ÄPPELPAJ, EN DRÖMPAJ MED KARAMELLISERADE ÄPPLE

Bake me a pie mom! Sure sweetie.

Vad gör man inte för sina barn? Baka en äppelpaj är det minsta och för mig det roligaste. Har länge, alltså jätte länge, längtat efter att dekorera en paj. Har haft tusen idéer i huvudet, testat några gånger och inte blivit riktigt nöjd med pajdegen. Men nu i helgen som var fick jag till den perfekta pajdegen. Lätt att arbeta med, rätt frasighet och smak, mycket smak. Tror jag fick lite vind under mina ”vingar” eftersom det hände en mycket roligt grej i torsdags.

Min blogg Cookies and Sweets blev nominerad till Årets Bak- och Dessert blogg i Matbloggspriset 2016. Alltså helt galet sjukt och underbart. Bland de nominerade är även min superduktiga bloggkollega Camilla med sin underbara blogg My Kitchens Storys. Kolla in hennes smarriga recept och vackra bilder.
Jag har svårt att fatta att jag är med, att en jury av experter kunde välja min blogg, har varit någonstans bland molnen under hela helgen och har svårt att komma ner på jorden. Men imorgon knackar verkligheten på dörren eller ringer på väckarklockan runt kl 6 och då är det dags att gå till jobbet.
En annan gång kommer jag berätta hur jag fick reda på att jag var med i tävlingen. En ganska så rolig historia. Läs hela blogginlägget Helt galet och underbart!

Men hur var det med äppelpajen då? (Låt mig bara dansa en gång till 🙂 )
By the way, på blogg.se har publicerats en artikel om vad man kan göra med alla dessa goda höstäpple, för den nyfikne läsaren finns hela artikel här.

äppelpaj

PAJ MED KARAMELLISERADE ÄPPLE


En sats ger en paj ca 24 cm diameter, ca 14-16 bitar
Tid:ca 3 timmar effektiv tid
Svårighetsgrad: medel
Betyg: SSSSS+++++
Ingredienser pajdeg:
  • 230 g kylskåpskallt smör i små kuber
  • 350 g mjöl ( har använt Ramlösa Kvarns Pâtisserie, helt underbart )
  • 3 msk strösocker
  • ca 1/4 tsk salt
  • 1 tsk vanilla paste ( fick testa Dr Oetkers nya Borbon Vanilla Paste )
  • 10 msk isvatten ( kallt vatten som du har ställt i frysen för ca 10-15 minuter)
Ingredienser äppelfyllning:
  • 3-4 äpplen ca 600 g skalade och delade i mindre bitar
  • 1 3/4 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk vaniljpasta eller vaniljsocker
  • ev lite vatten, max 0,5 dl
  • 2-3 msk maizena mjöl
Topping:
  • mjölk att pensla degen med
  • strösocker
  • ev äggvita
INSTRUKTIONER:
  1. Börja med att göra pajdegen. I en matberedare lägg alla torra ingredienserna och blanda för ca 30 sec.
  2. Med maskinen på lägsta hastighet lägg en smörbit i taget. När all smör är blandad har du en gryning massa. Blanda i vanilj pasta och sen en matsked isvatten i taget under fortsatt vispning. Beroende på hur nogrant du har vägd dina torra ingredienser, framför allt mjölet, kan du behöva hälla vatten mer/mindre. När degen är färdigt har den gott ihop från smulig till en stor klump.
  3. Dela degen i två lika bitar, platta till, plasta in och ställ i kylen för minst 1 timme. Jag hade degen i kylen över natten.
  4. Förbered fyllningen. I en kastrull lägg strösocker och smält lite lätt tills den får en ljusbrun färg. Detta kommer ge äppelfyllningen en lätt smak av karamell. Fick idén av en bloggkollega, Alicia, som driver bloggen Alicias kokbok.
  5. Lägg smör över karamelliserad socker och rör tills det har smält.
  6. Lägg i äppelbitarna, kanel och vanilj. Beroende på om äpplena har mycket saft eller inte kommer du behöva hälla i vatten eller ej. Koka på spis och sjuda för ca 10-15 minuter tills äppelbitarna har mjuknat och fyllningen har tjocknat något.
  7. Tillsätt ev maizena och sjud ytterligare 2-3 minuter. Ställ fyllningen åt sidan.
  8. Ta fram den ena degbiten och kavla på lätt mjölat bakbord ca 2-3 cm större än din pajform. Trimma kanterna. Det finns olika sätt att få vackra border på pajen. Du kan fläta och lägga en flätad kant runt om. Du kan göra en volang eller trycka lätt med en gaffel eller baksidan av en sked. Googlar man på ”dekorera paj” då dyker det upp massor av förslag och steg-för-steg. Jag körde på en enkel kant eftersom jag skulle ändå täcka den med annat. Ställ pajskalet kallt.
  9. Sätt ugnen på 200º C. Nu kommer man tills den roligaste delen, att förbereda locket. Här mina vänner blev jag wild and crazzy, jag gick all in. Blev som ett litet barn på dagis.
  10. Ta fram den andra degbiten och kavla tunt på mjölat bakbord. Beroende på vilket mönster du vill ha på pajlocket stansar du ut bitar av deg med utstickare, skär med kniv eller pizzaskärare, flätar och rullar m m. Se nedan steg-för-steg i bilder.
  11. Fyll pajskalet med fyllningen och sätt på locket och dekorera.
  12. Jag älskar degen, den är nästan det bästa på en paj, och då vill jag ha den tjock. Här satte jag på ett tunt lock över äppelfyllningen och dekorerade den med löv och små blommor, en snygg grill i olika modell.
  13. För att dekorationerna ska fastna pensla med lite uppvispad äggvita.
  14. Pensla locket med mjölk och strö över strösocker för att få en knaprig yta.
  15. Baka i nedersta delen av mitten i ugnen för ca 45- 50 minuter. Ha lite koll på pajen efter ca 20-25 minuter så inte toppen bränns och framför allt kanterna. Dem har en förmåga att brännas långt innan resten av pajen är klar.
  16. Jag fick lägga på aluminiumfolie efter ca 25 minuter och när det var ca 5 minuter kvar gjorde jag ett stort hål i mitten på folien för att få lite mer färg på toppen samtidigt som jag ville skydda kanterna.

Smarrig med en doft av syrliga äppel och karamellsås.
”Vacker som en dröm”, tyckte min dotter.
”Gotti gott, får jag ta en bit till?” frågade C.
”Funkar. Den var god”, sa sonen som inte är så frikostig med varken komplimanger eller ord över huvudtaget. Men äter han då vet man att han gillade det.
Återigen hade jag svårt att sluta fota. Älskar blommor och när jag häromdagen gick förbi H&M på Drottninggatan mittemot Åhlens City var jag bara tvungen att gå in på Home delen och shoppa loss. Tror jag skulle kunna bo i den affären…ha ha ha.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.