KARDEMUMMABULLAR

Alltid på jakt efter de godaste bullarna. Det bästa bullreceptet. Har ni tänkt på hur många recept på bullar som finns där ute? Det finns oändligt många. Jag har själv ett par “bästa” bullrecept. Men jag blir liksom aldrig nöjd utan testar, ändrar, blir stormförtjust och lovar mig själv att “aldrig mer leta efter ett nytt receptet” för att dagen efter börja redan fundera på vad jag kan ändra nästa gång. Förstår ni vad det är jag babblar om? Skojar bara. Jag är faktiskt stormförtjust i mina Kardemumma bullar med fördeg. Dem smälter bokstavligen i munnen. Men det tar tid, det tar en himla tid om du vill få dem perfekta. Nu har jag utvecklat lite receptet och har återigen blivit stormförtjust. Hoppas att ni också blir det.
Kardemummabullar 1
Kardemummabullar 2

KARDEMUMMABULLAR

16 stycken
Tid: ca 2,5 timmar (längre jäsningstid ger saftigare bullar)
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS

Ingredienser vetedeg:

  • 2.5 dl mjölk ( brukar ersätta 1 dl med grädde)
  • 40 g färsk eller 1 msk torrjäst
  • 1 litet ägg
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk kardemumma
  • 1 tsk salt (uteslut om smöret är saltat)
  • 100 g rumstempererat smör
  • 9 dl Manitoba Cream vetemjöl från Ramlösa Kvarn* (tycker det ger luftigare bullar än vanligt vetemjöl)
Ingredienser fyllning:
  • 100 g rumstemtererat smör
  • 100 g mandelmassa riven
  • 1/2 dl rå- eller strösocker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • sockerlag på 1/2 dl vatten och 1/2 strösocker att pensla bullarna med

Instruktioner:

  1. Aktivera torrjästen genom att blanda med 2 msk strösocker och 2 msk mjöl i ca 1/2 dl mjölk, täck med plastfolie och ställ åt sidan för minst 10 minuter eller tills det skummar.
  2. Blanda alla ingredienser till degen i köksassistent och arbeta den i minst 20 min. Degen kommer att kännas för kladdig och lös i början, men tillsätt absolut inget mer mjöl. Degen kommer att gå ihop när gluten utvecklas.
  3. Låt degen jäsa först i kylen för 30 minuter och sen i rumstemperatur tills den fördubblas sin volym. Har du tid låt degen kalljäsa i kylskåp för upp till 12 timmar. Tag sedan fram degen i rumstemperatur 1 timme innan utbakning.
  4. Arbeta ihop smör och mandelmassa homogen och blanda kardemumma och råsocker.
  5. Kavla degen till en rektangulär platta 5 mm tjock. Mjöla eventuellt bakbordet så degen inte fastnar.
  6. Bred ut fyllningen över hela degplatta.
  7. Vik degen i tre. Kavla degen jämn och skär ut tunna degremsor.
  8. Lyft en deg remsa, dra ut den lite längre och snurra till en bulle. Vill du ha större bullar snurra ev två remsor.
  9. Sätt på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa till dubbel storlek under plast 1,5 – 3 timmar.
  10. Grädda kardemummabullarna i förvärmt ugn i 200° C för mellan 15 – 20 minuter.
  11. Pensla direkt de varma bullarna med sockerlag och strö över ev mer stött kardemumma. Då blir de glansiga och du stänger in fukten.
  12. Låt bullarna svalna på plåten. Ät dem lätt ljumna och njut!

Under alla dessa år och efter alla nya recept som jag har testat har jag kommit fram till vad som är viktigt för att lyckas med bullarna:
  • Använder framför allt torrjäst som jag brukar aktivera innan jag blandar den i degen.
  • Viktigt att kyla degen minst en halv timme efter du har knådat färdigt. Kalljästa degen helst i kylskåp under en längre tid, långsamt, det ger saftigare bullar.
  • Byter alltid ut en del av mjölken mot vispgrädde och alltid alltid rumstempererat eller kylskåpskallt smör och inte smält.
  • Penslar du bullarna varma med sockerlag stänger du in fukten och bullarna blir inte torra utan håller sig saftiga och mjuka länge.

Älskar du kardemumma lika mycket som jag gör strö över extra efter du har penslat bullarna med sockerlag. Så vad tycker ni? Om inte dem är goda är dem jädrans vackra att se på…

* Obs! Vill poängtera att detta inte är ett sponsrat inlägg eller reklam utan jag gillar vetemjölet mycket därför använder jag det nästan uteslutet till alla mina bullrecept, annars anger jag.
Kardemumma bullar3
Kardemumma bullar4
Kardemumma bullar5
Kardemumma bullar6

2 comments / Add your comment below

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.