Savarin

Savarin
S

avarin , typiskt rumänsk bakelse, en bulle indränkt i sockerlag smaksatt med rum, likör eller annat sprit essens och fylld med färsk vispgrädde. Jag har i princip växt upp på dessa små godingar. På caféer gjorde man dessa stora fluffiga och fulla av rom essens och färsk vispad grädde. Sen ringlade man över fruktgele eller sylt över hela bullen. En på morgonen och du var ”ready to go”.

Lite kuriösa: ”År 1844, the Julien Brothers, Parisian pâtissiers, upptäckte Savarin, som är inspirerad av baba au rhum men är indränkt i en annan typ av alkohol.”
Savarin1
Savarin3
Savarin4

SAVARIN

En sats ger ca 12 stycken
Tid: ca 1 timme
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS+++
Ingredienser deg:
  • 250 g mjöl
  • 1 1/2 dl fingervarm mjölk
  • 30 ml neutral olja typ rapsolja
  • 2 ägg
  • 3,5 g torrjäst
  • 1 msk strösocker
  • 1 krm salt

Ingredienser sirap:

  • 4 dl vatten
  • 150 g strösocker
  • 2 msk cognac eller rum

Till dekorering:

  • 4 dl hårdvispat grädde
  • 2 dl flytande sylt
Instruktioner:
  1. Smörj noga dina former. Sätt under tiden ugnen på 175º C.
  2. Blanda mjöl och jäst i en skål och ställ åt sidan.
  3. Blanda socker och mjölk i en annan skål och tillsätt äggen vispade med olja och salt.
  4. Tillsätt mjölblandingen och vispa till en jämn smet.
  5. Fyll formarna till ca 3/4 delar och låt jäsa under en handduk för 30 minuter.
  6. Grädda bullarna i mitten av ugnen tills dem har fått en fin lättbrun färg.
  7. Låt dem kallna på galler under en kökshandduk under tiden du förbereder sirapen.
  8. Koka upp vatten och socker tills alla sockerkristaller har upplösts.
  9. Ta bort från spisen och tillsätt spriten. Låt kallna.
  10. Under tiden trimma toppen på alla bullar. Tanken är att du ska kunna ställa dem sen upp och ner rakt.
  11. Skär ett lock på alla bullar och sen doppa alla i sirap. Ställ på galler så överskottet rinner av.
  12. Ställ på ett serveringsfat och spritsa grädde och sätt locket på sned.
  13. Ringla över sylt. Förvaras svalt.

Bullarna går alldeles utmärkt att frysa in så fort dem har kallnat, alltså innan du doppar dem i sirap och fyller med grädde. Ta dem sen fram i god tid och låt dem tina upp i rumstemperatur.
Savarin5
Savarin6

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.