Sommarens hetaste drink Cold Brew Baileys Latte

K

an ni gissa hur man gör sommarens hetaste drink? Enkelt.

Jag var häromveckan på Morfar Ginko på Södermalm i Stockholm på ett tillfälligt kaffebryggeri under namnet Co-lab. Detta var anordnad av It´s Cold Brew tillsammans med Baileys. Självklart ville jag lära mig mer om hur man brygger sin egen Cold Brew hemma, alltså brygger kallt kaffe, och så hade de en massa tips om olika smaksättningar där Baileys är en del av. Glöm inte att det går alltid att göra drinken alkoholfri om man så önskar.
Sen får vi inte glömma att dricka med måta! Altid!
Cold Brew har länge varit en stor trend i USA men den är ganska så ny i Sverige. Trots att svenskarna tillhör ett av de mest kaffedrickande folket i världen. Jag menar vi dricker kaffe från morgon till kväll eller hur? Tänk er en iskall kaffe med mycket is och en gnutta Baileys som den perfekta sommardrinken för varma solnedgångar på bryggan eller på fest med vännerna. Och att göra det själv. För att göra det själv är alltid roligast och sparar även en massa pengar till exempel om man ska ha en fest hemma och har massa törstiga vänner som på grund av värmen ( visst visst dröm på Simona) dör efter en iskall kaffedrink.
Jag fastnade för Cold Brew Baileys Latte, i min mening den hetaste drinken gjort med Baileys & It´s Cold Brew.
Självklart gjorde jag några ändringar och fick till ett perfekt recept.

COLD BREW BAILEYS LATTE (1 glas)

  • 1 1/2 dl Cold Brew
  • 1/4 dl Baileys (använd vispgrädde för alkoholfri alternativ)
  • 2 – 3 msk kardemumma sirap
  • färska körsbär, riven vit choklad
  • ev ringlad kondenserad mjölk (minska sirapsmängden)
Fyll ett glas med iskuber, häll över Cold Brew, Baileys eller vispgrädde och sirap samt toppa med körsbär och ev riven choklad. I med ett sugrör och servera. Tada! Piece of cake eller hur?
Nedan recept är för ca 6 glas.
Hur du gör egen Cold Brew hemma:
  1. 4 – 6 kaffemått special kaffe* till 8 dl isvatten läggs i en tygfilter och i ett stor burk med lock.
  2. Rör i lite, sätt på locket och ställ i kylskåpet för 12 – 24 timmar.
  3. Sila kaffet i en flaska och förvara det kallt. Cold Brew klarar sig i kylskåpet i 3 dagar.

    * kaffe som inte är så mörkt rostad.

Hur du gör egen sirap:
  1. 2 dl vatten och 2 dl strösocker blandas i en kastrull med 1 tsk smaksättning** och kokas upp på spisen.
  2. Häll i flaska med lock och förvara den svalna sirapen i kylskåp.

    *** använd kardemumma, kanel eller bitter mandel till att smaksätta sirapen med.


Det tog mig några drinkar innan jag hittade rätt styrka, i kaffet förstås, och rätt söttma. Testa dig fram till vad du gillar för smaker och hur du gillar. Drinken kan varieras till oändlighet nästan. Istället för kardemummasirap kan du göra en vanlig sirap utan smaksättning och blanda i din kaffedrink massa annat gott, chokladbitar, fudge, torkade eller färska fruktbitar.
Kom ihåg att alltid dricka med måta!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.