PASCA SÖTT BRÖD FYLLT MED FÄRSKOST

pasca bröd

Pasca påskbröd är typiskt traditionellt rumänskt sött bröd med en färskost fyllning i mitten. Bakas framför allt till påsk och alla och jag menar verkligen alla bakar eller åtminståne äter.

Det säljs på alla kafeterier och i alla matbutiker men ingen går upp mot hembakad Pasca.
Självklart var jag tvungen att testa. Jag tillbringade påsken 2016 hos mina föräldrar och stod förstås för hela bakningen. Mamma har två systrar som bor i samma stad så jag fick baka till dem också. Sammanlagd blev det 3 stora Pasca, 3 stora valnöttsbröd, som också är typisk sydeuropeiskt bröd, 2 stora satser linzer kakor med aprikos marmelad och 3 satser roskakor. Det tog mig hela dagen från morgon till kväll. Men baka och framför allt baka för min familj och släkt är roligt så jag klagar inte. PASCA SÖTT BRÖD FYLLT MED FÄRSKOST

En sats ger ett stort rund bröd, ca 16 bitar
Tid:Svårighetsgrad: medel
Betyg: SSSSS+

Ingredienser deg:

  • 9 1/2 dl, 550 g, mjöl
  • 2 dl mjölk fingervarm
  • 1/2 dl grädde
  • 80 g smält smör
  • 3 dl strösocker
  • 1 msk torrjäst som har aktiverats *
  • 2 äggulor
  • 1/4 tsk salt
  • ev riven citronskal

Ingredienser fyllning:

  • 300 g färskost
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 25 g mjöl
  • 10 g mannagryn
  • strösocker efter smak

INSTRUKTIONER:

  1. *Aktivera jästen genom att blanda med 2 dl mjöl, socker och all mjölk och grädde. Plasta in och låt stå varmt i 25-30 minuter tills den blir bubblig.
  2. Blanda i äggulorna, riven skal av citron, smör och nästan all mjöl som är kvar. Lämna ca 1 dl ifall att degen blir för hård. Bättre att tillsätta än att degen blir hård och jäser dåligt.
  3. Knåda degen för hand eller i assistent tills den släpper kanterna på bunken.
  4. Knåda lite till på bakbordet tills den känns elastisk och glansig. Olja bunken lätt och lägg i degen. Plasta in och låt den jäsa till dubbel storlek.Under tiden förbered fyllningen.
  5. Blanda alla ingredienser till fyllningen samt socker efter smak. Om fyllningen känns för lös blanda i 1-2 msk mannagryn till. Låt stå tills brödet ska fyllas. Mannagrynet brukar svälla lite och fyllningen kommer bli lite tjockare i konsistensen.
  6. När degen har jäst färdigt, ta upp den på bakbordet och dela i 3 delar. Den ena delen ska kavlas till en cirkel och täcka botten på en rundform. Stick med en gaffel.
  7. De andra två delarna ska rullas till långa remsor och flätas ihop. Lägg i formen i en cirkel runt kanten.
  8. Låt det jäsa ytterligare 35-45 minuter. Under tiden sätt ugnen på 175 grader.
  9. Strö botten med lite mannagryn och häll på fyllningen. Pensla ev degkanten med uppvispad äggvita.
  10. Grädda i övre nedersta delen av ugnen för ca 60 minuter. Börjat kanterna brännas täck med aluminium folie. Det är viktigt att både brödet och fyllningen blir klara. Jag la på folie efter 15-29 minuter och sänkte temperaturen till 150 grader. Bättre att ha Pasca längre in men att den blir färdig.
  11. Låt den stå kvar i formen täckt minst 30 minuter efter gräddningen.
  12. Ta ut den ur formen och låt kallna på galler under en kökshandduk.

4 comments / Add your comment below

  1. One question: You say to bake the bread for 30 minutes, but to lower the temperature after 15-29 minutes.
    So is it baking time approximately 30 minutes total?
    It seems a bit strange to lower the temperature ”after 29 minutes” to bake it for 1 more minute, covered with aluminum foil. 🙂
    But maybe the translation from Swedish to English to German lost details. 🙂

  2. Hej! Det står att degen ska delas i tre, men visst behövs det 3 delar bara för flätan? Eller har jag missförstått?
    Tack för ett super fint recept å en jätte bra blogg för övrigt!

    1. Hej Anna-Lisa, du har rätt men jag hade en anledning till när jag skrev så. 🙂 Jag har flätat både som vanligt men även två remsor som snurras ihop. Det viktigaste är att själva degen delas i tre så botten blir till 1/3 del av hela degen. Sen flätar du 2/3 delar av degen hur du vill.
      Tack så mycket!

      Kram Simona

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.