RUSTIK JORDGUBBSTÅRTA EN LJUVLIG MIDSOMMARDRÖM

rustik jordgubbstårta
Are you ready? Midsommarafton är här och middagens höjdpunkt blir som alltid… Midsommartårtan. Brukar alltid stressa inför högtider och har så svårt att bestämma mig för vad jag ska baka. Alltid att tänka på vad som skulle passa till den ena eller den andra. På det sättet är Midsommaren enkelt. Alltså vet man alltid vad det ska vara till dessert. Jordgubbar och grädde. Klassiskt. Här kombinerade jag dessa med otroligt luftiga vaniljbottnar, så kallade angel food cake, och jordgubbskräm. En rustik jordgubbstårta en ljuvlig midsommardröm.
Rustik jordgubbstårta en ljuvlig Midsommardröm saftig midsommar 1
C klagade på mig så sent som imorse när jag stressade som mest med både förbereda middagen och tårtan. Han tyckte jag gjorde honom tjock och skulle istället börja baka sockerfritt. Han tänkte inte längre äta mina sötsaker. Vad ska jag säga. Hans förlust. När vi satt vid matbordet direkt efter grillmiddagen frågade jag försiktigt om någon ville ha tårta eller vänta tills senare. Dottern var den första som räckte upp handen. Sonen är, som ni redan vet, ingen ”tårtmänniska”. Dotterns pojkvän höll på att spricka av så mycket revbensspjäll och tackade nej ”för stunden”. C vägrade redan innan jag hann vända mig mot honom och fråga. Ja ja…hans förlust. Delade två rejäla bitar, till dottern och mig. Dottern sa direkt ”Mmmm...”. C tittade på mig och frågade om han fick smaka en bit av mig. Efter första tuggan sa han ”Mmmm…kan jag få en egen bit?” . Retade honom lite, han fick en pytteliten bit. När han hade tryckt i sig de sista smulorna i den andra tårtbiten, satte han armarna i kors över bröstkorgen och sa ” Alltså din tårta är rena medicinen…man blir lugn och fin i kroppen, harmonisk och glad. Den är som en dröm, en ljuvlig Midsommardröm”.
rustik jordgubbstårta
rustik jordgubbstårta
Rustik jordgubbstårta en ljuvlig Midsommardröm saftig midsommar 6

RUSTIK JORDGUBBSTÅRTA


En sats ger en rund tårta ca 16 cm i 3 lager, ca 10 – 12 bitar
Tid: ca 1 timme
Svårighetsgrad: ganska lätt
Ingredienser bottnar:
  • 1 1/2 dl vetemjöl ( ersätt sen 1 msk mjöl med 1 msk Maizena majsstärkelse)
  • 2 1/2 dl florsocker
  • 1/2 tsk salt
  • 7 äggvitor ( har tagit 2,2 dl)
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk vaniljsocker eller essens
  • 1 tsk färsk citronsaft
Ingredienser jordgubbskräm:
  • 300  g färskost typ Philadelphia
  • 3 dl florsocker
  • 2 – 3 msk vaniljkräm typ marsán vaniljpulver
  • 3 dl vispad grädde
  • 2 dl färska jordgubbar små hackade
  • jordgubbshalvor till garnering
Instruktioner:
  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme, och smörj och mjöla dina formar. Fodra även botten på formarna med bakplåtspapper. Själv använder engångsformar i aluminium eftersom jag inte äger flera formar i samma storlek.
  2. Blanda vetemjöl, florsocker och salt i en skål.
  3. Vispa äggvitorna till hård skum och häll i både citronsaft och strösocker under fortsatt vispning till medelhårda toppar. Då är marängen färdigt vispad.
  4. Håll hälften av mjölblandningen i marängen och vänd försiktigt med en träslev eller spade. Vänd sen in även den andra hälften av mjölblandningen och vänd försiktigt. Se till att röra i smeten, blanda, så lite som möjligt för att behålla luften kvar i den. Fördela smeten lika i formarna och jämna till ytan.
  5. Grädda i mitten av ugnen för ca 25-30 minuter tills bottnarna är torra. Gräddningstid är beroende av vilken ugn man har och hur stora former man använder.
  6. Låt bottnarna kallna på galler under tiden du förbereder fyllningen.
  7. Vispa färskosten lätt och tillsätt florsocker i tre omgångar. Vispa snabbt emellan.
  8. Tillsätt de hackade jordgubbarna och vaniljpulvret och vispa snabbt och jämt.
  9. Vänd grädden i jordgubbskrämen.
  10. Montera tårtan på ett serveringsfat. Fördela krämen mellan bottnarna och avsluta med kräm. Vill du inte ha tårtan naken får du antingen göra 1 1/2 sats fyllning eller täck hela tårtan i vispad grädde. Ställ tårtan kallt minst någon timme för bästa smaken. Garnera med jordgubbar och ev ätbara blommor innan servering.

Jag kan inte lova er att ni blir varma och fina i kroppen eller harmoniska men glada och nöjda blir ni om ni äter denna. Tårtan blir så där lagom söt och så luftig och saftig. Det blir svårt att beskriva den på ett annat sätt en som en ljuvlig Midsommar dröm!
Rustik jordgubbstårta en ljuvlig Midsommardröm saftig midsommar nakentårta
Rustik jordgubbstårta en ljuvlig Midsommardröm saftig midsommar vanilj
Rustik jordgubbstårta en ljuvlig Midsommardröm saftig midsommar

5 comments / Add your comment below

  1. Hej !
    Storleken på dina engångsformar har du inte skrivit .
    Skall man göra en sats till med fyllning om man skall ha runt hela tårtan .
    Vänligen Marie

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.