SIFFERTÅRTA MED FÄRSKOST KRÄM OCH BÄR, OH VAD JAG LÄNGTAR

siffertårta

Älskade unge. Som jag har gått och längtat efter att få känna din varma lilla hand knyten i min. Att se dina mörkbruna ögon uppåtvända mot mig med sånt tillit. Att höra din skratt i oskyldigt glädje, att höra ditt rop i natten. Rop efter mammas varma och trygga famn. Rop efter mig. Att få känna din lilla kropp skakandes bredvid min och förstå vilken makt jag har som mamma. Makt att ta bort det onda. Att känna hur sakta men säkert din lilla kropp slappnade av bredvid mig, hur ditt hårda grepp om min hals blev lite lösare och hur dina ojämna ytliga andetag blev djupare och djupare. Mitt lilla lejonhjärtat, så envis, klok och självständigt sen du var 2 år gammal. Vi kämpade oss igenom en mardröm i taget, en trotsperiod i taget. Idag är du en unga kvinna, den mest underbara jag känner och jag är så otroligt stolt över dig. Min vackra flicka, mitt hjärta. Nu när du har flyttat hemifrån har jag inte bara sorg och saknad i hjärtat utan framför allt lycka, massor av lycka och tacksamhet. Mitt mamma hjärta brister av lycka och stolthet för den underbara unga kvinnan du har blivit. Stolthet. Tacksamhet. För att du har möjligheten och för att du kan göra det. Jag vet att inte alla är lika lycklig lottade. Men jag kan inte hjälpa att tårarna rinner. Och just nu är det inte enbart av lycka.

Har ni känt någon gång både lycka och förtvivlan samtidigt? Har ni känt er någon gång så lyckliga och stolta samtidigt som ni har känt er bedrövade, så som ni har förlorat en bit av ert hjärta? Den känsla går jag och bär på nu. Det har jag gjort i nästan två veckor. Min underbara son får ta emot alla hårda kramar och stå ut med alla mina tårar och vilken tålamod den killen har. En 18 åring som tillåter sig själv att bli sönderkramad. När han ser att mina ögon börjar bli glansiga sträcker han fram sina armar. Jag försvinner i hans stora varma famn för några minuter och bara släpper allt. Han säger inte mycket den älsklingen. Hans grepp om mig hårdnar bara en aning. Precis som han skulle vilja säga: ”Du vet att jag inte är så bra på att trösta med jag förstår och älskar dig mamma”. Oh vad jag älskar den ungen så hjärtat värker och vad jag bävar för den dagen när han kommer flytta ut. Men just nu tar jag en glädjesorg i taget för jag vet att jag är lycklig lottad och jag är verkligen tacksam för allt.
Det kommer kännas bättre med tiden, jag vet att tårarna kommer sluta rinna en vacker dag, men jag kommer fortsätta längta. Oh vad jag kommer att fortsätta längta. Längta efter att få känna igen den varma lilla handen knyten i min…

siffertårta
siffertårta

Vi bestämde oss för att ha en lördagsmiddag hemma hos oss och äta något gott och prata lite om veckan som har varit. Umgås som en stor familj, alla fyra. Det blev lammstek med massor av vitlök och rosmarin och till det  potatisgratäng. Självklart skulle det bli något sött efter maten. Funderade länge på vad det skulle bli, annat än det jag har bakat förr. Jag skulle testa ett nytt recept på en siffertårta med färskost fyllning garnerad med massor av jordgubbar och lite annat gott på. 

SIFFERTÅRTA MED FÄRSKOST KRÄM OCH BÄR

siffertårta

INGREDIENSER:

En sats ger ca 10 bitar
Tid: ca en timme
Svårighetsgrad: mellan
Betyg: SSSSS+++

Ingredienser bottnar:

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 1/4 dl strösocker
  • 150 g smör rumstempererat
  • 2 äggulor
  • en nypa salt

Ingredienser färskostkräm:

  • 500 – 600 g färskost typ Philadelphia
  • 100 g smör rumstempererat
  • 1 – 1 1/2 dl florsocker beroende på hur sött du gillar
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ca 1 dl vispgrädde för att få till önskad konsistens

Kan ev mossa bär med lite gelésocker för att pensla på bottnarna eller använd sylt.

