Godaste vaniljrutorna i långpanna – Karpatka

Godaste vaniljrutorna i långpanna - Karpatka
H

immel och…Karpatka. Namnet påminner om höga och snötäckta bergstoppar. Krämen är len som en dröm och trycks ihop mellan två lager petit choux bottnar och hela kakan täcks med ett tunt lager florsocker. Karpatka ska vara en enklare version av den mer raffinerade och delikata Kremowka som är en vaniljkaka mellan två lager smördeg. Har inte ätit den polska Kremowka så jag kan inte uttala mig men låt mig bara säga en sak… Karpakta är gudomligt god och jag rekommenderar alla att testa.

Nu när jag har mina föräldrar på besök försöker jag baka sånt som de inte har ätit förr. Mamma gillar allt och smakar men pappa äter sällan något sött. Fick honom att testa en bit och sen var det kört. Vi satt och spelade rummy efter middagen i söndags och då tog jag fram ett fat med några vaniljrutor. Fick fylla på med fler och fler inom loppet av en halv timme. På slutet fick jag dela varje ruta i två så det skulle se ut som fler och att alla fick dela på.
Måste baka den igen och då blir det dubbelsats minsann.
En plus är även att kakan är så lätt att få i snygga bitar och ser så snygg ut på middagsbordet. Inget man behöver skämmas för att servera gästerna.
Godaste vaniljrutorna i långpanna - Karpatka 4
Godaste vaniljrutorna i långpanna - Karpatka 5

VANILJRUTOR I LÅNGPANNA

En sats blir ca 20-24 bitar
Tid ca 1 timme.
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS+++++

Ingredienser deg:

  • 1 1/4 dl mjölk
  • 1 1/4 dl vatten
  • 100 g smör
  • ½ tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 150 g vetemjöl
  • en nypa bakpulver
  • 5 ägg

Ingredienser kräm:

  • 2 ½ msk majsstärkelse Maizena
  • 2 ½ msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 250 g rumstempererat, osaltat smör
  • 100g strösocker
  • 15 g vaniljsocker

Instruktioner:

  1. Värm ugnen till 170C. Lägg bakplåtspapper på en stor plåt, 40 X 50 cm.
  2. Placera smör, vatten, salt och mjölk i en kastrull och sjud på spisen på låg värme. Vispa tills smöret är smält och börjar koka lätt. När det kokar ta bort från värmen.
  3. Tillsätt mjöl och rör mycket snabbt med träslev eller elvisp tills smeten är krämig och kombineras.
  4. Ställ tillbaka återigen på spisen för 2 – 3 minuter.
  5. Ta bort från spisen och vispa i bakpulvret och äggen ett i taget. Det är viktigt att vispa i ett ägg i taget. Du måste röra om i smeten mycket snabbt. Det bör vara blank och krämig.
  6. Sprid smeten jämn på bakplåtspapper på en stor plåt.
  7. Grädda i 15-20 minuter utan att öppna ugnen under tiden (botten måste vara ljusbrun och tjock, lufftig).
  8. Ställ åt sidan för att svalna och förbered krämen under tiden.
  9. Blanda båda mjölsorterna och vaniljsocker med lite mjölk.
  10. Placera resten av mjölken och grädden i en kastrull med sockret i och koka upp.
  11. Tillsätt mjölblandningen och rör om tills krämen är tjock och krämig. Ställ åt sidan för att kallna.
  12. Vispa smöret ljust och fluffigt.
  13. Slutligen vispa krämen i smöret genom att tillsätta en matsked i taget.
  14. Dela botten i två halvor och bre krämen på den ena halva och lägg på den andra.
  15. Ställ kakan kallt, strö över florsocker och skär i rutor innan servering.

Denna kaka är så god så det går inte att beskriva. Ja jag vet att jag har sagt det förr men om jag bara skulle få baka en enda kaka framöver så är denna definitivt en stark kandidat. Den smälter i munnen bokstavligen.
Och jag tycker inte ni ska tro mig på mitt ord utan testa och baka den. Ni kommer inte bli besvikna. Sen får ni gärna berätta om ni lyckades hålla er till bara en bit. Jag själv “no way” , slank ner 3 bitar på direkten.
Vad säger ni? Någon som antar utmaningen?
Godaste vaniljrutorna i långpanna - Karpatka 1
Godaste vaniljrutorna i långpanna - Karpatka2

12 comments / Add your comment below

    1. Hej Jenny,
      Mått på formen var ca 5.5,5 cm. Ja det tycker jag du ska baka för dem är supergoda. Kram S

    2. Hej Jenny, Blev fel inlägg jag hade svarat på. Formen är en sån stor ugnsplåt, tror det står t o m i receptet. Min var ca 40 X 50 cm, mer eller mindre. Ju mindre desto mer höjd på kakan.

  1. Hej
    Gjorde kakan ikväll o den blev inte bra..
    Majsmjöl i kremen var katastrof.. kan det hända att du har skrivit fel o att det skulle vara majsstärkelse då det är två helt skilda saker.
    Det smakar bara smör o har ett konstigt eftersmak i munnen. Tacksam för tips för att göra det bättre nästa gång.

    1. Hej,
      Det ska vara Maizena majsstärkelse. Maizena finns det bara en sort. Ber så mycket om ursäkt.
      Har förtydligat i receptet. Vad hade du använt för mjöl? Vanligt majsmjöl/polenta? För då förstår jag att smaken blev helt fel.

  2. Hej, går det att baka den här i förväg och låta den stå en dag? Är det något speciellt man behöver tänka på då?

    1. Hej,

      Det går bra att baka kakan i förväg och förvara kallt, i kylskåp. Sikta inte florsocker på i förväg utan precis innan servering.

    1. Hej Gunilla,
      Använder aldrig margarin men det är fett som fett. Smaken blir så klart en annan men det ska gå att baka med ☺️

  3. Hej Simona,
    Tänkte baka denna till bokklubbsträffen. Vaniljhjärtan är nått av det godaste jag vet så denna lårer „right up my alley“. Nu bor jag i Tyskland och här har grädden max 30% fett så funderar på att öka grädden och minska mjölken för rätt krämighet? Vilken mjölk % tog du? Här finns 1,5 och 3,8%.
    Tack på förhand

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.