LEOPARDMÖNSTRAD BRIOCHE

leopardmönstrad brioche
Är helt förälskad i detta bröd. Brioche är per definition sött och med mycket smörsmak. Lite ”smörigare” än vanlig bulldeg och luftigare, tycker jag. Säkert inte alla som håller med mig.
Att överraska när jag bakar är min grej, älskar att se reaktionerna. Detta bröd är inte bara super gott men så vacker att titta på också. Nästa gång kommer jag att ha två olika nyanser av brunt, en lite mörkare också för att få till det riktigt naturtrogen leopard mönster. En leopardmönstrad brioche…vem hade trott det?
Leopardmönstrad brioche 1Leopardmönstrad brioche 2
Leopardmönstrad brioche 4
Leopardmönstrad brioche 5

LEOPARDMÖNSTRAD BRIOCHE

En sats ger en jättestor brioche eller två normalstora, ca 20 rejäla skivor
Tid: ca 6 timmar (tappade bort tiden och briochen fick jäsa längre i formen men det blev bara bra)
Svårighetsgrad: medel
Betyg: SSSSS+++++
Ingredienser aktiv jäst:
 • 25 g färsk jäst
 • 1 msk strösocker
 • 1/2 dl fingervarmt grädde
Ingredienser deg:
 • aktiv jäst
 • 525 g mjöl (Manitoba Cream är min absolut favorit till det)
 • 100 g strösocker
 • 1 tsk salt
 • 4 ägg
 • 1 dl mjölk + 1/2 dl grädde (fingervarmt)
 • 100 g rumstempererat smör
INSTRUKTIONER:
 1. Aktivera jästen genom att lösa upp den med socker och grädde och blanda i sist mjölet. Täck med plastfolje och låt stå ca 20 minuter, tills jästen har aktiveras och lösningen börjar skumma på ytan.
 2. Blanda mjöl, socker och salt i assistenten.
 3. Addera jästen, mjölken och äggen. Vispa degen i ca 4 minuter.
 4. Lägg lite smör i taget och vispa mellan tills all smör är inkorporerat. Degen är ganska så lös och framför allt känns fuktig och smörig. Vispa tills den blir blank. Motstå frestelsen att addera mer mjöl.
 5. Mjöla bakbordet och skrapa degen på bordet. Knåda den ett par gånger genom att dra ihop kanterna mot mitten, från ”kl” 12 och 6 och sen från 3 och 9. Vänd degen och forma till en boll genom att stoppa kanterna under.
 6. Lägg degen i en lätt mjölad skål och täck med plastfolie och en handduk. Låt degen jäsa på en varm och dragfri plats tills den dubblar sin storlek. Min tog ca 1-1,5 timmar på sig.
 7. Dumpa degen på lätt mjölat bakbord och upprepa samma procedur som tidigare. Knåda lätt och dra ihop kanterna från 12, 6, 3 och ”kl” 9, vänd på degen och börja stoppa under kanterna tills du bildar en blank yta till en rund boll.
 8. Lägg i skålen och låt jäsa på varm och dragfri plats återigen till dubbel storlek. Denna gång gick det mycket fortare att jäsa.
 9. Dela degen i två lika delar. Blanda den ena delen med 2-3 tsk mörk kakao och ev lite mjölk om degen känns torr. Jag använde 1 msk mjölk till 2 tsk kakao. Knåda tills degen får en jämn brun färg.
 10. Dela båda degen i lika många delar. Jag delade i 8 st ljusa och 8 st bruna delar.
 11. Rulla varje brun bit till en jämn tjock korv i samma längd som formen. Den ljusa degen ska rullas till en korv som ska kavlas platt precis som i bilden nedan.
 12. Lägg en brun bit i mitten på en ljus och rulla eller knip ihop kanterna så du täcker helt den bruna biten i den ljusa. Upprepa med resterande bitar.
 13. Lägg rullarna i en eller två formar som du har antingen klätt med bakplåtspapper eller smörjt och mjölat innan. Rullarna ska läggas på varandra. Tryck inte ihop, degen kommer att jäsa igen, för tredje gången, och fylla formen.
 14. Jag har använt min stora form som jag hade köpt nyligen så alla mina 8 rullar åkte ner i samma form. Nästa gång kan jag tänka mig att använda de vanliga formarna och då kommer jag försöka få till 10 rullar, 5 rullar i varje form.
 15. Täck med en kökshandduk och låt jäsa tills dubbel storlek. Sätt under tiden ugnen på 175º C.
 16. När briochen har jäst färdigt, pensla ytan med uppvispad äggvita och grädda längst ner i ugnen för ca 35-45 minuter beroende på storlek på formen eller ugn.Om den börjar brännas på ytan långt innan brödet känns färdigt täck med aluminiumfolie.
 17. Låt brödet svalna något, ca 15 minuter, innan du tar ut det ur formen och låter det kallna helt på galler under en kökshandduk.

Glöm inte att njuta!

Leopardmönstrad brioche 7

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.