SAFTIG PÄRON- OCH VALNÖTSKAKA

päron- och valnötskaka
Päron. Valnötter. I en yoghurtbaserad sockerkaka. Hur ofta bakar du med päron? Eller med yoghurt för den delen? Jag gör det för sällan. Denna är faktiskt min andra kakan jag bakar med päron. Men det måste bli ändring på det. Hur många gånger har jag inte bara slängt päron eftersom ingen äter hemma? Har du ett par päron, lite yoghurt och olja hemma (tänk att du inte behöver smör) kommer du att kunna svänga ihop denna på nolltid. Ok inte nolltid men på en timme och vore det inte för att hantera ugnen så skulle jag säga att även en 5-åring kan baka den. Och inte misslyckas. Saftig och god blir den också.
päron- och valnötskaka
päron- och valnötskaka

PÄRON- OCH VALNÖTSKAKA

En sats ger en kaka, i en rund form på ca 20-23 cm, ca 10 bitar
Tid: ca 1 timme
Svårighetsgrad: mycket lätt
Betyg: SSSSS++++
Ingredienser:
  • 2 stora ägg
  • 1 1/4 dl strösocker
  • skal och saft från en halv citron
  • 1 3/4 dl olja, neutral i smaken, typ rapsolja
  • 2 1/2 dl naturell yoghurt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • en knivsudd salt
  • 3 skalade och tunnskivade päron
  • ca 1 dl hackade valnötter
  • ev florsocker att sikta över kakan
Instruktioner:
  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme, och smörj och mjöla en rund form, ca 20-23 cm. Lägg eventuellt bakplåtspapper i botten för att lättare kunna få ut kakan.
  2. Vispa äggen med strösocker vit och luftigt, ca 2 minuter.
  3. Tillsätt olja, citron skal och saft, yoghurt och vanilj och vispa till en jämn smet.
  4. Tillsätt siktat mjöl, salt och bakpulver och vänd försiktigt med en slickepott tills allt blandas.
  5. Häll smeten i formen och toppa med päronskivor. Strö över hackade valnötter.
  6. Grädda i mitten av ugnen för ca 45 minuter till en timme. Alla ugnar är olika. Jag gräddade min faktiskt i en timme.
  7. Låt kakan kallna helt innan du siktar florsocker över och skär i bitar.

Underbart frisk smak av vanilj och citron. Eftersom kakan är gjort på yoghurt blir så där saftig, luftig och mjuk på samma gång och håller sig färsk väldigt väldigt länge. Så oavsett vad du hade tänkt byta ut eller ändra i receptet, ta inte bort yoghurten.
Följ @cookiesandsweetsbysimona på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

päron- och valnötskaka

päron- och valnötskaka
päron- och valnötskaka
päron- och valnötskaka

5 comments / Add your comment below

  1. Nu i ugnen. Doftar härligt. Hade inga päron så det får bli nästa gång. Jag hade en halv burk turkisk joghurt hemma och det här passade perfekt. Tänker bjuda resten av joghurten till, med hackade rostade valnötter och vanilj i.
    Du har många intressanta recept som kommer väl till pass här hemma i coronaisolering i väntan på vaccinet. Det är så roligt att baka och testa nytt!

  2. Supergott. Kommer garanterat att baka en med päron. Pressade den andra citronhalvan på kakan innan jag purade på sockret.

  3. Något blev fel. Följde receptet förutom anpassningen till min ugn, som behöver högre värme för att grädda. Använde turkisk youghurt. Smakade för mycket mjöl (trots att jag luftade mjölet innan jag måttade upp). Den ser ut som på bilden, blev hög och fin. Tror kanske att oljan (använde eko rapsolja från Coop) inte fungerar. Bakar helst med riktigt smör. Skulle verkligen vilja få det här receptet att fungera för kombinationen youghurt, päron och valnötter är super.

    1. Hej Marita, använd smör vid rumstemperatur som du vispar med strösocker poröst, sen tillsätter du ägg under fortsatt vispning samt övriga ingredienserna. Mängd smör samma som du skulle ha använt olja. Kan behöva använda lite mindre mjöl, (någon 1/2 dl)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.