CHOKLADTÅRTA MED JORDNÖTSNOUGAT

chokladtårta med jordnötsnougat
Inlägget är ett samarbete med Mat.se

Två kommande födelsedagar, päronen som kom på besök inför min kommande födelsedag, storstädning hemma, katten i stor behov av klippning (stackars liten som går runt och kliar sönder sig på grund av alla dessa förbaskade tuvor) och sist men inte minst bokslut på jobbet. Ungefär så såg min veckoslut agenda förra veckan. Startade med planering inför de kommande födelsedagarna, först min dotters kille och sen min egen tårta. Denna söta chokladtårta dekorerad med massor av färska frukt blev min present till B, dotters pojkvän. Han älskar både choklad och frukt. Blev en riktigt lyckad kombo ihop med något sött/saltad jordnötsnougaten. Tur att mycket går att förbereda i förväg. Men när det blev torsdag kväll och jag fortfarande inte visste vad jag skulle baka till min egen födelsedag och insåg att det mesta började ta slut, fick lite panik…
Chokladtårta nr1 med jordnötsnougat
Stress stress stress. Vissa dagar blir det mer än andra. Bakning är terapi för själen och är jag stressad bakar jag extra mycket. Då glömmer jag tid och rum. Men ibland kan även bakningen skapa stress. Jag skulle få värsta paniken om jag ställde mig för att baka och kom på mitt i allting att sockret är slut, eller mjölet för den delen. Sen blir det några kilo att bära på varje gång så mycket som jag bakar. Är glad att jag har hittat Mat.se. Missförstå mig rätt, jag vet att det finns massor av andra butiker på nätet och många är superbra. Men jag gillar Mat.se bäst för både deras bra erbjudande och enkelhet, att det är så smidigt att beställa ifrån. Det ända jag behöver tänka på är planering och klicka hem vilka varor jag behöver och när jag behöver dem. Brukar ofta sitta på tunnelbanan på väg hem från jobbet och fixar all beställning direkt i appen. Sen sköter någon annan plockning och framför allt leverans.

CHOKLADTÅRTA MED JORDNÖTSNOUGAT

En sats ger 12-14 bitar, en rund tårta i 4 lager, ca 18 cm
Tid: ca 2 timmar
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS
Ingredienser saftiga choklad bottnar:
 • 4 3/4 dl mjöl
 • 4 3/4 dl socker
 • 1 3/4 dl mörk kakao
 • 2 tsk bikarbonat
 • 1 tsp salt
 • 2 stora ägg
 • 2,4 dl buttermilk ( mjölk och 2 msk vinäger, låt stå i 5 minuter )
 • 2,4 dl rapsolja eller annan neutral olja
 • 1 1/2 tsk vaniljpasta
 • 2,4 dl kokt vatten
Ingredienser jordnötsnougat frosting:
 • 1 1/4 dl socker
 • 115 g smör
 • 3/4 dl kondenserad mjölk
 • 1/2 burk marshmallow fluff
 • 3/4 dl vispgrädde
 • 1 dl jordnötssmör
Ingredienser dekorering:
 • Chokladpinnar eller rån att klä kanterna med
 • Färsk frukt eller bär
 • Kaksmulor
 • Vispad grädde
 1. Sätt ugnen på 150º. Olja och mjöla dina formar. Jag brukar för det mesta använda engångsformar i aluminium. Lägg bakplåtspapper i botten på formarna så blir det lättare att få ut de gräddade kakorna sen.
 2. Blanda alla torra ingredienser i en stor skål med höga kanter.
 3. Lägg i ägg, buttermilk och olja och vispa slät.
 4. Vispa i sist det kokta vatten. Var försiktig så inte hela köket blir chokladsmet. Det har jag råkat ut för. Smeten är väldigt rinnig.
 5. Fördela i formarna och grädda i mitten av ugnen för ca 30-35 minuter eller gör tandpetartestet. Kommer tandpetaren nästan torr ut då är kakorna klara.
 6. Låt dem svalna under en kökshandduk innan du tar ut dem ur formarna. Låt dem kallna helt på galler.
 7. Blanda socker, smör och kondenserad mjölk i en kastrull och värm upp på spisen, på låg värme. Blanda i då och då tills sockret har smält och den börjar koka. Koka för ca 1-2 minuter och ta bort från spisen.
 8. Rör i krämen tills den är slät.
 9. Blanda i jordnötssmör och marshmallow fluff. Låt krämen kallna i rumstemperatur.
 10. Blanda med vispgrädde tills det blir en slät fin kräm.
 11. Fyll och spackla tårtan med fyllningen. Lägg pinnarna runt om tårtan och toppa med frukt och bär eller spritsa grädde och strö över kexsmulor. Låt bara fantasin flöda!

Jag satte band runt om tårtan tills den skulle servera. Då stelnar krämen och pinnarna hölls fast på plats. Tårtan är toppad med hela färska jordgubbar och blåbär samt kexsmulor. Ställ tårtan kallt och den håller väldigt bra i flera dagar. Bottnarna går att göra i förväg och frysa in eller förvara dem svalt övertäckta med plastfilm. Även krämen håller bra i kylskåp, i en låda med lock, i upp till 10 dagar.
Så denna är perfekt att baka i god tid och dekorera precis innan serveringen.
Chokladtårta med jordnöter och nougat
Kolla in Mat.se vetja 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.