MAJBULLAR MED VANILJKRÄM

bullar med vaniljkräm

Så glad jag blev när jag snubblade över Maiboller, som det heter på norska, hos duktiga Elin Vatnar Nilsen med bloggen krem.no. Jag gjorde en egen variant på bullarna men samma utförande. Majbullar, bullar med vaniljkräm, våriga och så saftiga. Jag vet inte vad du tycket men jag blir glad av att bara titta på dessa. Till och med solen blev glad och tittade fram i helgen som var. Så jag kan tänka mig baka bullarna varje helg framöver om det är det som krävs för att få hit värmen och sommaren.

Bullarna är fyllda med hemgjord vaniljkräm. Jag brukar göra egen vaniljkräm, crème pâtissière, och den är så mycket godare än köpt. Testa så får du se. Men har du bråttom så självklart fungerar bra med marsàn pulver. 

bullar med vaniljkräm
bullar med vaniljkräm och kardemumma

BULLAR MED VANILJKRÄM OCH KARDEMUMMA

bullar med vaniljkräm och kardemumma
INGREDIENSER:

En sats ger ca 24 bullar
Tid:
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS

Ingredienser deg:

  • 11 – 12 dl vetemjöl
  • 1 – 1 1/2 dl strösocker
  • 1 msk torrjäst aktiverat 
  • 1/2 tsk malen kardemumma
  • 1/4 tsk salt (uteslut om smöret är saltat)
  • 5 1/2 dl mjölk blandad med vispgrädde 
  • 100 g rumstempererat smör

Ingredienser fyllning och pensling:

INSTRUKTIONER:
  1. Aktivera jästen genom att blanda med 1 msk strösocker, 2 msk vetemjöl och 1/2 dl fingervarmt mjölk.
  2. Plasta in och ställ varmt tills det börjar bubbla ordentligt, minst 15 minuter.
  3. I köksassistent blanda de torra ingredienserna och jästblandningen.
  4. Tillsätt mjölken och smöret i kuber.
  5. Kör tills degen blir blank och elastiskt och släpper kanterna.
  6. Sätt på en kökshandduk och ställ på en varm plats tills degen fördubblar sin volym, ca 1,5 timme. Ju längre desto bättre.
  7. ta upp degen på bakbordet och kavla tunt.
  8. Ta ut, stansa, runda plattor som du viker på mitten och sätter ihop kanterna. 
  9. Lägg på bakplåtspapper på en plåt.
  10. Sätt ihop 4 till 5 ”blad”.
  11. Låt bullarna jäsa under en kökshandduk minst 1 timme.
  12. Sätt ugnen på 165º C under tiden.
  13. Fyll en spritspåse med vaniljkräm och spritsa en klick i mitten på varje bulle.
  14. Grädda i mitten av ugnen för ca 15 – 20 minuter tills bullarna har fått fin färg.
  15. Koka upp på spisen strösocker och vatten och låt sjuda tills det blir en aning tjockare sockerlag, som varm honung.
  16. Pensla bullarna direkt med sockerlag och låt dem svalna på galler.

 Saftigare bullar med vaniljkräm får du leta efter. Just det faktum att man penslar bullarna varma med sockerlag gör att fukten stannar inne och bullarna håller sig saftiga länge. Sen är majbullarna så vackra att titta på, tycker du inte?
bullar med vaniljkräm
bullar med vaniljkräm och kardemumma
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

11 comments / Add your comment below

  1. Så vackra! Men hur stora rundlar? Hade varit toppen sett bilder på rundkarna och hur du satte ihop till blommor.

    1. Hej Jenny,

      Mått är 5-5,5 cm. Hann tyvärr inte ta bilder på hur jag satte ihop blommorna men om du går in på länken på Maibollen på krem.no blogg ser du steg-för-steg. Jag ändrade endast bullreceptet och krämen. Tekniken för att sätta ihop är den samma 🙂

    1. Tack så mycket Hanna. Dem är både fina men framför allt saftiga och goda. Kram Simona

  2. Vad menas med 1 msk torrjäst aktiverat? Betyder det 1 msk torrjäst i blandningen eller 1 påse torrjäst i blandningen och sen 1 msk av blandningen?

  3. De där måste jag prova att baka.Så fina?
    Kan man använda vanlig jäst istället? Och isåfall hur mycket?

    1. Ja du kan alltid byta ut torrjäst mot färsk. 50 g färsk jäst motsvarar ca 4 msk torrjäst.

    1. Nej, ibland kan jag uppleva att vissa mjölsorter ger luftigare bullar, jäser bättre. Ibland kan jag inte se någon skillnad.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.