lskar de små detaljerna. Och då frågar jag er. Vad är det som kan passa bättre på julens dessertbord om inte en Red Velvet kladdkakebottnar fyllda med creme cheese fyllning och dekorerad med vita chokladgranar? Det blir även matchande färger också, vit och rött som hör ihop med julen. Som sagt jag älskar de små detaljerna. Sånt förstår sig tyvärr inte de andra i familjen på. ”Tårta som tårta och färg som färg. Vad spelar det för roll om jultårtan är orange och om midsommartårtan smakar pumpa?” OMG…Alltså förstår ni vad jag har att brottas med?


- 350 g vetemjöl
- 1 tsk salt
- 400 g strösocker
- 225 g rumsvarmt smör
- 3 mellan eller 2 stora ägg
- 1 ½ msk kakao
- 1 ½ msk flytande röd hushållsfärg eller 2 tsk gele/pasta färg
- 2 ½ dl buttermilk (mjölk + 1 msk äppelcidervinäger)
- 1 tsk vaniljextrakt
- 1 tsk bikarbonat + 2 msk äppelcidervinäger
- 300 g philadelphia ost eller annan färskost
- 100 g saltat rumsvarmt smör
- 3-4 dl florsocker
- ev pasta eller hushållsfärg, smaksättning i form av essens m m.
- Sätt ugnen på 175 grader. Smöra/olja och mjöla 3 formar som är ca 18 cm i diameter.
- Sikta samman mjöl och salt.
- Rör smör och socker riktigt vitt och fluffigt i en maskin eller med elvisp.
- Tillsätt sedan äggen, ett i sänder. Se till att smeten körs ordentligt mellan varje ägg tillsätts.
- Tillsätt sedan mjölblandningen i smeten växelvis med buttermilk. Se till att du börjar och avslutar med mjölet.
- Blanda den röda hushållsfärgen med kakaon i en liten skål så att det blir en slät pasta. Tillsätt pastan till den stora smeten och blanda väl.
- Rör snabbt men väl samman bikarbonaten med äppelcidervinägern i en skål. Det kommer att skumma så tillsätt blandningen snabbt till smeten. Kör smeten på medium hastighet så att allt blandas väl.
- Fördela smeten i formarna och jämna till ytan med en slickepot. Grädda ca 25-30 minuter, mitt i ugnen eller snäppet under detta tills kakorna känns som en tvättsvamp eller en sticka kommer ut ren.
- Ta ut och låt kakorna svalna helt på bakgaller. Förbered fyllningen under tiden.
-
Vispa smöret vit och fluffigt.
-
Vispa färskosten och blanda med smöret.
-
Under fortsatt vispning häll florsocker, ca 1/2 dl åt gången. Vill du färga eller smaksätta din frosting gör du det sist.
- Sätt ihop bottnarna med halva fyllningen och frosta och dekorera efter smak med andra halvan.
- Ställ tårtan kallt innan serveringen.


