Linzer squares ~ Linzer kakor i långpanna

Linzer kakor. I en annan skepnad. Mina favorit kakor alla gånger. Du kan få dem i olika smaker och olika former, rutor, runda eller fyrkantiga. Varför inte som en stor rund paj.
♥ Linzer kakor i långpanna ♥
En sats ger ca 25-30 bitar, en låmgpanna på ca 25 X 30 cm
Tid: 1 timme + minst 1 timme i kylen
Svårighetsgrad: enkel (svårare än att få på locket utan att ha sönder det är inte, lyckades från första försöket)
Betyg: SSSSS+++

Ingredienser deg:

  • 400 g mjöl
  • 150 g malda mandlar eller hasselnötter ( har använt mandlar här)
  • 120 gram socker
  • ett ägg
  • en nypa salt
  • 250 gram mjukt smör
  • ca 250 g hallon sylt (anv annan favvo sylt om du inte gillar hallon)
  • mjöl för arbetsytan
  • ev 1 äggula till pensling
  • ca 1/2 dl florsocker att sikta över kakorna

Blanda mjöl, malda nötter, socker, ägg, salt och smör i små bitar tills du har en slät deg.
Fördela degen i två halvor och linda in i plastfolie. Låt vila i kylskåp i minst en timme. Min deg fick vila över natten.
Kavla den ena degbiten på mjölad bakplåtspapper, en rektangel på ca 25 x 30 cm, alltså i den storlek som din form är. Svårt att kavla helt lägg din rektangel i formen och tryck ut med fungertopparna och fördela degen i hela formen. Stick degen med en gaffel och fördela över sylten. Ställ formen i kylen under tiden du förbereder locket.

Mjöla en bakplåtspapper, lägg på andra degbiten och kavla lätt. Mjöla lätt ovansidan och lägg på ett bakplåtspapper över. Kavla nu degen mellan bakplåtspapper så du får den lika stor som bakformen. I mitt fall blen det 25 X30 cm. Ställ den färdigt kavlade locket i kylskåp för ca 15 minuter.
Sätt undertiden ugnen på 200° C (175 ° C varmluft).

Ta ut locket av deg och stansa många blommor (eller annat du föredrar, t ex stjärnor till jul eller små hjärtan till Alla hjärtans dag).
Vänd locket över bottnen med sylt på och ta bort papperet. Pensla ev med äggula. Fördela blommorna eller stjärnorna du har tryckt ut över locket.

Baka i nedersta delen av ugnen i ca 16-18 minuter.


Låt kakan svalna helt innan du siktar över florsocker och delar i rutor. Förvara kakorna svalt i en låda med lock. Kakan håller väldigt länge. Den blir liksom godare med tiden. Linzer kakor kan man göra t ex inför julen, i god tid. Det kommer jag att göra.

Som vanligt passade jag på att ta extra bilder på dekorationerna. När jag börjar har jag svårt att sluta. Men det är halva nöjet faktiskt. Enjoy!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.