LYXIG MOROTSKAKA

lyxig morotskaka
När jag var barn använde mamma morötterna endast till soppor och grytor samt rivna i salladen. Inte direkt min eller min brors favorit ”grönsak”. Kommer ihåg att mamma bråkade jämt med min bror som vägrade äta upp dem. Han brukade samla alla små morotsbitar, paprika och andra grönsaker upp mot kanten på tallriken. Det var som en konst. Mamma blev arg varje gång och hotade honom med att inte få gå ut på en vecka eller så. Min bror började lipa så fort mamma hotade honom. När mamma sen gick iväg arg åt jag upp brorsans ”grönsaker” innan hon kom tillbaka. Sen var allting frid och fröjd. Vi gick ut och lekte med de andra barnen. Detta blev som en, nästan daglig, ritual och jag har ätit så många morötter i mitt liv…ibland undrar jag om inte mamma visste om det men låtsades som att hennes hot togs på allvar och min bror faktiskt gjorde som han blev tillsagd.
Det tog lång tid innan jag som vuxen som fick bestämma över vad jag ville och inte ville äta, började introducera morötterna tillbaka i mitt liv. Det kanske blev i samma veva som jag fick första barnet, dottern. Man vill ju att allting ska vara perfekt för sina barn. Och det tog ännu längre tid tills jag bestämde mig för att morötterna duger bra som smaksättning i en sockerkaka. Duger mer än bra, ger underbart god smak till.

Gyllene gul, saftig morotskaka med sammetslen färskost frosting. Så enkelt att göra och så lyxig. Och smaken är gudomlig. Och så har jag väntat så länge innan jag testat…

lyxig morotskaka

LYXIG MOROTSKAKA


En sats ger ca 30 rutor (en plåt på 20X30 cm)
Tid: ca 40 minuter
Smet:
 • 4 dl mjöl
 • 4 tsk bakpulver
 • 4 tsk vaniljsocker
 • 4 dl strösocker
 • 4 ägg
 • 0,5 tsk kanel (kan uteslutas)
 • 6 dl finrivna morötter ( ca 4 mellanstora morötter)
 • 200 g smält smör

Frosting:

 • 300 g Philadelphia ost eller annan färskost naturell
 • 100 g saltat rumsvarmt smör
 • 2 dl florsocker
 • ev pasta eller hushållsfärg, smaksättning i form av essens m m
Instruktioner:
 1. Sätt ugnen på 175 grader, både över och undervärme. Fodra en rektangulär form, 20X30 cm,  med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
 2. Smält smöret och ställ åt sidan. Blanda i en bunke vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker samt ev malen kanel.
 3. I en annan bunke vispa luftigt äggen och strösocker. Vispa de torra ingredienserna i äggsmeten och blanda i sist smör och rivna morötter.
 4. Häll smeten i formen och grädda i nedersta delen av ugnen för ca 20 minuter eller tills kakan har stelnat och fått fin färg. Låt den kallna i formen under en kökshandduk innan du skär den i bitar eller frostar.
 5. Under tiden förbered frostingen. Vispa smöret vit och fluffigt. Vispa färskosten och blanda med smöret. Under fortsatt vispning häll florsocker, ca 1/2 dl åt gången. Vill du färga eller smaksätta din frosting gör du det sist.
 6. Bred eller spritsa frostingen över den kalla kakan och dela i bitar. Förvaras svalt i kylskåp i låda med lock eller väl inplastad.

Den blir otroligt saftig och god. Behövs egentligen ingen frosting men visst är den godast med färskost frosting/kräm på. Då ska man inte skära kakan innan utan bre på frostingen och låt kakan stå kallt 1-2 timmar. Garnera ev med rivna morötter.
Dela sen i mumsbitar och förvara dessa kallt.
Recept på klassisk färskost frosting hittar du här. En halv sats frosting räcker till morotskakan.
Jag har blivit helt galen i Bubbelgum essens så nu för tiden smaksätter jag ALLT med den. Jag ”tappade” två droppar även i denna frosting. Jag överdriver inte när jag säger att det gav morotskakan den där pricken över i-et.
Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
lyxig morotskaka
lyxig morotskaka
lyxig morotskaka
lyxig morotskaka
Tack för att du tittade in! Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.