#engulvecka

F

råga mig någonting om bakning och jag svarar utan att tveka. Men när barnen ringer eller messar ”vad blir det för mat mamma?” då känns det inte lika solklart. Undrar varför egentligen? Jag menar, jag har lagat mat i många fler år än jag har hållit på och bakat. Många tror att det är svårare att laga mat när man har småbarn för de äter inte, är kräsna, gråter och envisas. Men tro mig när jag säger att stora barn, eller snarare ungdomar, kan vara lika besvärliga när det kommer till maten om inte värre. De är självständiga individer med egen vilja och åsikter och du får svårt att rubba dem. När C och A var små kunde vi hålla på i någon timme och köra ”bilar och flygplan” lastade med broccoli och morötter som landade mirakulöst in i deras små söta tandlösa munnar. Nu är det annorlunda. Det finns inte mycket jag kan muta, hota med eller lirka på något sätt. Vill de inte så vill dem inte.

Varför berättar jag allt det här? För att ni ska förstå vad jag hade för motstånd när jag bestämde mig för att anta Risentas utmaning om en gul veckan.

”Det finns många anledningar att äta lite grönare.
Det kan vara för hälsan, miljön eller helt enkelt för att det smakar så himla gott.
Men det kan också vara lite svårt att veta var man ska börja.
Därför har vi valt ut 100 personer runt om landet som ska prova att äta vegetariskt i en vecka.
Alla utmanarna har fått en låda med recept, och ingredienser för sju middagar…
Funderat på en grön vecka…testa en gul.”

Risenta

Jag var supersnabbt till att anmäla mig till utmaningen och blev superglad när jag fick komma med. Nämnde bara i förbifarten för min dotter och för C att det vore bra att äta mer vegetariskt, varierande och framför allt mindre kött. Åtminstone någon dag i veckan.

Började med quinoaburgare men skippade brödet och stekte tjocka aubergineskivor till. Burgarna serverades med fräsch sallad, lök och en god vitlöksdressing. Till min förvåning ville dottern ha den ena av burgarna så fort jag hade tagit bild på. ”Alltså det ser supergott ut mamsen! kvittrade hon glad. Jag tar med mig till praktiken om det finns kvar efter middagen.” Klart det fanns kvar för sonen sa ”Det är lugnt mamma jag äter annat, kanske en nudelsoppa”. Suck.

En annan dag gjorde jag kikärtsbiffar, små söta, som serverades på en salladsbädd med färsk chili och thai söt chilisås. Både dottern och C ville ha varsin tallrik. C öste på med massa chili och sås. Blev riktigt het men riktigt gott. Biffarna var så goda att jag tog en portion med mig till jobbet och åt i ett lowcarb tortillabröd med massa sallad och thai chilisås. Men det var också tack vare sonen som mirakulöst hade hunnit äta middag innan jag ens hade hunnit hem från jobbet för att laga mat. Ok hans förlust.
Linsotto gjorde jag som hastigt den ena kvällen och tanken var att äta den till panerad portabellohattar men sonen kom hem med små champinjoner i ask och då hoppade jag över det. Återigen hade A tagit en liten pizza på väg från affären och var inte hungrig när det var dags att äta middag. Både dottern och maken tog en rejäl portion. Jag serverade linsotton i djupa tallrikar med en sallad på polka och gulbetor med balsamico samt knäckebröd till. Blandade i små fina frysta ärtor och massor av parmesan och den blev så där krämig…
Sista kvällen körde jag på kikärtsbollar. Återigen på en salladsbäd med massor av krispig sallad, färsk lök och gröna och gulatomater. Toppade salladen med vitlöksdressing. Underbart goda bollar.
Sonens svar när jag ropade att maten var färdigt? ”Mamma jag hinner inte just nu måste plugga färdigt. Äter något senare” . Med betoning på senare. Och förresten sen när börjar han plugga innan man ens har sagt det till
honom?
Om jag ska summera veckan måste jag bara först erkänna att jag själv var skeptisk från början. Så gott utan kött kan väl knappast bli, typ! Så fel jag hade.
Otroligt goda rätter och jag kommer fortsätta äta vegetariskt några gånger i veckan och jag vet att både dottern och C kommer mer än gärna göra det. Sonen är mer envis och en hårdare nöt att knäcka. Men jag gillar utmaningar och ger mig inte i första taget. Svårt att säga vilket rätt som blir favorit för jag gillade jätte mycket både biffarna, bollarna och burgarna. Men storfavoriten blir burgaren och nästa gång kommer jag grilla aubergineskivorna och även halloumi till. Tusen tack Risenta för möjligheten att testa och för alla dessa goda rätter. Här hemma kommer definitivt bli mer vegetariskt.
Jag måste bara understryka att detta inlägg inte ingår i något samarbete utan jag ville själv recensera måltiderna och låta er ta del av min gula veckan.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.