VÅRIGA MÖRDEGSKAKOR

mördegskakor

Grundreceptet på mördegskakor är superenkelt och tjusningen med det är även att alla lyckas alla gånger. Du behöver inte vara expert på bakning. Ett plus är att du blir klar med kakorna på en halv timme. 

Idag hade jag inte planerat baka någonting men blev sugen på det mitt på dagen och hade si så där någon timme att fördriva innan jag skulle börja med middagen. Ja kakorna tar 30 minuter att bara men inte tror du jag bakar och inte fotograferar. Hade tänkt testa dekorera kakorna med torkade ätbara blommor och klart det skulle förevigas. Har använt blåklint och solros och på några kakor har jag även lagt ärtskott. Du kan i princip använda annat du gillar, små strössel eller andra ätbara blad. Tycker kakorna blev superfina, om du frågar mig. Våriga.

mördegskakor
mördegskakor

MÖRDEGSKAKOR

dekorerade mördegskakor
INGREDIENSER:
En sats ger ca 20-24 stycken beroende på storlek
Tid: ca 30 minuter
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS+++++
 
Ingredienser mördeg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 110 g smör, normalsaltat och rumstempererat
  • 0,8 dl florsocker
  • ½ tsk mandel extrakt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • en nypa salt (uteslut om smöret är saltat)
  • till dekoration använd ätbara blommor, färska eller torkade, blad m m.
INSTRUKTIONER:
  1. Värm ugnen till 165 º C
  2. I en matberedare eller för hand, kombinera alla ingredienser.
  3. Blanda tills du får små smulor.
  4. Knåda degen med händerna tills du får ihop den till en boll.
  5. Placera ev degen mellan två lager av bakplåtspapper  eller strö lite vetemjöl på, och med en brödkavel, kavla till ca 0,7 cm tjock.
  6. Stansa cirklar eller andra former med en utstickare.
  7. Placera bakplåtspapper med kakorna på en plåt och strö över blommor, ätbara blad eller strössel
  8. Grädda i 10-15 minuter eller tills kanterna börjar bli gyllenbruna.
  9. Låt kakorna kallna på galler.
  10. Lägg dem i en plastlåda med lock och förvara svalt. Håller väldigt bra och länge.

 Om du inte vill ha blommor på kan du doppa kakorna i smält choklad eller sätta ihop två och två med kräm eller sylt. Det går att variera efter tycke och säsong. Hade velat ha klöver och violer på men hittade inga. Det tänker jag spara till sommaren.
mördegskakor med blommor
mördegskakor
mördegskakor
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

4 comments / Add your comment below

  1. I just love your photography and i betcha your recipes are even yummier.You have a beautiful blog and I wish I could subscribe for email of your new recipes.great job.

    1. Thank you so much for your kindness. Follow on Instagram so you wont miss a recipe :). Have a wonderfull day!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.