NO-BAKE KRÄMIG MANGOPAJ

Sol vind och havet. Värme som omsluter och vågorna som dansar. Tittar jag för länge på ovan bild känns som jag är någonstans i en annan del av världen, på stranden, solen som värmer och vinden som smeker. Och vågorna som dansar runt om. Oh vad jag saknar sommaren! Ljuset. Värmen. Grönskan. Havet och vågorna. Snart är du här efterlängtade sommar. Vintern har inga krafter längre, blir svagare och svagare. Dagarna blir ljusare och ljusare. Och fåglarna som kvittrar. Vad dem kvittrar. Sol, vind och havet. Vi kommer snart träffas igen men till dess får jag nöja mig med att titta på bilden ovan och drömma mig bort…

Efter både Fettisdag och Alla hjärtans dag med tunga desserter med massor av grädde och choklad är det ganska skönt att baka, eller rättare sagt att göra, en enkel paj med len mangofyllning. Så krämig och fräsch utan ugn. Brukar baka med färska frukt och bär men när det kommer till mango måste jag säga att jag föredrar fryst. Slipper pilla bort skinnet och tärna. Allt den gudomliga exotiska smaken finns fint paketerat i frysdisken i den närmaste matbutiken.
Har länge velat baka en mangopaj och när dottern skulle ha tjejmiddag hemma hos sig såg jag min chans. Åt förstås en bit under fotograferingen och blev superglad när bästa kompisen på väg till middag, kom förbi för att hämta resten. Risken var stor annars att jag skulle trycka i mig halvan redan ikväll. 

NO-BAKE MANGOPAJ

INGREDIENSER:

En sats ger en rund paj ca 24 cm, 10 bitar
Tid: ca 45 minuter + tid i kylen
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS++

Ingredienser pajskal:

  • 300 g krossade Digestive kex
  • 125 g  rumstempererat smör i små kuber

Ingredienser mangofyllning:

  • 6 1/2 dl mangopure gjord på upptinad tärnad mango
  • 3 msk strösocker
  • 2 msk gelatin
  • 1 1/2 dl vispgrädde

Dekorering:

  • 2 dl vispad grädde eller 100 g Philadelphia ost vispad med 1/2 dl florsocker
  • ev lime skal och myntablad
INSTRUKTIONER:
  1. Blanda mycket finkrossade kexen med smör och tryck med baksidan av en sked i botten och upp på kanterna i en pajform med löstagbara kanter.
  2. Ställ kallt för minst 15 minuter i frysen eller för 30 i kylskåp.
  3. För att förbereda fyllning blanda mango  ev med  lite socker och vispa jämn.
  4. Strö gelatin över 1 dl mangopure som du har värmt ca 20 sek innan.
  5. Rör sedan om tills gelatinen är upplöst.
  6. Rör gelatinblandningen i resterande pure tills den är väl blandad. Låt blandningen sitta i kylskåpet i 10 minuter.
  7. Rör då och då för att undvika att den stelnar.
    I en annan skål, vispa grädden tills den bildar fasta toppar.
  8. Vänd grädden i mangofyllningen.
  9. Avlägsna ev  pajskalet från formen och ställ på ett serveringsfat. Jag avlägsnade pajen från formen precis innan serveringen för att vara på den säkra sidan. 
  10. Häll fyllningen i och släta toppen med en spatel.
  11. Kyla pajen tills den är fast i konsistens, ca 3 timmar, eller helst över natten.
  12. Innan servering, vispa resterande grädde tills den är fast.
  13. Dekorera pajen med vispad grädde.
  14. Vill du inte ha grädde toppa istället med en färskost kräm gjord på vispad Philadelphia ost och florsocker.
  15. Strö över limeskal och dekorera med färsk myntablad.

 Pajen är verkligen underbart fräsch och enkel att göra. Kan istället för grädde dekoreras med bränd maräng eller mangobitar och färsk mynta eller citron mellis. Jag avlägsnade inte skalet förrän direkt innan servering för att inte stöta till kanterna och smula sönder dem. Är lite av en olycksfågel och välter omkull saker.

FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.