back-button

Simona Muntean

Picture of the author

ÅRETS SEMLOR BLEV GAMMAL KLASSIKER MED EGENGJORD MANDELMASSA

  • 24 personer

Jag vet inte om du har ätit någon semla redan men jag väntar gärna till Fettisdagen. Eller i alla fall tills det närmar sig. För om jag bakar något måste jag smaka innan receptet hamnar på bloggen. Men hur som…en annan historia i ett annat blogginlägg. Semlan smakar bättre om man har längtat efter. Förra året hann jag med Prinsess semla, Semmelkladdkaka och även små söta

Hur

Instruktioner

1.

Vispa alla ingredienser till redningen i en kastrull och koka upp på spisen samt sjuda under omrörning i ca 4-5 minuter. Det ska vara som en tjock vaniljkräm.

2.

Låt den kallna helt och ställ kallt tills den ska användas.

3.

Blanda alla ingredienser till fördeg i en skål, plasta in och låt det stå svalt i flera timmar eller över natten.

4.

Blanda i assistent alla ingredienser till degen utan smöret. Kör ca 5 minuter på medelhastighet.

5.

Tillsätt smöret och kör assistenten för ca 10-15 minuter tills all smör har blandats i och degen är blank och elastisk och släpper skålens kanter.

6.

Ställ degen svalt och låt det jäsa långsamt för minst 6 timmar eller över natten som jag brukar göra.

7.

I matberedaren hacka mandlar (med det bruna skalet på) och florsocker till fint mjöl.

8.

Under vispning tillsätt äggvitan och sen lite vispgrädde i taget till önskad konsistens.

9.

Förvara mandelmassan i låda med lock i kylskåpet.

10.

Ta fram degen och dela den i lika stora bitar, mina blev ca 75 g, och rulla på bakbordet med handflata tills jämn runda bullar.

11.

Ställ bullarna lite glest på bakplåtspapper på en plåt och täck med en kökshandduk. Låt dem jäsa för minst 1 timme eller till dubbel storlek.

12.

Sätt under tiden ugnen på 175º C.

13.

Pensla bullarna med uppvispad äggula och grädda i mitten av ugnen för ca 20 minuter.

14.

Låt bullarna kallna helt på galler under en kökshandduk.

15.

Skär ett lock som en triangel med en vass kniv.

16.

Fyll bullarna med mandelmassa blandad med inkråm och lite mer vispgrädde.

17.

Vispa grädden med en knivsudd bakpulver.

18.

Tillsätt ev lite vaniljsocker eller florsocker. Jag gillar grädden utan socker alls så det blir balans i semlan. Inte för sött alltså.

19.

Dekorera med vispad grädde och sätt på locket.

20.

Sikta över florsocker.

21.

Förvara bullarna svalt så inte grädden sjunker.

22.

Vill du inte fylla alla bullar på en gång kan du med fördel frysa in de avsvalnade gräddade bullarna.

23.

Ta dem i god tid innan du ska fylla dem.

Ingredienser

tanzhong redning

1 dl vetemjöl

1.25 dl mjölk

1.25 dl vatten

fördeg

1 msk torrjäst

2 dl vetemjöl

2 dl mjölk

2 msk strösocker

Deg

tanzhong redning

fördeg

ca 9 dl vetemjöl

1.5 dl strösocker

0.5 tsk salt

2 tsk mortlad kardemmumma

1 ägg

150 g smör

Mandelmassa

200 g mandlar naturella

1.5 till 2.5 dl florsocker

1 äggvita

vispgrädde till rätt konsistens uppnås

Dekorering

5 dl vispgrädde

mandelmassa

florsocker att sikta över