Vispa grädden till mjuka toppar.
 6. Vänd grädden i ostkrämen till en homogen kräm.
 7. I en form täck botten med kex som du har snabbt vänt i kaffe blandat med ev rom. Se till att kaffet är kallt och att du vänder/blöter kexen snabbt så rätt mängd kaffe kommer in i kexen.
 8. När du har täckt botten bred på halva mängden kräm.
 9. Lägg över ett lager kex som du har blötlagd snabbt i kaffe.
 10. Avsluta med att spritsa eller bre på resterande kräm.
 11. Sikta över rikligt med kakao och ställ kallt ett par timmar.

 Du som ännu inte har ätit Tiramisu se till att göra det bums. Du som inte har gjort det hemma men älskar den ställ dig i köket och gör det. Du får tacka mig senare!
tiramisu
tiramisu
tiramisu
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.