


Tid: 2 minuter + 12-18 timmar jästning + 30 minuter gräddning
- 7 1/4 dl (3 cups) vetemjöl
- 1 3/4 tsk salt
- 1/2 – 1 tsk torrjäst (har använt 1 tsk men det fungerar fint med 1/2 också)
- 3 3/4 dl (1 1/2 cups) vatten
- Blanda alla torra ingredienser i en djup skål.
- Tillsätt vatten och med en sked blanda väl. Degen är lös och klibbig.
- Täck med plastfolje och en kökshandduk och låt degen jäsa i rumstemperatur för 12-18 timmar. Jag brukar blanda på kvällen och baka brödet på morgonen (på helger förstås) eller så blandar jag ihop allting tidigt på morgonen innan jobbet och bakar brödet på kvällen sen.
- Mjöla bakbordet ordentligt och dumpa degen i mitten. Forma degen snabbt till limpa eller en rund boll och täck med folje och handduken igen. Den ska jäsa 30 minuter till under tiden ugnen blir riktigt varm.
- Sätt ugnen på 250º och ställ gjutjärnsgrytan med lock i ugnen.
- Ta ut grytan och lägg brödet försiktigt inuti. Tänk på att grytan är 250º varm nu.
- Snitta brödet med en vass kniv eller rakblad, lägg på locket och grädda i 30 minuter. Brödet kommer att resa sig ordentligt och får en knapprig tunn skorpa.
- Ställ brödet på galler för att kallna. Jag brukar lägga över en kökshandduk. Tycker skorpan förblir knaprig men inte omöjligt att skära igenom eller svårt att tugga som annars lätt kan bli när man bakar surdegsbröd.
- Brödet ska sen förvaras i plastpåse. Det håller sig mjukt och fräsht väldigt länge.


Difficulty: Easy
Ingredients dough:
- 3 cups allpurpose flour
- 1 1/2 cups water
- 1 3/4 tsp sea salt
- 1/2 – 1 tsp yeast ( I use 1 tsp but it works with 1/2 tsp as well)
In a large bowl, stir together the flour, salt and yeast. Add the water and using a wooden spoon stir together until the mixture resembles a shaggy dough.
Cover dough with a plastic wrap and let sit in room temperature for 12-18 hours. Dough will bubble up and rise.
After dough is ready, preheat oven to 450 F.
Turn the dough onto a wellfloured surface and with floured hands form the dough into a ball. Cover with the plastic wrap and let the dough rest.
While dough is resting, put your pot with lid into the preheated oven for 30 minutes.
6. After the 30 minutes are up carefully remove the pot and with floured hands place the bread dough into it. (You can put a piece of parchment under it if your pot doesn’t have an enamel coating.)
Bake for 30 minutes covered with lid. Then remove the lid and bake for an additional 5-10
minutes uncovered in case you want a more crispy crust. Bread will be golden, crusty and delicious!