SAFTIGA BULLAR MED VALNÖTSFYLLNING TILL PÅSK

saftiga bullar

Nu har jag bullat upp ordentligt inför påskhelgen. Det blir saftiga bullar med valnötsfyllning för hela slanten. För jag kan inte tänka mig att fira påsk utan påskbröd. Valnötsbröd ska det vara. Det har vi haft hemma på påskbordet så länge jag kan minnas och tänker inte avbryta traditionen nu. 

Det jag har märkt är att traditionerna blir viktigare med åren. Om jag kunde tänka mig att blunda inför vissa helgdagar förr, när C och jag var yngre och inte hade barn, att vi packade bara våra väskor och drog till värme, det skulle vara otänkbart nu. Kanske för barnen är stora och inte längre vill följa med och då vill man vara nära dem och fira tillsammans med. Eller för att jag inte vill missa något tillfälle till att baka.

saftiga bullar med fyllning
saftiga bullar med valnötsfyllning

SAFTIGA BULLAR MED VALNÖTSFYLLNING

saftiga bullar till påsk
INGREDIENSER:
En sats ger ca 16 stycken
Tid: ca 2 timmar effektiv tid, ju långsammare jäsning desto saftigare bullar
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS+++
 
Ingredienser deg:
  • 2 1/2 dl mjölk ( brukar ersätta 1 dl med grädde)
  • 40 g färsk eller 1 msk torrjäst
  • 1 litet ägg
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk kardemumma
  • 1 tsk salt (uteslut om smöret är saltat)
  • 75 g rumstempererat smör
  • 9 1/2 dl Manitoba Cream vetemjöl (använd annan sort vetemjöl om du inte har Manitoba)

Ingredienser fyllning:

  • 300 g valfria  malda valfria nötter 
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 50 g mjuk smör
  • 1 litet ägg

 

INSTRUKTIONER:
  1. Aktivera torrjästen genom att blanda med 2 msk strösocker och 2 msk mjöl i ca 1/2 dl mjölk, täck med plastfolie och ställ åt sidan för minst 10 minuter eller tills det skummar.
  2. Blanda alla ingredienser till degen i köksassistent och arbeta den i minst 20 min. Degen kommer att kännas ev kladdig och lös i början, men tillsätt absolut inget mer mjöl. Degen kommer att gå ihop när gluten utvecklas.
  3. Låt degen jäsa först i kylen för 30 minuter och sen i rumstemperatur tills den fördubblas sin volym. Har du tid låt degen kalljäsa i kylskåp för upp till 12 timmar. Tag sedan fram degen i rumstemperatur 1 timme innan utbakning.
  4. Kavla degen till en rektangulär platta 5 mm tjock. Mjöla eventuellt bakbordet så degen inte fastnar.
  5. Blanda alla ingredienserna till fyllningen till en slät kräm. Spara ca 1/2 dl nötter att strö över.
  6. Bred ut fyllningen över hela degplatta och vik dubbelt från den långa sidan.
  7. Kavla degen från den breda sidan så den blir ungefär lika tjock som innan du vek den dubbelt.
  8. Skär i remsor, vrid från kanterna i motsatt riktning och rulla ihop med att lägga änden under bullen.
  9. Sätt på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa till dubbel storlek under plast 1,5 – 2 timmar.
  10. Pensla bullarna med uppvispad äggvita och strö över hackade nötter.
  11. Grädda bullarna i förvärmt ugn i 200° C för mellan 15 – 20 minuter.
  12. Låt bullarna svalna på plåten. Ät dem lätt ljumna och njut!

Bullarna blir super saftiga. Jag hade väldigt svårt att hålla händerna borta under fotografering. Hela köket doftade gudomligt. Dottern kom förbi och det första hon sa var ”Oh så gott det luktar här, som vanligt! Kan jag få en?” Klart jag sa nej. Måste hinna med bilder först. C kom också ut i köket och ville ha två bullar. Vad är det med alla? Bullarna ska ätas imorgon på påskafton.
Glad Påsk på er!

Fyllda saftiga bullar
bullar saftiga med fyllning
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

3 comments / Add your comment below

  1. Omg Simona vad gott det låter, jag måste måste bara testa detta? kram //Jeanette

    1. Det är vansinnigt gott, jag lovar. Testa och låt mig veta vad du tycker 🙂
      Alltid roligt att höra. Kram Simona

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.