Death by chocolate ~ Drömsk rulltårta

F

inns inte mycket som slår choklad i dessertväg. För att alla älskar choklad i någon form, mörk, ljus eller vit. Jag är en mjölkchoklad typ av tjej men har lärt mig att äta mörk choklad och nuförtiden blir det mer och mer bakning med mörk choklad. För någon vecka sen fick jag Smakboxens sommarbox och där fanns en chokladkaka från Malmö chokladfabrik, Dominikanska Republiken ekologisk 70% kakao. *
Fin choklad, mörk men inte alls bitter i smaken, helt klart i min smak. Så det fick bli en rulltårta med marängsmörkräm smaksatt med denna ljuvliga choklad.


DEATH BY CHOCOLATE DRÖMSK RULLTÅRTA


En sats ger ca 10 bitar
Tid: ca 1 timme
Svårighetsgrad: ganska lätt
Betyg: SSSSS++++

Ingredienser rulltårtebotten:
  • 3 stora eller 4 mindre ägg
  • 100 g strösocker
  • 60 g mjöl
  • 30 g kakao
  • 1 tsk vanilj
  • 5 g bakpulver
  • 3 msk olja neutral i smaken
  • 3 msk mjölk

Ingredienser chokladmarängsmörkräm:
En hel sats räcker till att frosta och fylla en liten tårta , ca 16-18 cm, eller till 20 cupcakes Till rulltårtan har jag använt ca 1/3 del av en sats av marängsmörkräm, går utmärkt att spara resten i kyllskåpet i minst två veckor eller frysa in. Senare när du ska använda, ta fram och låt den tina upp i rumstemperatur och vispa den luftigt.

  • 2 1/2 dl strösocker
  • 0,6 dl vatten
  • 4-5 äggvitor eller 1,3 dl ägvitor
  • 2 msk strösocker
  • 300 g rumsvarmt smör fördelat i små bitar
  • 4- 5 rejäla msk mörk kakao (själv använder jag min svarta kakao som jag hade köpt på nätet) men just denna gång blev det 150 g smält choklad *
Instruktioner:
  1. Sätt ugnen på 175º C. Klä en plått med bakplåtspapper.
  2. Blanda de torra ingredienserna till tårtbotten i en skål, förutom sockret, och ställ åt sidan.
  3. Vispa äggen ca 3-4 minuter, vit och luftigt.
  4. Tillsätt sockret och fortsätt vispa ca 2 minuter till.
  5. Häll i mjölk och olja och vispa lätt.
  6. Vänd ner mjölblandningen och vispa lätt till en homogen smet.
  7. Bre smeten på bakplåtspapper och grädda i ca 7-10 minuter.
  8. Blöt en handduk, lägg på ett bakplåtspapper och vänd den färdiga rulltårtan över samt dra bort bakpappret. Rulla försiktigt från den sidan du vill rulla tårtan. Jag brukar rulla från den långa sidan om jag har mycket fyllning, då blir inte rulltårtan för tjock och fyllningen hamnar inte utanför.
  9. Ställ rulltårtan åt sidan tills den kallnar helt och du har förbered fyllningen.
  10. Blanda 2 1/2 dl strösocker och vatten i en kastrull och koka tills det når ca 118 grader. Använd en sockertermometer.
  11. Vispa äggvitorna tillsammams med 2 msk socker till hårt skum och sen häll i sirapen lite i tagen under fortsatt vispning.
  12. Vispa sen äggvitorna ca 5 minuter tills dem kallnar innan du börjar lägga i smöret, en bit i taget. Vispa lite mellan varje bit smör du lägger i. När du har lagt i sista biten smör ser krämen som den ska skära sig istället för att bli tjock. Fortsätt vispa så kommer krämen att ”vända” och bli tjock, luftig och slät.
  13. Blanda i kakao och vispa krämen slät. Om du vill helst använda choklad, smält den först i micron några sec i taget, rör om och micra lite till. När all choklad har smält fortsätt rör i tills den har svalnat.
  14. Vispa chokladen i smörkrämen.
  15. Fyll rulltårtan med kräm och rulla den tajt. Ställ den kallt tills den ska ätas. Ta fram den ca 15 minuter innan och skär i lagom tjocka bitar.

Det är verkligen en dröm. Kan tänka mig skulle passa bra att fylla den med vitchokladkräm eller bara grädde.
Kan berätta att om du micrar rulltårtan ca 5-10 sec blir den såååååå saftig och löjligt god, ännu godare om det kan vara möjligt.

2 comments / Add your comment below

  1. Tack!
    Äääntligen fick jag tag på ett rulltårtsrecept där botten är saftig, mörk och har en distinkt chokladsmak. Love it! Jag fyllde min rulle med en kokossmörkräm. Aldrig mer ljusbrun rulltårta!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.