SEMMELKLADDKAKA

semmelkladdkaka
”Halleluja! Jag är frälst.” Kan inte längre säga att ingenting duger än originalet. Den här Semmelkladdkaka duger mer än väl. Den är bortom allt jag har trott och tänkt tidigare. Hade någon tidigare sagt till mig att en kladdkaka utan choklad är god hade jag bara sagt ”Tyvärr den kladdkaka finns inte”. Och om sanningen ska fram är den mer än god. Den är gudomligt god. Med stött kardemumma och mandelmassa i samt toppad med färsk vispgrädde är varje tugga som skänkt från himlen.
Detta recept blir det sista i hybridsemmelserien jag hinner med i år. Har redan bakat andra hybrider. Prinsess-Semla och Semmel Profiteroles gör plats för senaste tillskottet till familjen. Här kommer Semmelkladdkakan.
Jag skyfflade i mig den biten som jag använde till bilderna i ett nafs. Det är det fina med bakning och fotografering. Måste provsmaka allt innan. Vad har jag för trovärdighet annars gentemot mina läsare?

semmelkladdkaka
semmelkladdkaka


SEMMELKLADDKAKA

En sats ger 10 – 12 bitar, i en rund form på ca 20-24 cm
Tid: ca 30 minuter
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS+++
Ingredienser kladdkaka:
  • 200 g smält smör
  • 150 g mandelmassa riven
  • 1 tsk malen kardemumma ekologisk SANTA MARIA ( eller 1 1/2 tsk kardemummakärnor mortlade)
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 4 st ägg
  • 3 1/3 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt ( uteslut om smöret är saltat )
Ingredienser topping:
  • 3 dl hårdvispad grädde
  • ev 75 g mandelflingor
  • florsocker att sikta över
  • stött/malen kardemumma att sikta över gräddet
Instruktioner:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Klä botten av en springform med avtagsbarakanter med bakplåtspapper. Smörj och mjöla insidan av kanterna.
  3. Rör samman alla ingredienser till kakan i en bunke.
  4. Häll smeten i formen och grädda sedan i mitten av ugnen ca 20 min.
  5. Låt kakan svalna Innan du tar bort ringen.
  6. Sikta florsocker över hela den avsvalnade kakan.
  7. Bredd ut eller spritsa grädden i ett fint mönster. Strö ev över grädden mandelflingor och kardemumma.

Kakan blir extra god om den bara får stå kallt en stund, den ”sätter” sig på något sätt, blir snyggare skärningar också. Toppade endast med stött kardemumma.
Klart att servera! Och jag säger bara ”Halleluja!”
Semmelkladdkaka
Semla, kladdkaka, semmelkladdkaka

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.