BELGISKA VÅFFLOR

belgiska våfflor

Det börjar dra ihop sig till Våffeldagen. Redan på lördag är det dags och här hittar ni det perfekta receptet för belgiska våfflor. Inte så tokigt att bjuda på belgiska våfflor till frukost, brunch eller eftermiddagsfikat. Bakar du med bakpulver istället för jäst behöver du inte heller vänta på jäsningen utan du har rykande varma krispiga gyllengula våfflor på mindre än en halv timme. Inte helt fel, eller hur?

Denna variant kan antingen gräddas i våffeljärn eller i silikonform i ugnen. Jag gräddade våfflorna i mina nya silikonformar.belgiska våfflorbelgiska våfflor


BELGISKA VÅFFLOR


En sats ger 8 styckenTid: ca 20-25 minuterSvårighetsgrad: lättBetyg: SSSSS

Ingredienser smet:

  • 3 ägg, separerade äggulor och vitor
  • 2 1/2 dl mjölk och grädde (jag brukar ta hälften hälften)
  • 3 dl vetemjöl (använder Patisserie från Ramlösa Kvarn)
  • 1 knivsudd salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3/4 dl strösocker
  • 90 g smält smör

Till servering:

  • sylt och vispad grädde
  • vaniljglass och chokladsås
  • karamellsås och flingsalt
  • färska bär och vispad grädde…etc.

Instruktioner:

  1. Placera två silikonformar på gallret eller en plåt och sätt ugnen på 220º C varmluft eller något lägre i vanlig ugn.
  2. Blanda äggulor, mjölk, grädde, mjöl, salt, bakpulver och vaniljsocker i en vispskål.
  3. Tillsätt det smälta smöret och rör till en jämn smet.
  4. Vispa äggvitorna hårt och vänd försiktigt ner i smeten med en slickepott.
  5. Fördela smeten i silikonformarna och grädda i 10 minuter.
  6. Ta ut våfflorna och vänd silikonformarna upp och ner så att botten hamnar på bakunderlägg och grädda ytterligare 3-4 minuter på denna sida för att få en spröd och gyllene yta.

Jag gillar att inte behöva stå i köket och grädda våfflor en hel förmiddag. Super praktiskt att bara skjutsa in i ugnen en hel gäng och på mindre än 20 minuter ha färdiga våfflor att servera till familjen.

Stapla inte våfflorna på varandra om du inte vill sluta med att servera mjuka våfflor. För att våfflorna ska behålla sin krispighet ska dem ställas på galler.

Belgiska våfflor3belgiska våfflorbelgiska våfflorbelgiska våfflor

7 comments / Add your comment below

    1. Hej Anders, Det är formar i silicone köpta för länge sen i en onlinebutik. Googla på det som kommer du säkert få fram några butiker som säljer bakningsartiklar.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.