back-button

Simona Muntean

Picture of the author

CHOKLADTÅRTA MED FUDGE TOPPING

  • 10 personer

Oavsett vad du har tänkt baka nu inför Valborg, till Alla Hjärtans Dag eller Nyårssupén, se bara till att det innehåller choklad. Choklad är kärlekens elixir och gör människor glada. Visst blir man lyckligare av choklad även om det inte är vetenskapligt bevisat? Choklad och jordgubbar. Chokladtårta med fudge topping. Provbakade denna tårta för någon vecka sen och jag bara längtar tills jag ska baka den igen, nu till söndagens firande. Blir lagom kladdig och det är så enkelt att göra. Med färska jordgubbar till blir den perfekta middagsdesserten. Glöm inte skumpan!

Hur

Instruktioner

1.

Sätt ugnen på 175º C och smörja och mjöla en rundform med avtagbara kanter. Lägg bakplåtspapper i botten på formen.

2.

Smält chokladen i mikro eller vattenbad.

3.

Vispa smör och strösocker till en fluffig smet.

4.

Tillsätt därefter äggulorna och vispa lite till.

5.

Ha i den smälta chokladen och vispa till en jämn och fin chokladsmet. Den är lite tjockare i konsistensen vid det här laget.

6.

I en annan skål vispar du upp äggvitorna till styva toppar och vänder ner dem i chokladsmeten tillsammans med vetemjölet. Blanda försiktigt med slickepott till en jämn smet.

7.

Lägg smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter. Den ska vara färdig i kanterna men fortfarande lite lös i mitten.

8.

Låt bottnen svalna i kylskåpet medan du gör fudge toppingen.

9.

Smält choklad över vattenbad.

10.

Ta från spisen och blanda i kondenserad mjölk.

11.

Häll den varma fudgen som nu har blivit ganska tjock över den avsvalnade chokladbotten.

12.

Låt tårtan svalna i kylskåpet tills fudgen har stelnat helt.

13.

Garnera ev innan servering.

Ingredienser

Chokladbotten

3 ägg separerade gulor från vitor

200 g mjölkchoklad

2 dl strösocker

150 g mjukt smör

1,5 dl vetemjöl

fudge topping

200 g choklad av bra kvalite i mindre bitar (ljus eller mörk)

200 g ( 0.5 burk) kondenserad sötat mjölk

ev några droppar essens (apelsin, mint..)