INSTRUKTIONER:
  1. Häll alla ingredienser till bottnar  i köksassistent och blanda väl.
  2. Har du ingen assistent går det lika bra att knåda degen för hand tills den går ihop.
  3. Plasta in degen och kyl för minst 30 minuter.
  4. Under tiden degen kyls ner förbered dina mallar ifall du inte redan har gjort.
  5. Dela degen i två bitar, en något större. Arbeta med en i taget.
  6. Kavla den större degbiten direkt på bakplåtspapper med lite mjöl eller mellan två bakplåtspapper, ca 1/2 cm tjock.
  7. Lägg din mall på degen och med spetsen på en kniv, skär degen efter mallen.  Ta bort degresterna utan att böja eller röra för mycket din kaka.
  8. Upprepa samma procedur med den andra degbiten efter att du har tillsatt degresterna.
  9. Ställ dina bottnar kallt för 30 minuter eller i frysen för 10 minuter. Om degen är välkyld kommer den inte deformera för mycket vid gräddningen.
  10. Sätt under tiden ugnen på 175 º C. Baka bottnarna i mitten av ugnen i 10- 12 minuter eller tills toppen blir ljusbrun.
  11. Låt bottnarna kallna på en rak yta så dem inte bryts sönder.
  12. Blanda färskost, smör, vanilj och florsocker och vispa jämn och luftig.
  13. Tillsätt lite grädde till en krämig konsistens.
  14. Lägg en botten på ett serveringsfat och pensla med sylt.
  15. Spritsa hälften av krämen, lägg försiktigt över den andra botten och upprepa samma steg.
  16. Avsluta med att spritsa resterande kräm.
  17. Dekorera med bär, choklad, macarons, maränger, m m.


SKRIV UT

Som mall använde jag en botten på en pajform, ni vet dem som är löstagbara. Och för att skära bort mitten tryckte jag ner öppningen på ett glas. Ta lite av vad du har eller gör egna mallar i papper. Du kan variera både utseende och smak på din tårta. Här har jag dekorerat med färska jordgubbshalvor, blåbär, maränger och macarons. Lejongap blommor fick också vara med på så klart. 

Den färdiga tårtan ska förvaras kallt tills den äts. Dem spröda bottnarna kommer att bli en aning segare, lättare att skära men lika goda. Du kan dekorera med allt möjligt, det du har hemma och gillar. Perfekt val till middagens dessert. Tårtan blev något av det godaste jag ätit. Glädjen blev total när dotter sa ” Mamma det är inte sant. Den smakar som Strawberry cheesecake!” 

siffertårta
siffertårta
siffertårta
siffertårta
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

2 comments / Add your comment below

  1. Så fint Simona! Jag vet precis hur det känns när barnen flyttar hemifrån, jag har tre stycken utflyttade. Den första flyttade blott 16 år gammal för gymnasiestudier på annan ort i en annan del av Sverige. Jobbigt som tusen. Hon har sen dess även bott utomlands i två omgångar. Ännu värre! Nu har jag iaf alla barn och barnbarn nära mig och vår lilla sladdis bor j ff hemma. Kakan ser underbar ut! Måste prova nån gång. Kram

    1. Tack Jeanette. <3 Det är jobbigt och extra jobbigt för mig som flyttade utomlands när jag var 20 och har saknat mamma i alla dessa år. Vi gråter alltid i flera dagar efter att vi skiljs åt. Lika jobbigt varje gång. Så jag är tacksam att dottern har flyttat 5 minuter ifrån mig bara men ...det är jätte jobbigt som tusan. Kakan är jättegod vill jag lova :), prova den. Kram S

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.