DRÖMVACKER TÅRTA TILL ALLA HJÄRTANS DAG – HJÄRTFORMAT CHOKLAD- OCH JORDGUBBSTARTE

drömvacker tårta

Vad passar bättre på Alla hjärtans dag än en av de vackraste tårtorna som finns? En hjärtformat tarte. Nej det är inte jag som har kommit på själva iden till tårta, tyvärr. Önskar att det vore så. Men smakerna är helt mina. Du kanske har sett alla flöden på både Facebook och Instagram där denna typ av tårtor cirkulerar.  I alla olika former och smaker. Så vackra att titta på och så många möjligheter till dekoration. Den kallas för alfabet- och siffertårta. 

Har bakat en gång tidigare för någon vecka sen och den blev gudomligt god. En dröm i jordgubb- och färskost. Du vet Ben and Jerrys glassen, Strawberry cheesecake? Ja som denna fast ingen glass. Till Alla hjärtans dag ville jag baka med choklad och jordgubbar. Dem hör liksom ihop. Bakade choklad mandelbottnar som jag fyllde med vanilj – och jordgubb chokladkräm. Jag hittade jordgubbschoklad knappar på Bakmässan för ett par månader sen och testade för första gången. Mild i smaken och inte så sött. Blandad med vanilj blir den ännu mildare. När det blev dags att dekorera tårtan gick jag bara lös. Var så fokuserad på den roligaste delen, dekoreringen, att jag missade helt mina makarons. Kom på när halva tårtan var borta. Vad ska jag säga? Kommer behöva baka tårtan snart igen. Inte ska jag låta några fina makarons gå till spillo. 

drömvacker tårta
drömvacker tårta

HJÄRTFORMAT CHOKLAD- OCH JORDGUBBSTARTE TILL ALLA HJÄRTANS DAG

drömvacker tårta
INGREDIENSER:

En satst ger en 10 bitars tårta i två lager
Tid: ca 2 timmar effektiv tid
Svårighetsgrad: mellan
Betyg: SSSSS+++

Ingredienser choklad mandelbottnar:

  • 75 g mandelmjöl
  • 5 dl vetemjöl
  • 1/2 dl kakao
  • 1/4 tsk salt
  • 130 g smör kylskåpskallt
  • 1 3/4 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1 äggula

Ingredienser chokladkräm med jordgubbssmak:

  • 1 dl strösocker
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 175 g smör rumstempererat
  • 200 g choklad

Sirap gjort på 1/2 dl kaffe och 1 msk likör eller ev sylt att safta bottnarna med

Dekorering:

  • 3-4 färska jordgubbar i halvor
  • 2-3 st macarons
  • några maränger
  • ev chokladbitar
  • ätbara blommor eller bara för dekor
INSTRUKTIONER:
  1. Blanda mandel, vetemjöl, salt och kakao i en skål och ställ åt sidan.
  2. I matberedaren blanda smör och strösocker.
  3. Tillsätt ägget och äggulan, ett i taget, vispa jämt emellan.
  4. Under vispning tillsätt mjölblandningen i 2 omgångar. 
  5. Platta till degen, plasta in och ställ kallt för minst 1 timme om inte över natten.
  6. Krämen kan också göras i förväg. Blanda mjölk, strösocker och mjöl i en kastrull och koka upp på spisen under omrörning.
  7. Sjuda ett par minuter och ta bort från spisen.
  8. Häll i en skål och häll i chokladen i mindre bitar.
  9. Rör om tills chokladen har smält och du har en len kräm.
  10. Låt den kallna innan du ställer i kylskåpet. Dessa steg kan göras upp till 2-3 dagar innan. Bevara den i en låta med lock i kylskåpet.
  11. Vispa smöret luftigt.
  12. Tillsätt chokladkrämen under  fortsatt vispning, en matsked i taget.
  13. Vispa jämt mellan och ställ krämen kallt tills det är dags att fylla tårtan.
  14. Sätt ugnen på 175º C. 
  15. Kavla ca 2/3 delar av degen direkt på bakplåtspapper,  till en jämn, ca 1/2 cm, botten och med önskad form stansa ut till önskad form.
  16. Har du gjort en mall i papper använd en vass kniv att skära formen. Peta bort överflödig deg.
  17. Nagga med en gaffel så inte botten blir ojämn under gräddningen.
  18.  Ställ på en plåt och ställ ca 10 minuter i frysen eller 20- 30 minuter i kylen. Upprepa samma procedur med den andra botten.
  19. Grädda en botten i taget i mitten av ugnen, för ca 10 minuter eller tills den känns färdig. Tiden är beroende av ugn och kan därför variera.
  20. Låt bottnarna kallna helt innan du monterar och dekorerar.
  21. Lägg en botten på ett serveringsfat och pensla med sirap eller sylt.
  22. Spritsa hälften av krämen, lägg försiktigt över den andra botten och upprepa samma steg.
  23. Avsluta med att spritsa resterande kräm.
  24. Dekorera med bär, choklad, macarons, maränger, m m. 

 Vad ska jag säga? Denna tårta är en dröm inte bara till utseende utan även till smak. Det är choklad med choklad och jordgubbar. Det säger ju allt. Bakar du den till dina käraste på Alla hjärtans dag kommer du göra succé. 
Det går förstås att byta ut jordgubbschokladen mot annan typ, ljus eller mörk choklad. Till garnering kan du ta vad du gillar bäst, det är det som är tjusningen med denna typen av tårta. Du kan göra så mycket eller så lite som du vill. Vacker hur som. 

Glad Alla hjärtans dag!

drömvacker tårta
drömvacker tårta
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

3 comments / Add your comment below

  1. Stämmer det verkligen med 1/4 dl salt?! Och är det rätt recept till krämen? Jag ser ingen choklad utan snarare en smörkräm med hallon/jordgubbar i?

    1. Hej Malin, vad bra att du upptäckte felet. Nej det ska absolut inte vara 1/4 dl utan 1/4 tsk salt. Krämen är däremot med choklad. Vaniljchoklad med jordgubbssmak, alltså rosa. Du kan använda vilken chokladsort du gillar bäst. Ljus, mörk eller vit.

  2. Hej jag undrar chockladkrämen där finns ingen jordgubb med så då undrar jag hur de då blir chocklad o jordgubbslräm ?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.