BELGISKA VÅFFLOR

belgiska våfflor

Det börjar dra ihop sig till Våffeldagen. Redan på lördag är det dags och här hittar ni det perfekta receptet för belgiska våfflor. Inte så tokigt att bjuda på belgiska våfflor till frukost, brunch eller eftermiddagsfikat. Bakar du med bakpulver istället för jäst behöver du inte heller vänta på jäsningen utan du har rykande varma krispiga gyllengula våfflor på mindre än en halv timme. Inte helt fel, eller hur?

Denna variant kan antingen gräddas i våffeljärn eller i silikonform i ugnen. Jag gräddade våfflorna i mina nya silikonformar.
Belgiska våfflor1
Belgiska våfflor2
 

BELGISKA VÅFFLOR

En sats ger 8 stycken
Tid: ca 20-25 minuter
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS

Ingredienser smet:

 • 3 ägg, separerade äggulor och vitor
 • 2 1/2 dl mjölk och grädde (jag brukar ta hälften hälften)
 • 3 dl vetemjöl 
 • 1 knivsudd salt
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 3/4 dl strösocker
 • 90 g smält smör
Till servering:
 • sylt och vispad grädde
 • vaniljglass och chokladsås
 • karamellsås och flingsalt
 • färska bär och vispad grädde…etc.

Instruktioner:

 1. Placera två silikonformar på gallret eller en plåt och sätt ugnen på 160º C varmluft eller 175º C i vanlig ugn.
 2. Blanda äggulor, mjölk, grädde, mjöl, salt, bakpulver och vaniljsocker i en vispskål.
 3. Tillsätt det smälta smöret och rör till en jämn smet.
 4. Vispa äggvitorna och strösocker hårt och vänd försiktigt ner i smeten med en slickepott.
 5. Olja i smeten är för att du inte ska behöva smörja formen. Men är du osäker på materialet så testa först med en våffla. Annars smörj in formen lätt med smält smör. Fördela smeten i silikonformarna och grädda för ca 10 minuter i mitten av ugnen.
 6. Ta ut våfflorna och vänd silikonformarna upp och ner så att botten hamnar på bakunderlägg och grädda ytterligare 3-4 minuter på denna sida för att få en spröd och gyllene yta.

Jag gillar att inte behöva stå i köket och grädda våfflor en hel förmiddag. Super praktiskt att bara skjutsa in i ugnen en hel gäng och på mindre än 20 minuter ha färdiga våfflor att servera till familjen.

Stapla inte våfflorna på varandra om du inte vill sluta med att servera mjuka våfflor. För att våfflorna ska behålla sin krispighet ska dem ställas på galler.

Belgiska våfflor3
våfflor
våfflor belgiska
Belgiska våfflor 5

13 comments / Add your comment below

  1. Hej Anders, Det är formar i silicone köpta för länge sen i en onlinebutik. Googla på det som kommer du säkert få fram några butiker som säljer bakningsartiklar.

 1. Hej!

  Jag har köpt en silikonform för våfflor i ugn och är glad att ha hittat detta recept 🙂 Ser smarrigt ut! Undrar nu några saker och är tacksam för svar:

  – ang. strösockret: det står med bland ingredienserna men inte i beskrivningen. När ska man ta med det? Kan man skippa det? Jag vill göra så lika vanliga våfflor som möjligt, och de kan man ju göra utan socker. Eller blir det fel i konsistensen då? Och kan man skippa vaniljsockret? Om strösockret och/eller vaniljsockret går att avvara: är det någon/några av de andra ingredienserna som behöver ändras i måtten?

  – ang. smör: det står i bruksanvisningen för min silikonform att den ska smörjas. Behövs det inte för detta recept? Om det behövs, ska man ta av det smör som står bland ingredienserna, eller ska man ta extra smör till det?

  – ang. temperaturen: undrar för säkerhets skull om det verkligen står rätt, att temperaturen ska sänkas i vanlig ugn jämfört med varmluftsugn? Det brukar nämligen stå tvärtom i anvisningar på färdigmat, i recept, tabeller o d, t ex att 225 grader varmluftsugn motsvaras av 250 grader i vanlig ugn. Men det kanske är annorlunda just för våfflor p g a konsistensen eller något annat?

  – Hur högt upp bör man fylla formen, så att våfflan inte jäser över, men pöser upp tillräckligt så den hänger ihop över skarvarna på ”tårtbitarna” (som formen är uppdelad i, liknande som för vanligt våffeljärn, alltså rundaktig).

  Vänligen

  Elisabet

   1. Tack så mycket! Hur var det ang. att ev. inte ha med socker? Se under min första punkt. Och sista punkten, hur högt upp man ska fylla? V h Elisabet

    1. Absolut, det borde funka utan socker.
     Tror det beror på hur din form ser ut. Du får nästan testa dig fram eller fylla till 2/3 delar av formen brukar vara en bra grund.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.