Ensaimadas

Ensaimadas
N

amnet ” Ensaimada ” kommer från det spanska ordet för ister , som är den traditionella ingrediensen i dessa bullar, eller kalla dem bakverk om du vill. Degen kavlas ut super tunn, penslas rikligt med ister, och sedan rullas upp till en ormliknande rulle och lindas till en snigel form. I likhet med en croissant, lager av fett och deg bakas i en vacker laminerad mästerverk. Jag använder smör snarare än ister ( jag har ingenting emot ister ). Jag är bara ett stort fan av smör, älskar smaken. Använder inte heller olivolja i degen utan olja med mer neutral smak, rapsolja. Man behöver ingen fyllning i men när det ändå finns oändlingt många möjligheter…varför inte?

Jag har fyllt mina ensaimadas med len Crème Pâtissière.
Måste erkänna att jag inte var så ambitiös när det gällde fyllningen. Hade precis köpt utomlands Dr Oetkers CP pulver och blandade bara med hälften mjölk hälften grädde till en lagom tjock vaniljkräm.Det blev en 5 poängare. Vill man göra egen kräm, själv kommer jag säkert en vacker dag att ge mig på göra egen kräm, finns det otroligt många recept ute på nätet. Eller varför inte fylla ensaimadas med sylt, Nutella, creame cheese eller riven äpple och kanel?
vaniljbullar, ensaimadasEnsaimadas 1Ensaimadas 3
***For recipe in English scroll down!

ENSAIMADAS

En sats ger 4 väldigt stora Ensaimadas, var och en räcker till 1-2 personer beroende på aptit!
Tid: ca 4 timmar
Svårighetsgrad: medel
Betyg: SSSSS+++++
Ingredienser deg:
 • 300 g mjöl, har använt Ramlösa Kvarns nya Manitoba Cream
 • 1 tsk torrjäst aktiverat*
 • 1/2 tsk salt
 • 1/2 dl strösocker
 • 1 ägg
 • 1 1/2 dl varm mjölk
 • 2 msk neutral olja typ rapsolja
Fyllning och dekorering:
 • ca 100 g väldigt mjukt rumstempererat smör till pensling
 • önskad fyllning
 • florsocker att sikta över de färdiga bullarna
Instruktioner:
 1. * Aktivera jästen genom att blanda med 1 tsk mjöl, 1 tsk socker och 2 msk varm mjölk. Plasta in och låt stå i 5 minuter. När den börjar skumma och bubbla lite är den färdigt att användas. Man kan hoppa över detta steg och bara blanda torrjästen med mjöl enligt steg nedan.
 2. I en bunke eller assistent blanda mjöl, salt och socker.
 3. Tillsätt den aktiva jästen, mjölk, ägg och olja och knåda degen blankt och tills den släpper kanterna. Det tar ca 10 minuter.
 4. Olja lätt både bunke och deg plasta in. Låt degen vila på en varm plats i rumstemeperatur tills den dubblar sin volym. Vill du använda degen senare ställer du den kallt efter 30 minuters jäsning. Degen klarar sig och kan med fördel användas efter max 8 timmar i kylskåpet.
 5. Ta fram degen och låt den komma till rumstemperatur och ev jäsa färdigt innan du använder den.
 6. Sätt ugnen på 175ºC. Klä en plåt med bakplåtspapper.
 7. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 4 lika bitar. De 3 bitarna som du inte arbetar med täck med plastfolje så dem inte torkar på yta.
 8. Kavla degen som en lång rektangulär remsa, ca 45X20 cm. Kavla super tunnt så du ser underlaget igenom. Degen är elastisk och går inte sönder. Lyft lite och dra, strecha och kavla. Går väldigt fort när man har fått in tekniken.
 9. Pensla rikligt med smält eller mjukt smör och lägg ca 1 cm bred fyllning längst ena långsidan. Rulla inte så tajt så degen får plats att jäsa mer. Linda sen rullen till en snigelhusliknande snurra. Lågg på bakplåtspapper. Upprepa samma procedur med resterande degbitar.
 10. Täck med kökshandduk och låt ensaimadas jäsa ca 30-45 minuter.
 11. Har du lite smör kvar pensla bullarna precis innan gräddning.
 12. Grädda de i mitten eller högst upp i nedersta delen av ugnen för ca 20-25 minuter tills de får fin färg och ser färdiga ut. Lyft ev lite och se att även botten är brun.
 13. Låt bröden kallna på galler under en köskhandduk.
 14. Sikta över florsocker strax innan servering.

Ensaimadas håller sig färska minst 2-3 dagar. Som ni kan se var jag tvungen att baka igen dagen efter och det blev inte 4 stycken utan en hel dussin…


In English:

ENSAIMADAS

Makes 4 very large individual ensaimadas, each serving 1-2 people, depending on their appetites!
Time: about 4 hours
Difficulty: medel
Rate:SSSSS+++++

Ingrediens dough:

 • 300 g (2 1/2 cups) all purpose flour
 • 1 tsp drie yeast
 • 1/2 tsp salt
 • 60 g (1/4 cup) granulated white sugar
 • 1 egg
 • 28 g (2 tbsp) neutral oil
 • 118 g (1/2 cup) warm milk
In a bowl combine flour, yeast, salt and sugar. Add egg, oil and milk. Stir with a spoon to form a rough dough, then knead the dough with the dough hook for about 10 minutes, until it is smooth and elastic. It should be tacky but not sticky, and will pull away from the sides of the bowl. Cover with plastic wrap and let it sit at room temperature about 1,5 hours during which time it should rise to about double in volume.
Divide the risen dough into 4 equal pieces and shape them into balls. Cover so the dough doesn’t dry out. Have ready 100g very soft butter.
Take one portion of dough and smear it with a little butter on both sides. With buttered hands, gently stretch the dough from the middle outwards into a rectangle roughly 45X20 cm. It should be very thin and transparent.
Slather the surface of the dough with a thin layer of butter. Spread 1/4 of the filling along one long edge of the dough and tightly roll up the dough into a log to enclose the filling.
Shape the log into a loose snail-shaped coil (not too tight or it will prevent it from rising) and place on a baking sheet lined with parchment or a silicon mat. Repeat with the remaining dough, butter, and filling.
Smear any remaining butter on the shaped dough, cover loosely with plastic wrap, and allow to proof for about 30- 40 minutes, until puffy. While the ensaimadas proof, preheat the oven to 350˚F/175ºC.
Bake the ensaimadas in the preheated 350˚F oven for about 20 minutes, until golden brown and baked all the way through. Immediately dust with icing sugar and place on a rack to cool. Serve warm or at room temperature. They stay fresh for at least 2-3 days.
Thank you for stopping by. Enjoy!

7 comments / Add your comment below

  1. Hej Maria,
   När du har kavlat tunt tunt och penslat med smör, spritsar du ut med den ena långsidan och sen rullar. Jag la krämen i en spritspåse och spritsade ca fingertjockt.Hoppas du förstår hur jag menar.

  1. Hej Maria,

   Kastrullen är köpt på Kitcken Times hemsidan för ett par år sen. Superbra faktiskt 🙂

 1. Jag får inte alls till degen! Den går absolut inte att knåda , misstänker att det är den aktiva jästen! Hur varm ska mjölken vara eller vad kan det vara som gör att den inte alls skummar å att degen inte blir ”deg” 😩

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.