back-button

Simona Muntean

Picture of the author

UPP- OCH NER KARDEMUMMAKAKA MED BLODAPELSINER

  • 90 minuter
  • 10 bitar

En saftig kardemumma sockerkaka toppad med sockrade blodapelsinskivor. Visst kunde jag ha gjort kakan på vanligt sätt istället men jag tycker att frukterna saftar till sig mycket bättre om dem ligger inbakade. Och istället för att all saft rinner ner i smeten stannar den kvar på toppen och karamelliserar frukterna. På det sättet får kakan flera smaker som gifter sig i munnen på ett helt magiskt sätt. Även om snön vräker ner nu i slutet på februari och citrusfrukter hör till vintersäsongen, känns det nästa som sommar när jag tittar på alla bilder jag tog på kakan. Nästan. Men den känns våraktig i alla fall.

Hur

Gör så här

1.

Förvärm ugnen till 175 ° C. Smör och mjöla en 20 cm rund form. Lägg bakplåtspapper i botten på formen och ställ åt sidan

2.

Skär citrusfrukterna i tunna skivor och vänd dem i 1/2 dl strösocker 

3.

Lägg skivorna i ett fint mönster i botten på formen och häll över eventuella sockerrester. Strö över ca hälften av kardemumma och ställ formen åt sidan

4.

Rör mjölet, bakpulver, resterande kardemumma och saltet i en skål

5.

I en annan skål, vispa smör, strösocker och citronskal med en elektrisk mixer tills den är ljus och fluffig, ca 4 minuter. Skrapa ner skålens sidor

6.

Lägg i vanilj och sedan äggen ett i taget och vispa jämn efter varje ägg

7.

Vispa i filmjölken på låg hastighet

8.

Lägg gradvis i mjölblandningen och mixa för att kombinera

9.

Skedda smeten över apelsinerna och släta till ytan

10.

Baka i mitten av ugnen tills en tandpetare som sätts in i mitten och kommer ut ren, ca 35- 45 min beroende på ugn

11.

Låt den svalna i formen för 15 minuter och kör sedan en tunn kniv längs omkretsen tills den släpper kanterna på formen

12.

Vänd kakan på en tallrik

13.

Pilla bort pappret och skär kakan i skivor

14.

Servera varma eller vid rumstemperatur

Tips!

1.

Det som är bra med denna upp och ner kaka är att du kan i princip använda vilka frukter och även bär du vill. Jag tycker du får testa baka med blodapelsin och mycket kardemumma, den är gudomligt saftig och god.

Ingredienser

Ingredienser

100 g smör, vid rumstemperatur, plus mer för formen

2 blodapelsiner

1.5 dl strösocker

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

0.25 tsk salt

0.5 tsk riven skal

1 tsk vaniljpulver

0.5 tsk stött kardemumma

2 ägg, vid rumstemperatur

1.5 dl filmjölk eller matlagningsyoghurt