SAFFRANSBISCOTTI MED NÖTTER

saffransbiscotti
Biscotti. En italiensk sött skorpa fylld med nötter eller choklad. Smaksatt med saffran blir en mycket uppskattad liten kaka  på julbordet. Det är barnsligt lätt att göra biscotti och om det inte vore för ugnen som småbarn inte får hantera skulle jag kunna säga att även en 5:årig kan baka dem. Smaken och fyllningen går att variera. Blanda i nötter eller hackad choklad. Eller varför inte doppa de färdiga kakorna i smält choklad?
Men vet ni vad? Jag tar en kopp färskbryggd kaffe och doppar biscottin i det.

SAFFRANSBISCOTTI MED NÖTTER

INGREDIENSER:
En sats ger ca 30 stycken
Tid: ca 1,25 timme
Svårighetsgrad: Lätt
Betyg: SSSSS++
 
Ingredienser deg:
  • 100 g smör
  • en påse á 0,5 g saffran
  • 1,5 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1,5 dl nötter
  • 2 ägg
INSTRUKTIONER:
  1. Sätt ugnen på 175 º C. Klä en stor plåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
  2. Smält smöret i en kastrull. Stöt saffranet med lite av sockret och blanda det med smöret, låt svalna.
  3. Blanda mjöl, bakpulver, socker och nästan alla nötter.
  4. Rör ner äggen och smöret och arbeta ihop till en deg.
  5. Dela degen i två delar och rulla varje del till en längd ca 35- 40 cm lång. Lägg dem på och platta till dem lite. Hacka lite nötter och strö ovanpå varje längd.
  6. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna lite.
  7. Sänk ugnstemperaturen till 100 º C.
  8. Skär varje längd i ca 15 sneda skivor och lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt.
  9. Torka biscottin mitt i ugnen cirka 45 minuter eller tills dem känns torra. Vänd eventuellt på dem efter halva tiden.

Förvara kakorna lufttätt i burk med lock. Dessa kakor har väldigt lång hållbarhet så gör en sats då och då och ta fram dem när du får gäster. Eller varför inte ha burken framme jämt och bara ta när suget kommer

FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.