KARLSBADERBULLAR MED SAFFRAN

karlsbaderbullar
Love at the first sight!

Är det verkligen möjligt att bli förälskad i en rund luftig gyllene gul bulle med doft av jul? Jag vill gärna påstå att det är möjligt.

Här kommer ett recept på bullar som jag blev kär i första gången jag bakade dem. Inga vanliga bullar utan Karlsbaderbullar. För att göra det lite mer intressant och spännande bakade jag dem med saffran. Passar perfekt nu i juletider. Tänk er en smörig saffransbulle fullproppad med mycket smör och vanilj.
Fyll Karlsbaderbullarna efter smak, mandelmassa, pistagekräm, äppelmos eller vaniljkräm som är bara några av de oändligt många fyllningarna. Jag fyllde mina bullar med vaniljkräm och hittade snabbt en favorit.
Vilken fyllning är din?
karlsbaderbullar
karlsbaderbullar
karlsbaderbullar
Baka med fördeg för saftigare och luftigare bullar som håller längre. Planera bakningen gärna efter det. Smöret till degen ska inte smältas utan blandas rumstempererat i. Saffranen ska alltid få dra i alkohol minst 30 minuter innan användningen för att smakerna ska hinna utvecklas.
Och, precis som jag nämner ovan och under , använd smör och bara smör. Inget annat duger.

KARLSBADERBULLAR MED SAFFRAN


En sats ger 20-22 stora bullar, size XL
Tid: 2, 5 timmar + tid för fördeg
Ingredienser fördeg:
 • 10 g färsk jäst
 • 250 g mjölk
 • 250 g vetemjöl
Ingredienser deg:
 • Fördeg från dagen innan
 • 0,5 g saffran ( en påse) + 1 tsk strösocker + 2 tsk alkohol att dra i ca 30 min
 • 700 g vetemjöl
 • 125 g vit sirap
 • 250 g mjölk
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1 ägg
 • 1 tsk havssalt
 • 150 g smör rumstempererat (halvera eller uteslut saltet om du använder normalt saltat smör)
Ingredienser fyllning:
 • 125 g smör rumstempererat
 • 2 msk vaniljsocker eller vaniljpasta
 • 1 dl strösocker
 • 3 msk marsan vaniljpulver ( både gott i och så hjälper fyllningen att inte rinna ut )
Instruktioner:
 1. Blanda alla ingredienserna till fördeg, täck över med kökshandduk eller lock och ställ bunken i kylskåpet för minst 6 – 8 timmar. Fördegen klarar sig i kylskåpet upp mot 48 timmar. Min fick vila i kylskåpet över natten.
 2. Blanda alla ingredienserna till degen i assistent eller en stor bunke. Börja med 600 g mjöl. Blanda till en slät men elastisk deg.
 3. Ställ degen på en sval plats att vila i 30 – 60 minuter om inte flera timmar. Jag ställde min i kylskåpet för en timme.
 4. Rör alla ingredienser till fyllningen till en slät pasta.
 5. Kavla ut degen till en rektangel ca 80 X 40 cm. Bred på fyllningen och vik sen från båda änden av degen mot mitten, omlott. På det sättet får du tre lager på varandra. Kavla ut degen till en rektangel ca 50 X 30 cm och skär i ca 2 cm breda remsor. Snurra remsorna till en bulle och lägg på plåt på bakplåtspapper.
 6. Ställ plåten i den avstängda ugnen med lampan på och låt bullarna vila i minst en timme om inte längre. Mina bullar fick vila i ugnen exakt en timme för jag hade bråttom. Var så sugen på bullar med alla dofter av vanilj, saffran och smör…
 7. Ta ut plåten och sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme. Du kan pensla bullarna med uppvispad ägg och strör över pärlsocker innan gräddningen. Grädda bullarna i mitten av ugnen för ca 10 minuter eller tills dem har fått en fin ljusbrun yta. Ställ dem på galler för att svalna.
 8. Jag penslade bullarna direkt efter gräddning med smält smör och doppade i strösocker.
 9. Annat gott att pensla med är sockerlag gjort på 1/2 dl vatten, 1/2 dl socker och 1 tsk vanilj. Koka till sirap, när sockret har löst upp sig är den klar. Pensla direkt på bullarna så fort du tar ut dem ur ugnen.

Finns inte så mycket mer att säga. Kanske bara en sak. Underbara, oemotståndligt goda. Och en sak till…

God Jul mina vänner!
karlsbaderbullar
karlsbaderbullar
karlsbaderbullar
karlsbaderbullar
karlsbaderbullar

25 comments / Add your comment below

 1. Gjorde dessa idag och fick de bästa bullar jag har någonsin bakat! Min familj älskade dem också. Riktig bra recept, älskar hur lite jäst det behövs. Jag använde havremjölk och uteslöt ägg, har aldrig använt det i bullar. Blev super saftiga. Tusen tack <3

  1. Hej fina du!
   Vad roligt att du tycker det. Här hemma är vi helt sålda på dessa bullar. Ha en fin dag! Kram S

  1. Hej Erik, det är en fördeg du gör på 10 g färsk jäst, sen används den som jäsningsmedel till själva degen. Hemligheten är långsamt, långtidsjäsning som med surdegsbröd. Du får saftigaste bullarna men det tar sin lilla tid.

   Simona

  1. Hej Kerstin, detta är ett gammalt inlägg/recept och förr hade jag recepten i gram istället för dl. Det går att översätta från gram till dl.

 2. Hej,

  Oj vad goda de ser ut, måste testa! Tyvärr bor jag utomlands och har inte tillgång till vit sirap. Misstänker att det inte blir lika bra men kan jag ersätta med samma vikt strösocker? Eller rekommenderar du någonting annat?
  Man kan få tag på mörk sirap här men det lär ju bli pannkaka misstänker jag hah.

  Bästa hälsningar och god jul,

  F

 3. Hej Simona,

  Skrev en annan kommentar men den försvann tror jag.
  Ser helt fantastiskt ut! Måste testas till Lucia. Jag bor utomlands och kan tråkigt nog inte få tag på vit sirap. Skulle du ersätta det med samma vikt strösocker? Förstår att det inte blir lika saftigt men antar att jag får leva med det. Man kan få tag på mörk sirap här men det lär ju inte bli bra

  God jul och tack för receptet,

  F

  1. Förlåt, det ska vara ca 10 minuter eller tills bullarna har fått fin färg. Beroende på hur stora bullarna är och även ugn så kan det behövas förlängas eller förkortas gräddningstiden.

 4. Bullarna ser helt otroliga ut. Går det bra att skippa alkoholen i degen eller kanske byta ut det mot något annat? Kram

 5. Dessa bullar är helt otroliga, det är dem godaste bullarna jag någonsin bakat! Tack för detta recept! 😍

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.