CHOKLADKAKA MED GLÖGG, SOCKRADE TRANBÄR OCH ROSMARIN

I samarbete med Hippie de Luxe

 

Kan man bli kär i en bakform så är denna form från Nordic Ware min lilla älskling. Hur vacker är inte den? Jag blir så glad bara av att se på formen. Ni kanske tror jag är knäpp men jag lovar, formen, höjden, de raka linjerna och vilken perfekt kaka den ger, vad finns det att inte älska? Här har jag bakat en mjuk saftig chokladkaka men glögg och gräddglasyr.

Så visst skulle det vara kul att vinna en? 
För att vara med i tävlingen om formen från Nordic Ware som en lycklig vinnare kommer att kamma hem på kvällen den 3:e Advent behöver du endast svara på en fråga i kommentarsfältet och tryck gärna på lilla hjärtat också.
“Vad heter denna form?”
Du vet att du ökar dina chanser att vinna genom att tävla även på Facebook och Instagram? Det ger extra poäng. Så “Lycka till!”
 
Chokladkaka med glögg, sockrade tranbär och rosmarin jul
advent Chokladkaka med glögg, sockrade tranbär och rosmarin

CHOKLADKAKA MED GLÖGG OCH GLASYR

INGREDIENSER:
En sats ger en kaka, ca 16 bitar
Tid:ca 1 timme
Svårighetsgrad: lätt
Betygg: SSSSS+++
 

Ingredienser smet:

  • 220 g rumstempererat smör
  • 2 1/2 dl brunt socker
  • ägg
  • 1 tsk vanilj
  • 3 3/4 dl vetemjöl
  • 1 3/4 dk kakaopulver, siktat
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 3/4 tsk bikarbonat
  • 1 tsk malen kanel 
  • 1/2 tsk malen ingefära
  • 1/2 tsk salt (utesluts om smöret är saltat)
  • 1/2 tsk malen kryddnejlika 
  • 1/4 tesked riven apelsinskal (kan uteslutas)
  • 1 3/4 dl + 1 msk gräddfil
  • 1 1/2 dl glögg
  • 2 dl hackad mörk choklad (ca 100 g)

Ingredienser glasyr:

  • 2 dl florsocker
  • ca 4-5 msk vispgrädde till rätt konsistens
INSTRUKTIONER:
  1. Sätt ugnen på 175º C och smörj och mjöla en form på 2,5 l. Ställ åt sidan.
  2. I en stor skål, vispa smör med brunt socker och vanilj tills det blir fluffigt fluffigt, slå i ägg, ett åt gången. 
  3. I en separat skål, blanda ihop mjöl, kakaopulver, bakpulver, kanel, ingefära, salt, kryddnejlika och ev apelsinskal. 
  4. Blanda gräddfil med glögg. 
  5. Rör mjölblandningen och vätskan i smörblandning, alternativt, i 3 omgångar.
  6. Vänd i choklad och häll smeten i den förbereda formen. 
  7. Baka för ca 1 timme. Gör ev tandpetartestet.
  8. Låt kakan svalna i formen i 10 minuter. Vänd kakan uppochner på galler på bakplåtspapper. Låt svalna helt. 
  9. Blanda florsocker och vispgrädde till glasyren.
  10. Tillsätt ev mer grädde tills glasyren blir lagom trögflytande.
  11. Ringla glasyren över kakan och garnera ev med bär och grönt.

Förvaras inlindad i folie i upp till 2 dagar eller frys i lufttät behållare i upp till 2 veckor. Kakan är saftig, mjuk och full med choklad och glögg aromer. Vill du inte ha med glögg byt ut mot kaffe, apelsinsaft eller annat gott du gillar. Tog med mig till jobbet en halv, typ, och mina kollegor var så tacksamma att få smaka. Testa du också och framför allt var med i tävlingen. Formen är to die for tycker inte ni det?

saftig Chokladkaka med glögg, sockrade tranbär och rosmarin
bästa Chokladkaka med glögg, sockrade tranbär och rosmarin
julig Chokladkaka med glögg, sockrade tranbär och rosmarin
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kra

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.